Connect
To Top

Γιατί γκρινιάζουν τα κουτάβια – Αντιμετώπιση

Τόσο τα κουτάβια όσο και τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά συχνά κλαίνε και γκρινιάζουν, αλλά τις περισσότερες φορές για διαφορετικούς λόγους. Τα κουτάβια κλαίνε συνήθως όταν είναι ανήσυχα, όπως όταν δεν μπορούν να βρουν τη μητέρα τους. Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να προσδιορίσετε γιατί το κουτάβι σας κλαίει ή γκρινιάζει, ώστε να το παρηγορήσετε όταν είναι στεναχωρημένο και να φροντίσετε για τις ανάγκες του.

Γιατί κλαίει το κουτάβι μου;

Τα κουτάβια μπορεί να κλάψουν και να γκρινιάξουν για διάφορους λόγους, για αυτό είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία της στεναχώριας τους, προκειμένου να μπορέσετε να τα παρηγορήσετε.

1. Αποχωρισμός

Τα κουτάβια όταν αποχωριστούν τη μητέρα και τα αδέλφια τους και βρεθούν σε ένα νέο περιβάλλον, όταν ας πούμε πάνε σε ένα νέο σπίτι, αισθάνονται φοβισμένα και μόνα τους και τότε συνήθως κλαίνε.

Επίσης όταν τα κουτάβια έχουν σχηματίσει δεσμό με τους κηδεμόνες τους και τα άλλα μέλη της οικογένειας, και τα ζώα που υπάρχουν στο σπίτι, μπορεί όταν αποχωρίζονται από αυτούς να κλαίνε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει τη νύχτα, όταν ο γονέας κατοικίδιου ζώου πηγαίνει για ύπνο και το κουτάβι τοποθετείται στο κρεβατάκι του ή στο σπιτάκι του. Να θυμάστε ότι έχουν συνηθίσει να κοιμούνται με τη μητέρα τους και τα αδελφάκια τους αγκαλιά και το να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους μπορεί να είναι τρομακτικό για αυτά.

Μπορεί επίσης να φωνάζουν όταν τα μέλη της οικογένειας φεύγουν από το οπτικό τους πεδίο για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, το κουτάβι μπορεί να κλαίει αν αποχωριστεί άλλα σκυλιά με τα οποία έχει δεθεί. Ακόμα μπορεί να διαμαρτύρονται όταν τοποθετούνται σε ένα περιορισμένο μέρος για την εκπαίδευση στο σπίτι και όταν χωρίζονται από την υπόλοιπη οικογένεια.

2. Αρρώστια

Τα κουτάβια κλαίνε επίσης όταν δεν αισθάνονται καλά. Εκτός από το κλάμα, μπορεί να έχουν και άλλα σημάδια ασθένειας, όπως εμετό, διάρροια ή εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη τους.

3. Πόνος

Τα κουτάβια κλαίνε ή γκρινιάζουν όταν πονάνε, όπως όταν κάνουν το πρώτο τους εμβόλιο ή όταν τους κόβουν τα νύχια πολύ κοντά.

Να δίνω προσοχή στο κουτάβι που κλαίει ή να το αγνοώ;

Όταν το κουτάβι σας είναι στεναχωρημένο, θα του κάνει καλό να το παρηγορήσετε. Μπορεί να μην χρειάζεται να το σηκώσετε αμέσως μετά το κλάμα ή τη γκρίνια του, ωστόσο, η σωματική επαφή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να του προσφέρει παρηγοριά, όπως σε περίπτωση που του γαβγίζει ένας άλλος σκύλος ή αμέσως μετά τον εμβολιασμό του από τον κτηνίατρο.

Αν το κουτάβι σας κλαίει από απογοήτευση αφού χάσει ένα παιχνίδι ή αφού του πάρετε ένα αντικείμενο, όπως το παπούτσι σας ή το τηλεχειριστήριο, κάντε έναν θόρυβο για να αποσπάσετε την προσοχή του κουταβιού σας και να διακόψετε το κλάμα και στη συνέχεια δώστε του τα δικά του παιχνίδια ή φέρτε του πίσω το παιχνίδι που έπεσε μακριά και δεν μπορεί να το βρει μόνο του.

Τα κουτάβια όπως είπαμε με το κλάμα ή ζητούν τη βοήθεια σας ή έχουν ανάγκη να παρηγορηθούν. Για αυτό μην αγνοείτε τα κλαψουρίσματα του κουταβιού σας και προσπαθήστε να μάθετε την αιτία.

Είναι σημαντικό τις πρώτες μέρες που θα βρεθούν στο σπίτι σας, να τους παρέχετε την παρηγοριά που χρειάζονται και αργότερα να τους δώσετε την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσετε τυχόν συγκεκριμένα προβλήματα συμπεριφοράς.

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου κοινωνικοποίησης θα επηρεάσουν τη μελλοντική συμπεριφορά του κουταβιού σας. Για αυτό αν θέλετε το κουτάβι σας να μην είναι φοβισμένο και να ενθουσιάζετε με νέες περιπέτειες στο μέλλον ως ενήλικας, κάντε το να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά, από μικρό.

Στάδια ανάπτυξης κουταβιών και εκμάθηση επικοινωνίας

Τα κουτάβια γεννιούνται με τα μάτια και τους ακουστικούς πόρους κλειστούς και οι κύριες δραστηριότητές τους τις δύο πρώτες εβδομάδες είναι ο ύπνος και ο θηλασμός. Κλαίνε για να αναζητήσουν επαφή ή φροντίδα από τη μητέρα τους. Σε αυτό το στάδιο, τα κουτάβια είναι αβοήθητα- βασίζονται στη μητέρα τους για τα πάντα, από την τροφή και την περιποίηση μέχρι ένα ζεστό και ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν.

Στη μεταβατική περίοδο, που είναι το επόμενο στάδιο ανάπτυξης, τα μάτια και τα αυτιά του κουταβιού ανοίγουν και προχωρούν από το μπουσούλημα στο περπάτημα. Η συχνότητα του κλάματος μειώνεται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα κουτάβια ωριμάζουν και γίνονται σιγά σιγά πιο ανεξάρτητα.

Στη συνέχεια έχουμε την περίοδο κοινωνικοποίησης για ένα κουτάβι, όπου ο εγκέφαλος του ωριμάζει και το κουτάβι γίνεται πιο συντονισμένο και εξερευνητικό. Κοινωνικά, αυτή είναι η πιο σημαντική αναπτυξιακή περίοδος στη ζωή του κουταβιού, όπου μαθαίνει να αλληλεπιδρά με τους συνομήλικους του.

Σε αυτό το στάδιο της ζωής, η συνεχής έκθεση σε ανθρώπους, σκύλους και άλλα ζώα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τα κουτάβια να αναπτύξουν δεσμούς και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και εξοικείωση και να μην γκρινιάζουν. Επίσης, τα κουτάβια πρέπει να έρχονται σε επαφή με νέους χώρους, εικόνες, ήχους και αντικείμενα που θα συναντήσουν ως ενήλικες. Χρησιμοποιήστε μεθόδους θετικής ενίσχυσης για να μάθετε στο κουτάβι σας τι θέλετε να κάνει, χωρίς να το τρομάξετε.

Η εκπαίδευση με θετική ενίσχυση συμβάλλει στην εξασφάλιση μιας καλής επικοινωνίας μεταξύ των γονέων κατοικίδιων ζώων και του νέου κουταβιού. Βοηθά επίσης στη μείωση του φόβου και του άγχους και αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία του σκύλου.

Πηγή:mypet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Κατοικίδια

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: