Connect
To Top

7 βήματα για να βρεις ξανά ευχαρίστηση και κίνητρο στη ζωή σου

Οι στόχοι μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σε ενδιαφέρει όταν αντιμετωπίζεις ανηδονία, αλλά μην υποτιμάς τη δύναμή τους να δημιουργήσουν το κίνητρό που έχασες.

Διανύεις μία χρονική περίοδο στην οποία φαίνεται να έχεις χάσει κάθε ενδιαφέρον για την ζωή, και ακόμη η πιο απλή διαδικασία φαντάζει εξαντλητική. Ο ενθουσιασμός και το κίνητρο που έβρισκες άλλοτε στην καθημερινότητά σου έχουν αντικατασταθεί με το αίσθημα του κενού. Play Video

Αυτή η απώλεια ενδιαφέροντος μπορεί να είναι σημάδι ανηδονίας, μια κατάσταση όπου δεν βρίσκεις πλέον ικανοποίηση σε πράγματα που παλιά σου έφερναν χαρά. Η ανηδονία είναι μια ψυχολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία να αντλήσεις ευχαρίστηση από δραστηριότητες, ενώ αυτή η κατάσταση συχνά συνδέεται με πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια.

Βέβαια, αυτό το συναίσθημα της έλλειψης ευχαρίστησης και κινήτρου δεν πρέπει να το ταυτίσεις απαραίτητα με μία ψυχική ασθένεια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν ανηδονία λόγω έντονου στρες, σωματικών προβλημάτων υγείας ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. 

Παρακάτω θα βρεις 7 απλά βήματα για να καταφέρεις να επαναφέρεις την χαρά και την ενέργεια στην ζωή σου. Δώσε μία ευκαιρία στον εαυτό σου να δοκιμάσει μερικά από αυτά τα steps, ακόμη και αν είσαι σίγουρη ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Ίσως μία μικρή αλλαγή να σε οδηγήσει πίσω στον εαυτό σου και να σε κάνει να βρεις την ευχαρίστηση που είχες χάσει.

7 βήματα για να βρεις ξανά ευχαρίστηση και κίνητρο στη ζωή σου

Ενεργοποίησε τις ενδορφίνες σου

Η συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες που προκαλούν την απελευθέρωση ενδορφίνης, όπως το τζόκινγκ, ο χορός με την αγαπημένη σου μουσική ή η γιόγκα. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να διεγείρουν τις φυσικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου σου για καλή αίσθηση και ενδεχομένως να ανεβάσουν τη διάθεσή σου.

Πρόσθεσε λίγη έκρηξη ντοπαμίνης

Το άκουσμα της αγαπημένη σου μουσικής, μια ξεκαρδιστική κωμωδία στον κινηατογράφο ή η κατανάλωση του αγαπημένου σου φαγητού, μπορεί να προκαλέσουν την έκρηξη ντοπαμίνης που χρειάζεσαι. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να διεγείρουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σου, πυροδοτώντας συναισθήματα ευχαρίστησης και αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον σου για τη ζωή.

Προτίμησε την ενσυναίσθηση

Επέλεξε να περνάς χρόνο με υποστηρικτικούς φίλους ή μέλη της οικογένειάς σου που θα σε ακούσουν χωρίς προκαταλήψεις. Αναζήτησε φίλους, μέλη της οικογένειας ή ομάδες υποστήριξης που μπορούν να προσφέρουν ενσυναίσθηση, ελπίδα και κατανόηση στην ζωή σου. Οι κοινωνικές διασυνδέσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της ανηδονίας.

Κάνε εξάσκηση στη συνείδηση ​​και τη χαλάρωση

Ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και η βόλτα στην φύση είναι τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της αυτογνωσίας και στη δημιουργία χώρου για την εμφάνιση θετικών συναισθημάτων. Η ψυχική σου ευεξία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ανηδονίας και να αποτελέσει κινητήριος δύναμη για την μεγάλη αλλαγή.

Αγκάλιασε τη συγκίνηση της αρχής

Αναζήτησε νέες εμπειρίες και προκλήσεις που σε ενθουσιάζουν. Είτε είναι η εξερεύνηση ενός νέου χόμπι, το ταξίδι σε ένα διαφορετικό μέρος ή η δοκιμή νέων κουζινών, η συγκίνηση της αρχής είναι ένας άλλος τρόπος τόνωσης της απελευθέρωσης ντοπαμίνης και μπορεί να αναζωπυρώσει μια αίσθηση ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος ξανά στη ζωή σου.

Θέσε και ολοκλήρωσε ουσιαστικούς στόχους

Οι στόχοι μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σε ενδιαφέρει όταν αντιμετωπίζεις ανηδονία, αλλά μην υποτιμάς τη δύναμή τους να δημιουργήσουν το κίνητρό που έχασες. Η επίτευξη στόχων ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία ενισχύει την αίσθηση του επιτεύγματος και βοηθά στην καταπολέμηση της ανηδονίας. 

Άσκησε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου

Η έρευνα έχει αποδείξει τον ισχυρό αντίκτυπο της καλλιέργειας της ευγνωμοσύνης στην καταπολέμηση της ανηδονίας. Αναπτύσσοντας τη συνήθεια να εκφράζεις ευγνωμοσύνη για τα θετικά πράγματα στη ζωή σου, μπορείς να αξιοποιήσεις το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Είτε είναι μέσω ημερολογίου, είτε μέσω της έκφρασης εκτίμησης σε αγαπημένα πρόσωπα ή απλά αφιερώνοντας ένα λεπτό για να αναλογιστείς τις καλές στιγμές, η άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να ενεργοποιήσει μονοπάτια στον εγκέφαλο που οδηγούν σε μια αίσθηση ανταμοιβής και απόλυτης ευχαρίστησης.

Πηγή:shape.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: