Connect
To Top

Κουνέλια: Τι να κάνετε όταν τα δόντια του μεγαλώνουν υπερβολικά

Τα κουνέλια έχουν 28 μόνιμα δόντια, τα οποία είναι συνήθως μακριά, συνεχώς αναπτυσσόμενα, πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Τα μπροστινά δόντια ονομάζονται κοπτήρες και είναι συνήθως τα πιο εμφανή, αλλά τα κουνέλια έχουν επίσης γομφίους στο πίσω μέρος του στόματός τους, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα, καθώς είναι πιο δύσκολο να τους δει κανείς.

Πώς μεγαλώνουν τα δόντια στα κουνέλια;

Η φυσική τριβή όταν ένα κουνέλι μασάει ινώδη φυτά συνήθως φθείρει τα δόντια αρκετά ώστε να διατηρούνται σε ιδανικό μήκος παρά τη συνεχή αύξησή τους. Όμως, τα κουνέλια συντροφιάς συχνά χρειάζονται κόψιμο των δοντιών τους λόγω διαφόρων παραγόντων υγείας, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Ενώ πολλά από τα δόντια του κουνελιού σας μπορεί να μακρύνουν υπερβολικά, οι κοπτήρες είναι το πιο εύκολο να εντοπιστούν όταν μεγαλώνουν υπερβολικά. Μπορεί να μεγαλώσουν τόσο πολύ που μπορεί να αρχίσουν να προεξέχουν ανάμεσα στα χείλη του κουνελιού σας. Αυτό αποτελεί πρόβλημα επειδή μπορεί να κολλήσουν σε πράγματα όπως οι μπάρες του κλουβιού ή, ακόμα χειρότερα, να μεγαλώσουν μέσα στα ούλα του κουνελιού σας ή στον ουρανίσκο του στόματός του.

Αλλά όπως ακριβώς και οι κοπτήρες, έτσι και οι γομφίοι μπορεί να φτάσουν σε υπερβολικό μέγεθος, αλλά είναι δύσκολο να φανούν χωρίς τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου, οπότε όσοι έχουν κουνέλια συχνά δεν γνωρίζουν αν αυτά τα δόντια είναι υπερτροφικά. Τα κουνέλια με υπερτροφικούς γομφίους έχουν υπερβολικά σάλια και δυσκολεύονται να μασήσουν και να καταπιούν, οπότε αυτά είναι κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Εάν ένα κουνέλι δεν μπορεί να φάει, μπορεί να προκληθεί πρόβλημα, απειλητικό για τη ζωή του.

Η περιποίηση των υπερτροφικών μπροστινών δοντιών του κουνελιού σας δεν είναι επώδυνη και μάλιστα υπάρχουν δύο κοινές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται.

Ψαλίδια νυχιών σκύλων

Η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την περιποίηση των δοντιών του κουνελιού περιλαμβάνει τη χρήση κανονικών ψαλιδιών νυχιών σκύλων για να κοπούν τα δόντια όπως θα κοβόντουσαν τα νύχια των ποδιών του σκύλου, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι ο προτιμώμενος τρόπος για την περιποίηση των δοντιών, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσει το δόντι λόγω της δύναμης που απαιτείται για τη χρήση των ψαλιδιών. Αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει πόνο εάν το δόντι διασπαστεί μέχρι το νεύρο ή εάν κοπεί πολύ κοντά.

Περιστροφικό εργαλείο

Η δεύτερη μέθοδος απαιτεί τη χρήση ενός περιστροφικού εργαλείου χειρός για την αποκοπή του δοντιού που περισσεύει. Αυτή η μέθοδος απαιτεί περισσότερη επιδεξιότητα και μερικές φορές απαιτεί αναισθησία ή νάρκωση για να παραμείνει το κουνέλι ακίνητο, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα στο ιατρείο του κτηνιάτρου σας.

Θεραπεία των υπερτροφικών γομφίων στα κουνέλια

Ο κτηνίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο για να δει τους γομφίους και να επιβεβαιώσει ότι είναι πολύ μεγάλοι. Στη συνέχεια, το κουνέλι σας θα πρέπει να ναρκωθεί προκειμένου να του κοπούν οι γομφίοι. Ειδικά οδοντιατρικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για να λειανθούν αυτά τα δόντια, ενώ μπορεί να χρειαστεί και ακτινογραφία για να διαπιστωθεί εάν τα υπερτροφικά δόντια είναι χαλασμένα οπότε θα χρειαστεί εξαγωγή.

Πρόληψη:

Αν και δεν μπορείτε να αποτρέψετε την ανάπτυξη των δοντιών του κουνελιού σας, μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα ώστε να αποτρέψετε την υπερανάπτυξή τους.

  1. Στοματικός έλεγχος

Ελέγχετε τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας εβδομαδιαία όσο καλύτερα μπορείτε για σημάδια υπερανάπτυξης.

  1. Ινώδης τροφή

Δίνετε στο κουνέλι σας διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για να το βοηθήσετε να φθείρει τα δόντια του και να μιμηθεί αυτό που θα γινόταν αν ζούσε σε φυσικό περιβάλλον. Προτείνονται γρασίδι, φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σανό.

  1. Μασητικά παιχνίδια

Το μάσημα είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών του κουνελιού σας, γι’ αυτό παρέχετε ασφαλή αντικείμενα για να μασάει. Κομμάτια από ασφαλή ξύλα και άλλα φυτά, εξειδικευμένα παιχνίδια μάσησης για κουνέλια είναι καλές επιλογές.

Πηγή:mypet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Κατοικίδια

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: