Connect
To Top

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι βιώνουν περισσότερη ευημερία από άλλους; Ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας μπορούν να μας δώσουν την απάντηση.  

Με ποιους τρόπους μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερη ευεξία στη ζωή μας; Πώς θα αυξήσουμε το well-being μας; Με άλλα λόγια, ποιο είναι το μυστικό για να ευημερήσουμε;

Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν πολλούς ανθρώπους, νεότερους και μεγαλύτερους, και φυσικά τους ερευνητές. Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην καλλιέργεια ορισμένων επιλογών στον τρόπο ζωής μας αλλά και σε κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, όπως διαβάζουμε σε πρόσφατο σχετικό άρθρο του διαδικτυακού περιοδικού Inverse, με αφορμή μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Ειδικότερα, ερευνητές επιχείρησαν να εξετάσουν τους προγνωστικούς παράγοντες της ευημερίας στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν περισσότερη ευημερία από άλλους.

Μια έρευνα για την ευημερία

Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τη «σχετική προγνωστική αξία» των παραγόντων που επηρεάζουν τις διαφορές των ανθρώπων ως προς το well-being, δηλαδή γιατί κάποιος νιώθει ευεξία και άλλος όχι, μαζί με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ευημερία σε διάστημα ενός έτους.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε περισσότερους από 1.000 υγιείς ενήλικες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων για να δώσουν μια εικόνα για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, και σε αξιολόγηση της προσωπικότητάς τους. Επίσης, ρωτήθηκαν για τα πρόσφατα θετικά και αρνητικά γεγονότα της ζωής τους και για τη σχέση τους με την εργασία.

Ένα εύρημα που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι οι παράγοντες που κάνουν ένα άτομο να έχει περισσότερες πιθανότητες να βιώσει την ευημερία σε σύγκριση με κάποιο άλλο άτομο δεν είναι απαραίτητα οι ίδιοι με εκείνους που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην ευεξία ενός ανθρώπου με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν τη «γνωστική επανεκτίμηση» (πρόκειται για την ικανότητα ενός ατόμου να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται για μια κατάσταση) ήταν πιο πιθανό να νιώσουν ευεξία, αλλά παράλληλα το στοιχείο αυτό δεν αποτέλεσε ισχυρό προγνωστικό παράγοντα αλλαγής της ευεξίας με την πάροδο του χρόνου.

Δύο στοιχεία της προσωπικότητας παίζουν σημαντικό ρόλο

Ένα στοιχείο της προσωπικότητας φαίνεται ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευημερία μας. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η εξωστρέφεια ήταν ο «ισχυρότερος μοναδικός προγνωστικός παράγοντας της αλλαγής της ευημερίας κατά τη διάρκεια ενός έτους» σε σχέση με τις άλλες μεταβλητές.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η εξωστρέφεια, η οποία συνδέεται με την κοινωνικότητα και τη θετικότητα, διευκολύνει τη διατήρηση ή τη βελτίωση της ευημερίας σε βάθος χρόνου, επειδή οι εξωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερες κοινωνικές σχέσεις, γεγονός που τους βοηθάει να αισθάνονται λιγότερο άγχος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας το οποίο αναδείχθηκε μέσα από τη μελέτη ως σημαντικός προγνωστικός παράγοντας τόσο των διαφορών μεταξύ των ατόμων σχετικά με την ευημερία όσο και των αλλαγών σε αυτή με το πέρασμα του χρόνου ήταν η ευσυνειδησία, αν και σε μικρότερο βαθμό από την εξωστρέφεια. Η ευσυνειδησία αφορά το να είναι κανείς υπεύθυνος, προσηλωμένος στον στόχο του και παραγωγικός. Όπως εξηγεί το Inverse, προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι δείχνουν υπευθυνότητα και ως προς τα θέματα υγείας, γεγονός που ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει τη σχέση με την ευημερία.

Τέλος, το αν θα αλλάξει η κατάσταση της ευημερίας ενός ανθρώπου στον χρόνο φαίνεται ότι επηρεάζεται και από διάφορα γεγονότα της ζωής, με την ισχυρότερη επιρροή να έχουν τα τραυματικά και τα σχετικά με την εργασία συμβάντα, όπως η πρόσληψη ή η απόλυση ενός ατόμου.

Πηγή:ow.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: