Connect
To Top

Πώς να διδάξετε έναν σκύλο να κολυμπά

Τρέχει ο σκύλος σας με ενθουσιασμό σε κάθε υδάτινο σώμα που βλέπει; Ίσως δεν μπορείτε να περπατήσετε δίπλα από έναν κολπίσκο ή μια λίμνη χωρίς το σκυλάκι σας να βουτήξει μέσα. Ή ίσως ο σκύλος σας αντιμετωπίζει το νερό σαν τον εχθρό και θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στεγνό. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και δεν γεννιούνται όλοι με την αγάπη να βρέχονται. Μπορούν όμως όλα τα σκυλιά να κολυμπήσουν;

Ανάλογα με τη ράτσα του , ο σκύλος σας μπορεί να είναι φυσικός στο νερό ή το κολύμπι μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, είτε ο σκύλος σας απολαμβάνει τη βουτιά είτε προτιμά να μένει στη στεριά, είναι σημαντικό για την ασφάλεια να μάθει ο σκύλος σας να είναι άνετος μέσα και γύρω από το νερό.

Μπορεί να θέλετε να κάνετε βαρκάδα μαζί , να πάτε στην παραλία ή να απολαύσετε διακοπές σε εξοχικό σπίτι. Μπορεί ακόμη και να έχετε μια πισίνα στην αυλή ή να επισκεφτείτε κάποιον που το έχει. Διαβάστε παρακάτω για υποδείξεις για την εκπαίδευση των δεξιοτήτων κολύμβησης σκύλων και συμβουλές για την ασφάλεια στο νερό.

Το κολύμπι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να δεθείτε και να διασκεδάσετε με τον σκύλο σας. Είναι επίσης μια εξαιρετική δραστηριότητα για το κουτάβι ή τον υπερκινητικό σκύλο σας να κάψει ενέργεια. Αλλά αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι σκύλοι δεν είναι φυσικοί κολυμβητές. Στην πραγματικότητα, ορισμένα σκυλιά, όπως τα Dachshunds και τα Bullddogs , δεν είναι καθόλου ικανά να κολυμπήσουν καλά, ακόμα και το Labrador ή το Golden Retriever που αγαπάει το νερό χρειάζεται ενθάρρυνση και καθοδήγηση για να κολυμπήσει με αυτοπεποίθηση και ευκολία.

Παρά το στυλ κολύμβησης που ονομάζεται doggy paddle, οι τετράποδοι φίλοι μας χρειάζονται εκπαίδευση για να πλοηγούνται στα νερά με ασφάλεια. Μόλις το σκυλάκι σας νιώσει άνετα να κολυμπήσει, φανταστείτε τη χαρά που μπορείτε να έχετε και οι δύο στις πισίνες για σκυλάκια, στις παραλίες και στις πεζοπορίες στις αγαπημένες σας τρύπες για κολύμπι. Και αν ο σκύλος σας χρειάζεται να χάσει κάποια επιπλέον κιλά ή να αποκατασταθεί από έναν τραυματισμό, αυτή η άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

Αυτός είναι ο οδηγός σας για να διδάξετε τον σκύλο σας να κολυμπάει, με πληροφορίες για μαθήματα, ασφάλεια, εξοπλισμό και όλα όσα χρειάζεστε για να κάνετε την κολυμβητική εμπειρία του σκύλου σας ευχάριστη.

Μπορούν όλοι οι σκύλοι να κολυμπήσουν;

Ακριβώς επειδή ένας σκύλος αρχίζει ενστικτωδώς να κάνει κωπηλασία με αέρα όταν τοποθετείται πάνω από το νερό, δεν σημαίνει ότι θα είναι ο επόμενος Μάικλ Φελπς. Ακόμα κι αν έχετε ένα σκυλί που δείχνει ενδιαφέρον για το νερό, το να υποθέσουμε ότι μπορεί να κολυμπήσει χωρίς καμία εκπαίδευση ή έκθεση είναι επικίνδυνο. Τα σκυλιά μπορεί να πνιγούν αν πανικοβληθούν και δεν ξέρουν πώς να βγουν από το νερό.

«Πολλοί σκύλοι δεν αισθάνονται ποτέ πλήρως άνετα στο νερό», λέει η Δρ Rachel Barrack, ιδρύτρια του Animal Acupuncture . «Τα σκυλιά πρέπει να μάθουν να κολυμπούν όπως και οι άνθρωποι».

Το πιο σημαντικό, όταν φέρνετε το κατοικίδιό σας στην πισίνα, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε κατά νου την ασφάλεια. «Το κατοικίδιό σας δεν κατανοεί τους κανόνες ασφαλείας της πισίνας», λέει ο Barrack, «γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρέχετε επίβλεψη και δομή για να κρατάτε το κατοικίδιό σας ασφαλές ενώ κολυμπάει».

Ποτέ μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας χωρίς επίβλεψη γύρω από μια πισίνα ή μεγάλο όγκο νερού, προσθέτει.

Ράτσες σκύλων που τους αρέσει να κολυμπούν

Σε ορισμένα σκυλιά αρέσει να κολυμπούν περισσότερο από άλλα, και ορισμένα σκυλιά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να ευδοκιμήσουν στο νερό.

Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
Με προγόνους όπως το St. John’s Water Dog από τη Νέα Γη, τα σύγχρονα Labrador Retriever, με διπλά στρώματα, ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες κοντά παλτά και δυνατά πίσω πόδια, είναι από τα πιο δημοφιλή σκυλιά κολύμβησης.

Newfoundland Retrievers
Επίσης, με καταγωγή από την ακτή του Ατλαντικού του Καναδά, το εγκάρδιο και ικανό Newfoundland Retriever – ένας άλλος απόγονος του Water Dog του St. John’s – βοήθησε τους ψαράδες να ανακτήσουν δίχτυα γεμάτα ψάρια, γραμμές ρυμούλκησης και να διασώσουν κολυμβητές που είχαν πρόβλημα.

Portuguese Water Dog
Βρέθηκε κατά μήκος των ακτών της Πορτογαλίας, το Πορτογαλικό Water Dog ήταν ένα κρίσιμο μέλος των παράκτιων κοινοτήτων.

Γκόλντεν Ριτρίβερ
Οι πρόγονοι του Γκόλντεν Ριτρίβερ εκτράφηκαν για να ανακτήσουν υδρόβια πτηνά σε κυνηγετικά ταξίδια και οι σημερινοί μας Γκόλντεν λατρεύουν το νερό. Έχουν επίσης δυνατά και μακριά πόδια που διευκολύνουν το κολύμπι.

Άλλες φυλές σκύλων που τους αρέσει να κολυμπούν

Άλλες ράτσες σκύλων που τους αρέσει να κολυμπούν περιλαμβάνουν:

American Water Spaniel
Irish Water Spaniel
Chesapeake Bay Retriever

Ράτσες σκύλων που δεν μπορούν να κολυμπήσουν

Τα Pugs, τα Corgis, τα Bulldogs, τα Dachshunds και τα Basset Hounds, με το κοντό στήθος και τα πιο κοντά άκρα τους, δεν είναι εξοπλισμένα για κολύμπι. Χωρίς μακριά πόδια, αυτά τα στρογγυλά σκυλιά δεν μπορούν να κωπηλατήσουν και τείνουν να κυλούν και ακόμη και να βυθίζονται όταν τοποθετούνται στο νερό. Τα γαλλικά μπουλντόγκ με επίπεδη όψη , τα Pugs και τα μπόξερ (γνωστά και ως βραχυκεφαλικές ράτσες), που έχουν κοντό ρύγχος, δυσκολεύονται να κρατήσουν τους αεραγωγούς τους πάνω από το νερό.

Οι κυνόδοντες με βαρύ παλτό, όπως ο Shih Tzus και ο Komondors, βαραίνουν. Τα μικρότερα σκυλιά όπως τα Τσιουάουα και τα Μαλτέζ είναι ικανά να πατήσουν, αλλά κουράζονται ή καταπονούνται γρήγορα.

Εάν έχετε κάποια από αυτές τις ράτσες ή μείγματα σκύλων, το κολύμπι είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να φοράνε σωσίβια και να παρακολουθούνται όταν βρίσκονται κοντά σε νερό.

Διδάσκοντας έναν σκύλο να κολυμπά

Παρόμοια με το πώς τα σκυλιά μαθαίνουν να κάθονται, να μένουν και να περπατούν καλά με λουρί, πρέπει να κυριαρχήσουν στην τέχνη της κολύμβησης. Οι γονείς κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα βήματα για να βοηθήσουν τα σκυλιά τους να μάθουν πώς να κολυμπούν.

Βήμα 1: Ξεκινήστε Μικρά, Αργά και Ρηχά

Εάν έχετε μια ράτσα σκύλου με ροπή προς το κολύμπι, μπορείτε σιγά σιγά να την εισάγετε και να τη διδάξετε σε μια πισίνα ή μια ρηχή λίμνη, αρκεί να ξέρει τον τρόπο να βγει έξω.

Ένα εισαγωγικό μάθημα στο τοπικό υδάτινο κέντρο σκύλων σας θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή για να βρέξετε τα πόδια του σκύλου σας. Φροντίστε να την βάλετε με ένα σωσίβιο σκυλάκι και να είστε υπομονετικοί.

«Μην περιμένετε το σκυλί σας να κολυμπήσει με την πρώτη επίσκεψη», λέει η Meghan Luna, Εκπαιδεύτρια στο K9 Water World στο San Marcos του Τέξας. «Αν το αναγκάσεις, θα πάς πίσω 100 φορές και είναι δύσκολο να πείσεις έναν σκύλο να μάθει μια νέα εργασία, αν σπάσεις την εμπιστοσύνη του».

Εάν εξασκείτε την κολύμβηση με το σκυλί σας στο ανοιχτό νερό, μείνετε στη ρηχή περιοχή και προπονηθείτε παράλληλα με την ακτή, αποφεύγοντας τα βαθιά νερά μέχρι να γίνει επαγγελματίας. Η Luna προτείνει επίσης να ξεκινήσετε από μια μικρή περιοχή και να κρατήσετε τις αρχικές συνεδρίες κολύμβησης σύντομες. «Μην περιμένετε να κολυμπήσουν ούτε ένα μίλι», προσθέτει.

Βήμα 2: Μπείτε στο νερό και μείνετε κοντά

Ακόμα κι αν έχετε έναν σκύλο που αγαπά το νερό, η πρώτη φορά που το κουτάβι σας χτυπήσει το νερό θα μπορούσε να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να σας ακολουθήσει στο ρηχό άκρο της πισίνας και δείξτε του πού βρίσκονται τα υποβρύχια σκαλοπάτια, σε περίπτωση που χρειαστεί να βγει. Η παρουσία σας στο νερό θα ενθαρρύνει τον σκύλο σας να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση και να εργαστεί προς μια ανταμοιβή—είτε πρόκειται για προφορικό έπαινο είτε για μια ιδιαίτερη απόλαυση στο χέρι σας.

Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να καθοδηγήσετε τον σκύλο σας

Στην αρχή, ο σκύλος σας μπορεί να σηκώσει τα μπροστινά του πόδια για να προσπαθήσει να βγει από το νερό, με αποτέλεσμα να βυθιστεί πίσω του. Για να το αποτρέψετε, τοποθετήστε το ένα χέρι απαλά κάτω από πίσω της και το άλλο πάνω από τα μπροστινά της πόδια για να την εμποδίσετε να σπάσει την επιφάνεια.

Μόλις αρχίσει να κωπηλατεί, μπορεί να μην χρησιμοποιήσει πλήρως τα πίσω πόδια της. Για να την καθοδηγήσετε, αγγίξτε ή γαργαλήστε τα πίσω πόδια της, αναγκάζοντάς την να κλωτσήσει αυτά τα πόδια και να επιταχύνει.

Βήμα 4: Επεκτείνετε την Απόστασή σας στο Νερό

Απομακρυνθείτε λίγο πιο μακριά και καλέστε την να κωπηλατήσει προς το μέρος σας, ενώ παρακολουθείτε τη γλώσσα του σώματός της για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει το νερό. Εάν, σε οποιοδήποτε σημείο, νιώσετε ότι νιώθει άβολα, οδηγήστε την προς την έξοδο και ξεκινήστε από την αρχή μόλις ηρεμήσει.

Βήμα 5: Παίξτε παιχνίδια μέσα στο νερό

Μόλις ο σκύλος σας νιώσει άνετα να βρίσκεται στο νερό, τα παιχνίδια μπορούν να δελεάσουν τον σκύλο σας να συνεχίσει να κολυμπά. «Ο καλύτερος τρόπος για τους ιδιοκτήτες να χαλαρώσουν το σκυλί τους στο νερό είναι να το κάνουν διασκεδαστικό», λέει η Luna. «Μπορείτε να βρείτε ρηχές περιοχές και να παίξετε με τον σκύλο σας, ρίχνοντας το παιχνίδι στο νερό και σιγά-σιγά κάνοντας μεγαλύτερες πετάξεις για να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να προχωρήσει παρακάτω».

Βήμα 6: Δώστε άφθονο έπαινο

Τέλος, κάντε ντους στο σκυλί σας με πολλούς επαίνους για μια καλή δουλειά που έχει κάνει, έτσι συσχετίζει τη δραστηριότητα με θετικά συναισθήματα. Ξεπλύνετε την πριν πάτε σπίτι για να απαλλαγείτε από τα χημικά της πισίνας ή τα φύκια, τη βρωμιά ή το αλάτι από ένα φυσικό σώμα νερού.

Μαθήματα κολύμβησης για σκύλους

Τα μαθήματα κολύμβησης με οδηγό σκύλων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τη ράτσα που αγαπά το νερό να ξεκινήσει και να διαπρέψει στην κολύμβηση. Το να διδάξετε τον σκύλο σας να κολυμπά μόνος σας είναι δυνατό, αλλά ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να διδάξει στον σκύλο σας την κατάλληλη τεχνική για να κωπηλατήσει, να βουτήξει, ακόμη και να επιπλέει, αποφεύγοντας τυχόν παγίδες. Τα σκυλιά μαθαίνουν επίσης πιο γρήγορα όταν βοηθούνται από την παρουσία άλλων σκύλων.

Επιπλέον, μια πισίνα σε ένα υδάτινο κέντρο σκύλων έχει κατασκευαστεί ειδικά για σκύλους, ώστε να μπορούν να βγαίνουν με ευκολία. Η μέση πισίνα της αυλής σας μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη για τα σκυλιά επειδή δεν έχουν εύκολο τρόπο να πηδήξουν έξω. Επίσης, ένα άλλο πλεονέκτημα για να πάρετε το σκυλί σας σε ένα μάθημα κολύμβησης είναι ότι μπορείτε να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε το σκυλάκι σας σε εσωτερικούς χώρους όταν ο καιρός είναι κρύος.

Οι πισίνες για σκύλους παρέχουν επίσης σωσίβια, πλωτά παιχνίδια και άλλα είδη εκπαίδευσης, μετριάζοντας το κόστος των μαθημάτων.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κολύμβησης σκύλων, οι γονείς κατοικίδιων ζώων ενθαρρύνονται να πάνε στο νερό με τα σκυλιά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μάθουν πώς να κάνουν τις ασκήσεις και να εφαρμόζουν τα βήματα μόνοι τους.

«Το να είσαι πρακτικός θα βοηθήσει [τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων] να θυμούνται τι πρέπει να κάνουν όταν είναι μόνοι τους», λέει η συμπεριφορίστρια και εκπαιδεύτρια σκύλων, Mary Spurrell, από το Avalon Ranch στο Οντάριο του Καναδά. “Κάνει τα σκυλιά πιο άνετα.”

Οι επιχειρήσεις πισίνας σκύλων που προσφέρουν μαθήματα κολύμβησης απαιτούν συνήθως να εμβολιαστεί το κατοικίδιο ζώο σας για τη δική τους προστασία καθώς και για την προστασία άλλων ζώων που συχνάζουν στις εγκαταστάσεις τους. Η παρακολούθηση ομαδικών μαθημάτων μπορεί επίσης να είναι επωφελής για τους γονείς κατοικίδιων ζώων για να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση των κατοικίδιων τους και να συναντήσουν άλλους σκύλους.

Λίστα ελέγχου ειδών κολύμβησης για σκύλους

Εάν σκοπεύετε να κολυμπήσετε με τον σκύλο σας, αυτά είναι τα αντικείμενα που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας:

Σωσίβιο σκύλου
Μποτάκια για σκύλους
Πετσέτες
Γλυκό νερό / πτυσσόμενο μπολ
Αντηλιακό για σκύλους
Μικρό κιτ πρώτων βοηθειών για κατοικίδια

Είτε πρόκειται να κολυμπήσετε στην παραλία είτε στην πισίνα της γειτονιάς σας για σκύλους, βάζετε πάντα ένα σωσίβιο στον σκύλο σας — ακόμα και για τον πιο έμπειρο κολυμβητή. Μια συσκευή επίπλευσης κάνει τη δραστηριότητα πιο ασφαλή, ειδικά αν έχετε να κάνετε με ρεύματα. Βοηθήστε τον σκύλο σας να συνηθίσει το γιλέκο φορώντας το στο σπίτι και δίνοντάς του κίνητρο με λιχουδιές.

Το καλύτερο σωσίβιο σκύλου είναι αυτό που μπορεί να φορεθεί εύκολα και είναι αρκετά άνετο ώστε το κεφάλι του να μένει πάνω από την επιφάνεια του νερού. Αναζητήστε ένα γιλέκο που έχει λαβή στην πλάτη, ώστε να είναι εύκολο για εσάς να τραβήξετε τον σκύλο σας έξω από το νερό εάν χρειαστεί.

Εάν πρόκειται να κολυμπήσετε σε μια λίμνη ή κοντά σε μια βραχώδη ακτή, τα ποιοτικά μποτάκια βοηθούν στην προστασία των ποδιών του σκύλου σας. Έχετε διαθέσιμο καθαρό νερό για να παραμένει ενυδατωμένο και βάλτε μια ή δύο πετσέτες για να στεγνώσει μετά το ξέβγαλμα.

Όταν κολυμπάτε σε εξωτερικούς χώρους, εφαρμόστε αντηλιακό που έχει σχεδιαστεί για κατοικίδια – ειδικά σε σκύλους που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και λευκή γούνα, και εφαρμόστε το ξανά αφού βγει από το νερό. Αποφύγετε τη χρήση αντηλιακών με ανθρώπινη σύνθεση σε κατοικίδια καθώς οι σκύλοι μπορεί να γλείφουν το αντηλιακό και να καταπιούν επιβλαβή συστατικά. «Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει αιματηρή διάρροια και έμετο», λέει.

Ασφάλεια κολύμβησης για σκύλους

Είτε ο σκύλος σας είναι αρχάριος είτε επαγγελματίας στην κολύμβηση, η ασφάλεια στην κολύμβηση είναι η υψηλότερη προτεραιότητα όταν πάτε στην πισίνα ή σερφάρετε με τον σκύλο σας.

Ακολουθήστε αυτές τις σημαντικές συμβουλές ασφάλειας στην κολύμβηση:

Προσέχετε τον σκύλο σας ανά πάσα στιγμή. Μην αφήνετε το σκυλί σας να περνά χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεται μέσα ή γύρω από οποιοδήποτε νερό. Οι λίμνες και οι λίμνες μπορεί να φιλοξενούν παράσιτα ή εχθρικά ζώα, οπότε μην απομακρύνετε το μάτι σας από το κουτάβι σας.

Να χρησιμοποιείτε πάντα σωσίβιο σκύλου. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας φορά ένα σωσίβιο – ειδικά εάν βρίσκεστε σε βάρκα ή βρίσκεστε σε βαθιά νερά.

Προσοχή στις παλίρροιες και τα ρεύματα. Οι ρυτίδες των ωκεανών, τα ορμητικά ποτάμια και οι καταρράκτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον κολυμβητή σας, επομένως να είστε πάντα σε εγρήγορση όταν κολυμπάτε με το κατοικίδιό σας.

Μην αφήνετε τον σκύλο σας να πιει νερό πισίνας. Όταν χρησιμοποιείτε πισίνα, μην αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας να πιει νερό. «Το χλώριο, το αλάτι και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τις πισίνες καθαρές και απαλλαγμένες από βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στο κατοικίδιο ζώο σας, όπως γαστρικές διαταραχές», λέει ο Barrack.

Στεγνώστε τα αυτιά του κατοικίδιου ζώου σας μετά το κολύμπι. Ο Barrack συνιστά επίσης να ελέγχετε τα αυτιά του κατοικίδιου ζώου σας για τυχόν υπολειπόμενη υγρασία μετά από μια συνεδρία κολύμβησης. Τόσο το νερό των ωκεανών όσο και των λιμνών μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στο αυτί. Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε μολύνσεις του αυτιού, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα καθαριστικό αυτιών για χρήση μετά το κολύμπι.

Αφαιρέστε τα περιλαίμια ψύλλων όταν κολυμπάτε. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας φοράει κολάρο ψύλλων, αφαιρέστε το ώστε το νερό να μην ξεπλύνει τα ενεργά συστατικά. Απλώς φροντίστε να ξαναβάλετε το κολάρο στον σκύλο σας όταν τελειώσετε!

Διδάξτε στον σκύλο σας μια ασφαλή λέξη. Διδάσκοντας λέξεις όπως «ακτή» στο σκυλί σας μπορεί να τον βοηθήσει αν βρεθεί ποτέ σε αδιέξοδο. Οι εκπαιδευτές σκύλων μπορούν να διδάξουν τον σκύλο σας να κολυμπήσει μέχρι την ακτή μόλις ακούσει τον όρο. Αυτό περιλαμβάνει το να πετάξει ένα παιχνίδι ή να τοποθετήσει μια λιχουδιά κοντά στην ακτή και να πει τη βασική λέξη καθώς κολυμπάει προς το μέρος της.

Προσέξτε για εξάντληση. Ανεξάρτητα από το πού κολυμπάει ο σκύλος σας, υπάρχει πιθανότητα να κουραστεί ή να κατακλυστεί από την απεραντοσύνη του νερού. Το να την παρακολουθείτε είναι το κλειδί για την ασφάλειά της. Εάν το κατοικίδιο σας δείχνει σημάδια κούρασης, βοηθήστε το να βγει από το νερό και αφήστε το να ξεκουραστεί.

Το να βλέπετε το κατοικίδιό σας να κάνει τον πρώτο του γύρο, να τρέχει σε ήρεμα κύματα μετά από ένα ραβδί ή να πηδά στη λίμνη μαζί σας, είναι στιγμές ανεκτίμητης αξίας. Αυτές οι εμπειρίες αξίζουν κάθε προσπάθεια για την εκπαίδευση του σκύλου σας να κολυμπάει.

Πηγή:pet-sitting.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Κατοικίδια

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: