Connect
To Top

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ- Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με την Αλληλεγγύη του Απόστολου Τζιτζικώστα – Ανακάλυψε την Ιστορία της Αμφίπολης

Ανακαλύψτε την ιστορία της Αμφίπολης και το σπουδαίο και μοναδικό μνημιακό ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά από το 2011-2015, από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας, Τέχνης & Αρχαιολογίας. Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές – DEA – στη Γαλλία, στο Παρίση, στο Πανεπιστήμιο Parisl – Sorbonne – UFR d’ Art et Archeologie – Prehistore – Ethnologie – Anthropologie. Παρακολούθησε μαθήματα σχετικά με τη μεθοδολογία ανασκαφών Ecole Pratique des Houtes Etudes. Εργάστηκε ως υπότροφος ερευνήτρια (Chercheur associee) στο Ίδρυμα Ερευνών CNRS στο Παρίσι (Paris I Sorbonne και Paris Meudon) και στη Νότια Γαλλία στο Ίδρυμα Ερευνών της Προϊστορίας της Ανατολής, στο Jales, Ardeche.

Από το 1980 εργάστηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ξεκίνησε στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θράκης (ανασκαφές στα Αρχαία Άβδηρα, *στη Μαρώνεια και στη Μεσημβρία-Ζώνη). Συνέχισε το 1983, στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας (ανασκαφές Ν.Καβάλας: Προιστορικός Οικισμός Ντικιλί-Τας και σωστικές οικοπέδων, υπεύθυνη αρχαιολόγος συνεργασίας με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στη θέση «Φάρι» σε αρχαϊκό αγγειοπλαστείο καθώς και στον Αρχαιολογικό Χάρτη νήσου Θάσου, ανασκαφές Ν. Δράμας: Ιερού Διονύσου στην Καλή Βρύση , Προϊστορικού Οικισμού Αρκαδικού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ταφικών Τύμβων Ρωμαϊκών Χρόνων στην περιοχή Ποταμών, Ν. Σερρών: σωστικές ανασκαφές στην Αμφίπολη. Υπεύθυνη οργάνωση και εκθεσιακού προγράμματος του νέου Μουσείου Δράμας που εγκαινιάστηκε το 2000). Στην ΚΗ΄Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σερρών Κεντρικής Μακεδονίας, ανέλαβε ως Διευθύντρια από την ίδρυση της Εφορείας στις αρχές του 2004 μέχρι και το 2015 (ανασκαφές στην «Αρχαία Βέργη», στο «Μαύρο Βράχο» Σιδηροκάστρου όπου βρέθηκε Ιερό Νυμφών, Απόλλωνα και Πάνα ρωμαϊκών χρόνων, καθώς και στην Αμφίπολη σε τάφους Ελληνικών και Ρωμαϊκών χρόνων στο πλαίσιο του οδικού άξονα Σερρών- Αμφίπολης 2010-2012, στον αρχαίο οικισμό, στην αρχαϊκή νεκρόπολη περιοχής Καστά και από το 2011 μέχρι και το 2014 η ανασκαφική έρευνα στο Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά).

Διετέλεσε Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Πολιτισμού και Αρχαιολογίας κατά την περίοδο 2017- 2019 και στη συνέχεια από το Σεπτέμβριο 2019 ορίστηκε Τομεάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συμμετείχε σε Συνέδρια διεθνή και τοπικά (Ευρώπη, Καναδά, Βαλκάνια). Παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες, 2016) το Ανασκαφικό Έργο Τύμβου Καστά 2010-2015. Συνδιοργάνωσε την έκθεση “Μέγας Αλέξανδρος-Αρχαία Μακεδονία” στο Λούμβρο (2011). Έδωσε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού (Μοντρεαλ ΙΙΙ Καναδά, Κύπρου, Γαλλίας Παρίσι, Lille, Ελβετίας Γενεύης και Λωζάνης, Βουλγαρίας Σόφια,Σωζόπολη, Blagoevgrad, Ιταλίας) κάθως και σε Πολιτιστικά Ιδρύματα Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Δράμα,Καβάλα, Σέρρες,Ρόδος, κ.α.) και εξωτερικού (Λονδίνο, Blagoevgrad, Αρχαία Ποσειδωνία, Μουσείο Λούβρου, Ecole Pratique des Haute Etudes, Paris κ.α.).

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο (ενδεικτικά): Αρχαία Μακεδονία (Νομός Σερρών- Αμφίπολη- Τύμβος Καστά) Εκδόσεις Μέλισσα 2017, Αρχαία θέατρα της Μακεδονίας (Αμφίπολη),Εκδόσεις Διάζωμα, 2011.

Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (ενδεικτικά):

– «Μακεδονικό Βραβείο 2014» από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου (Δράμα, 2014)

– Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης και καλύτερης ανασκαφής στην περιοχή της Μεσογείου Khaledal-Asaad (Χάλεντ Άσαντ) από την ΟΥΝΕΣΚΟ (αρχαία Ποσειδωνία, 2015).

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: