Connect
To Top

“H συμπεριφορά του παιδιού μου κάποιες φορές με κάνει και ντρέπομαι”

Η συμπεριφορά του παιδιού μας -κάποιες φορές – μπορεί να μας φέρει σε άβολη θέση. Η Ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου μας δίνει συμβουλές μίας πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

Παίρνουμε βαθιά ανάσα αλλά δε βοηθά. Κάνουμε ότι δε βλέπουμε, ότι ίσως δεν ακούσαμε, κι όμως δεν αρκεί. Το παιδί μας -ας το παραδεχτούμε- κάποιες φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με το συναίσθημα της ντροπής. Μίας ντροπής που τη “φοράμε” καθώς νιώθουμε το παιδί μας μας προέκταση του εαυτού μας.

Οι αιτίες είναι απλά σκηνικά της καθημερινότητας: ένα παιδί που μπορεί να έκλεψε ένα αντικείμενο ή το πήρε χωρίς να ρωτήσει. ‘Ενα νήπιο να έσπρωξε ένα άλλο παιδί. Το παιδί που μας είπε η δασκάλα ότι είπε ψέματα ή “χάλασε” κάτι που δεν ήταν δικό του ή απλά έκανε μπόλικη φασαρία σε έναν ήσυχο χώρο και μάλιστα μπροστά σε άλλους γονείς. Όλες αυτές καταστάσεις είναι αφορμές για να νιώσει ένας γονιός ντροπή για τη συμπεριφορά του παιδιού του. Εδώ έχει σημασία να σημειώσουμε ότι ενώ υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία σε ξένα μέσα για την ντροπή που μπορεί να νιώσει ένας γονιός για το παιδί του, στην ελληνική αρθρογραφία δεν υπάρχει διαθέσιμο υλικό!

Συμπεριφορά παιδιού: πώς αντιμετωπίζουμε τη γονεϊκή ντροπή;

Υπάρχει πιθανότητα οι γονείς να μη νιώθουμε ακόμα αρκετή ασφάλεια να μιλήσουν ανοιχτά για την “ντροπή” που μπορεί να νιώσουν. Κάτι πολύ ανθρώπινο και λογικό, όταν συμβαίνει ένα γεγονός που μας ξαφνιάζει και που δεν ξέρουμε πως να αντιδράσουμε.

Αν είχατε κι εσείς στιγμές σαν αυτές, μπορείτε να διαβάστε παρακάτω πιο ωφέλιμους τρόπους για να ξεπεράσετε αυτή τη δοκιμασία, χτίζοντας μια ζεστή σχέση με το παιδί σας!

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι σκέφτονται οι άλλοι για σας
Συχνά όταν αισθάνεται κανείς ντροπή είναι γιατί επικεντρώνεται στο “τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μένα”. Εκείνη τη στιγμή που κάποιος χρειάζεται να είναι παρόν για το παιδί του, είναι προτιμότερο να επικεντρωθεί στο πώς να το υποστηρίξω, αντί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του μπαίνοντας στο μυαλό των άλλων.

Μην ξεχνάτε πως η ντροπή οδηγεί μόνο σε ντροπή, ενώ ο τρόπος που αντιδράτε στην άβολή στιγμή είναι ένα μεγάλο μάθημα και στο ίδιο το παιδί σας.

Επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά: Αυτό που συμβαίνει δεν αφορά εσάς αλλά το παιδί σας.
Εκείνη τη στιγμή της κακής συμπεριφοράς σκεφτείτε “τι προσπαθεί να μου πει το παιδί μου;”. Η συμπεριφορά του παιδιού δε συνδέεται απαραίτητα με κάτι που είδε σε σας (δεν χρειάζεται να κρίνετε τον εαυτό σας). Πολύ πιο απλά μπορεί να χρειάζεται λίγη προσοχή από εσάς ή να διανύει μια μεταβατική περίοδο.

Μη δικαιολογηθείτε ή επιτρέψετε τις γνώμες άλλων.
Αν είστε π.χ σε ένα παιδικό πάρτι και το παιδί σας έχει tantrum (έκρηξη θυμού) ή ένας γονιός σας ενημερώσει για κάτι που συνέβη, προσπαθήστε να μην είστε “ανοιχτοί” στο να δεχθείτε τη συμβουλή τους εκείνη τη στιγμή. Ταυτόχρονα, δε χρειάζεται, να δικαιολογηθείτε ή να δώσετε εξηγήσεις.

Αντί να αφεθείτε στο αίσθημα της ντροπής, προσπαθήστε να έχετε ένα πλάνο.
Αποκτήστε ένα ξεκάθαρο και συνεπή τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές από εσάς. Εστιάστε σε ένα καθαρό πλάνο που να συνδέεται με το αξιακό σύστημα της οικογένειάς σας και αφήστε μακριά την υπενθύμιση στο παιδί σας, σχετικά με το τι μπορεί να σκέφτηκαν οι “άλλοι” για εσάς.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως η ντροπή οδηγεί μόνο σε ντροπή, ενώ ο τρόπος που αντιδράτε είναι ένα μεγάλο μάθημα και στο ίδιο το παιδί σας για πώς αντιδρούμε σε καταστάσεις που δεν είναι όπως θα θέλαμε.

Πηγή:myparenthood.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Μαμά & Παιδί

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: