Connect
To Top

Πάσχα στα Επτάνησα

Ιδιαίτερα έθιμα, κατανυκτική ατμόσφαιρα και η ανοιξιάτικη φύση στα καλύτερά της.

Με τα πιο ιδιαίτερα έθιμα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν τις ρίζες τους στη Βενετοκρατία, τα νησιά του Ιονίου είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μέρες του Πάσχα. Φυσικά πρωταγωνιστεί η Κέρκυρα με τη μεγαλοπρέπεια με την οποία γιορτάζει τα παραδοσιακά έθιμα, με τις πολύχρωμες φιλαρμονικές και τις πολύ καλές υποδομές και επιλογές για διαμονή και φαγητό. Και η Ζάκυνθος όμως προσφέρει πλήθος εθίμων και εκδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα θα συναντήσετε και στα Κύθηρα.

Για τα φλεγόμενα τενεκεδάκια του Επιταφίου στα Κύθηρα

Στο παραθαλάσσιο χωριό Αβλέμονας τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του Επιταφίου ανάβουν δεκάδες τενεκεδάκια τοποθετημένα στα βράχια κατά μήκος της θάλασσας. Τα φλεγόμενα τενεκεδάκια τοποθετούνται και εντός του οικισμού, ο οποίος φωτίζεται ολόκληρος. Στη θάλασσα σχηματίζεται ένας σταυρός από φλόγες, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Για τη μουσική στην Κέρκυρα

Πιάστε θέση από νωρίς στη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως, ο πιο «επίσημος» που συνοδεύουν οι τοπικές αρχές, οι τρεις φιλαρμονικές και πλήθος κόσμου. Από τα Μουράγια μέχρι και το Λιστόν περίπου στις 10 το βράδυ. Η κάθε φιλαρμονική παίζει και ένα διαφορετικό πένθιμο σκοπό: η κόκκινη «Παλαιά» το Adagio του Albinoni, η μπλε «Μάντζαρος» το Marcia Funebre του Verdi και η «Καποδίστριας» την Elegia Funebre του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Για τις σπασμένες στάμνες στο Λιστόν στην Κέρκυρα

Το πρωί του Σαββάτου μη χάσετε το πιο φημισμένο έθιμο της πόλης, το σπάσιμο των Μπότηδων, των πήλινων κανατιών κατά την Πρώτη Ανάσταση. Γύρω από το Λιστόν, θα δείτε δεκάδες κανάτια, από πολύ μεγάλα μέχρι μικρά να πετάγονται από τα μπαλκόνια και να σπάνε με πάταγο στο έδαφος. Το βράδυ κατευθυνθείτε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην πόλη, από όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξεκινάει πομπή φιλαρμονικών και χορωδιών του ορθόδοξου και καθολικού κλήρου με κατεύθυνση την πλατεία Σπιανάδα, όπου και τελείται η Ανάσταση. Σημειώστε ότι το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα και στη Ζάκυνθο και στην Λευκάδα.

Για την Γκλόρια στην Ζάκυνθο

Στις 4 το πρωί βγαίνει ο Επιτάφιος από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στην πόλη και αρχίζει η περιφορά. Ο Επιτάφιος επιστρέφει στην εκκλησία περίπου στις 5.30 το πρωί και η λειτουργία συνεχίζεται. Η Πρώτη Ανάσταση τα ξημερώματα γιορτάζεται με πολύ φασαριόζικο τρόπο. Μόλις σβήσουν τα φώτα, γίνεται ο “σεισμός”, που σηματοδοτεί την ξακουστή “Gloria”(δόξα) ή το “κομμάτι” και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου. Ταυτόχρονα όλοι χτυπάνε καθίσματα και σιδερένια σκεύη, τενεκέδες και άλλα αντικείμενα για να κάνουν όσο περισσότερη φασαρία γίνεται.

Για το ψητό στον φούρνο

Δύσκολα θα βρείτε σούβλα στα Επτάνησα το Πάσχα. Η τοπική γαστρονομία δεν περιλαμβάνει σουβλιστά αλλά ούτε και κάρβουνα. Οι περισσότερες οικογένειες ψήνουν αρνάκι ή κατσικάκι στον φούρνο για την πρώτη μέρα, ενώ ποικίλλουν τα πασχαλινά εδέσματα για τις υπόλοιπες μέρες. Στην Κέρκυρα φτιάχνουν «φογάτσα» που μοιάζει με τσουρέκι και “κολομπίνες” που μοιάζει με χριστόψωμο και έχει το σχήμα περιστεριού. Στην Ζάκυνθο τρώνε το «σγατζέτο» που μοιάζει με μαγειρίτσα αλλά είναι κοκκινιστή.

Πηγή:travel.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Προορισμοί

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: