Connect
To Top

Καταλαβαίνουν τα σκυλιά την ανθρώπινη γλώσσα;

Εδώ δεν πρόκειται απλώς για ερμηνεία ή συσχέτιση ενός ήχου με ένα αντικείμενο ή μια δράση. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν οι σκύλοι καταλαβαίνουν πραγματικά την ανθρώπινη γλώσσα; Κάποιοι από εσάς θα απαντήσετε απολύτως ναι, άλλοι θα πουν όχι, έλα: όσο έξυπνος κι αν είναι ο σκύλος μου , δεν καταλαβαίνει την ανθρώπινη γλώσσα. Αλλά όποια απάντηση κι αν δώσετε, η γνώμη της επιστήμης για το θέμα θα σας καταπλήξει.

Όπως ένα παιδί

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι σκύλοι ξέρουν πώς να αναγνωρίζουν κάποιες λέξεις και να τις ξεχωρίζουν ανταποκρινόμενοι σε εντολές. Γνωρίζουμε επίσης ότι μαθαίνουν το όνομά τους, αντιδρούν όταν ακούν τη φωνή μας και καταλαβαίνουν πότε μιλάμε σε αυτούς ή σε κάποιον άλλο . Όχι μόνο αυτό: τα σκυλιά ξέρουν επίσης πώς να καταλαβαίνουν αν τους λέμε ψέματα ή τους κάνουμε ειλικρινή κομπλιμέντα, και μας κρίνουν , νομίζοντας ότι μερικές φορές είμαστε ανόητοι και κάνουμε πράγματα που δεν έχουν νόημα για αυτούς. Τώρα μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Communications Biology , αποκαλύπτει ότι οι καλύτεροί μας φίλοι δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία του εγκεφάλου μας στην ομιλία που απευθύνεται τόσο σε αυτούς όσο και σε παιδιά, ειδικά αν οι ομιλητές είναι γυναίκες.

Προ-γλώσσα

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν τεχνικό θέμα, αυτή η μελέτη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι το γλωσσικό κέντρο των κυνηγών αναπτύσσεται ακριβώς όπως αυτό των παιδιών. Ούγγροι ερευνητές από το Τμήμα Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd απέδειξαν με μια σειρά λειτουργικών μαγνητικής τομογραφίας ότι ο εγκέφαλος των σκύλων είναι σε θέση να επεξεργάζεται τέλεια τη γλώσσα με υπερβολική προσωδία, δηλαδή πώς μιλάμε με νεογέννητα για να διεγείρουμε τα βρέφη.

Τραβόντας την προσοχή

Όταν επικοινωνούμε με άτομα με περιορισμένες γλωσσικές δεξιότητες, όπως τα νεογέννητα αλλά και τα κατοικίδια ζώα μας, τείνουμε να χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο φωνητικό στυλ που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσωδία για να τραβήξουμε και να διατηρήσουμε την προσοχή τους. Και αυτό όχι μόνο λειτουργεί, αλλά είναι πολύ σημαντικό καθώς βοηθά στην υγιή γνωστική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη. «Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος του σκύλου επεξεργάζεται την άμεση ομιλία είναι συναρπαστική γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς η προσωδία συμβάλλει στην αποτελεσματική επεξεργασία της γλώσσας σε ένα μη ανθρώπινο είδος που είναι ικανό να βασίζεται σε διαφορετικά φωνητικά σήματα», εξηγεί η ερευνήτρια Anna Gergely.

Γλυκιές και απαλές αποχρώσεις

Το γεγονός ότι η γυναικεία φωνή είναι αυτή που προσελκύει περισσότερο την προσοχή τους και ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου, δεν είναι ακόμη σαφές. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει διαφορές στον τόνο και τη συχνότητα που βασίζονται στην ανατομία στη γυναικεία ομιλία και υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα φύλα τείνουν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη φωνή προς έναν αποδέκτη διαφορετικά. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να υπεραρθρώνουν τα φωνήεντα και να χρησιμοποιούν μεγαλύτερο εύρος τόνου από τους άνδρες. Όλα τα χαρακτηριστικά που αρέσουν στον εγκέφαλο του σκύλου και τον βοηθούν να ερμηνεύσει καλύτερα τις διάφορες έννοιες, αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι απολύτως αλήθεια ότι οι σκύλοι υπακούουν περισσότερο στις εντολές εάν ο τόνος της φωνής μας είναι διεκδικητικός και έγκυρος.

πηγή:pet-sitting.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Κατοικίδια

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: