Connect
To Top

Μετακινήσεις ασφαλείας με το αυτοκίνητο

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να μεταφέρουμε σκύλους και γάτες με το όχημά μας; Οχι, το να τριγυρνούν ελεύθερα πάνω στα καθίσματα δεν είναι επιλογή.

Οι επαγγελματίες εκπαιδευτές προτιμούν τη λύση του συρμάτινου κλουβιού (ή crate, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται), επειδή πολλές φορές αναγκάζονται να μεταφέρουν άγνωστα ζώα, των οποίων τις αντιδράσεις μέσα στο αυτοκίνητο δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν. Ομως, το crate δεν είναι κλωβός ασφαλείας. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Σε περίπτωση σύγκρουσης, το ζώο θα συνθλιβεί ανάμεσα στα σύρματα, ακόμη κι αν η καμπίνα του αυτοκινήτου μείνει ανέπαφη.

Η ασφαλέστερη μέθοδος για το σκύλο

Κατά την άποψή μας, είναι το ειδικό στηθόλουρο που συγκρατεί το ζώο σε πέντε σημεία -ώμους, θώρακα, ισχία- και συνδέεται με την κεντρική υποδοχή της ζώνης ασφαλείας, στο πίσω κάθισμα. Η επιλογή του κεντρικού σημείου δεν είναι τυχαία. Στη μετωπική σύγκρουση, το ζώο θα μετακινηθεί ελεύθερα ανάμεσα στα εμπρόσθια καθίσματα, χωρίς να κουτουλήσει σε κάποιο εμπόδιο. Σε πλάγια χτυπήματα, θα έχει το περιθώριο ασφαλείας που του προσφέρει το πλάτος της καμπίνας.

Στηθόλουρα αυτοκινήτου, με πόρπη που ταιριάζει στην υποδοχή της ζώνης ασφαλείας, θα βρείτε πλέον σε όλα τα μεγάλα pet shops. Φροντίστε να τη δοκιμάσετε στο σκύλο σας προτού την αγοράσετε, γιατί ναι μεν όλες είναι ρυθμιζόμενες, αλλά κάποιες ταιριάζουν καλύτερα και κάποιες όχι στον ιδιαίτερο σωματότυπο κάθε ζώου.

Σε περίπτωση που το πίσω κάθισμα είναι κατειλημμένο, το ζώο μπορεί να ταξιδέψει στο πορτ-μπαγκάζ (υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι έχουμε αυτοκίνητο ενός όγκου – με ενιαίο χώρο αποσκευών). Στην περίπτωση αυτή, ένα σταθερό διαχωριστικό θα εμποδίσει τη μετακίνησή του προς την καμπίνα των επιβατών.

Επίσης, δεν αφήνουμε ποτέ το σκυλί μας να κρεμάει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, όσο διασκεδαστικό κι αν φαίνεται (και είναι, εδώ που τα λέμε…), γιατί οι τραυματισμοί από έντομα και οι ωτίτιδες παραμονεύουν.

Αν ο σκύλος μας ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, ξεκινάμε την προσαρμογή του με μικρά, χαλαρά ταξίδια, δεν τον ταΐζουμε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν ξεκινήσουμε και δεν τον μαλώνουμε αν κάνει εμετό στο κάθισμα – φροντίζουμε από πριν να το έχουμε προστατεύσει με ένα πλαστικό, αδιάβροχο κάλυμμα, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ούτως ή άλλως αν ο σκύλος μας μαδάει…

Εννοείται ότι δεν βάζουμε ποτέ το ζώο μας σε μπαγκαζιέρες, ρυμουλκούμενες ιδιοκατασκευές και ξύλινα κουτιά (λύσεις προσφιλείς σε κυνηγούς που αγνοούν τους βασικούς κανόνες της οδικής ασφάλειας, της ευημερίας των σκυλιών τους και της αξιοπρεπούς συμπεριφοράς εν γένει). Εκτός από απάνθρωπες*, είναι και παράνομες.

Σε περίπτωση ατυχήματος

Σε μια σφοδρή σύγκρουση, οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ζώου είναι πολύ λιγότερες από εκείνες των ανθρώπων που επιβαίνουν σε οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας -ζώνες, προεντατήρες, αερόσακοι, καθίσματα- είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τον ανθρώπινο σωματότυπο, όχι τον κυνικό. Όμως, το θέμα «ασφάλεια μεταφοράς κατοικιδίων» με το Ι.Χ. έχει δύο όψεις. Η πρώτη αφορά την ασφάλεια των ίδιων των ζώων. Η δεύτερη την ασφάλεια όσων συνεπιβαίνουν. Ενα σκυλί 25 κιλών που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα, λυτό και χωρίς να συγκρατείται με κανέναν τρόπο, θα πέσει με τόση ορμή στην πλάτη ή στον αυχένα ενός από τους δύο επιβάτες των εμπρόσθιων καθισμάτων, όση καθορίζεται από τους νόμους της Κλασικής Μηχανικής: «ορμή = μάζα X ταχύτητα». Mε έναν απλούστατο υπολογισμό του γινομένου, καταλαβαίνει κανείς ότι τα 25 κιλά σκυλίσιας μάζας μετατρέπονται ακαριαία (και με θεωρητική ταχύτητα σύγκρουσης μόνον τα 50 χιλιόμετρα ανά ώρα) σε 1.250 κιλά ορμής. Η σπονδυλική στήλη του πιο δυνατού ανθρώπου στον κόσμο, σύμφωνα με τα αρχεία του Βιβλίου Ρεκόρ Γκίνες, αντέχει περίπου το ένα τρίτο. Η δική σας;

Συμπέρασμα: Έχουμε πάντα δεμένο το σκυλί μας στο αυτοκίνητο, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της διαδρομής, τη συμπεριφορά ή το χαρακτήρα του σκύλου, τον αριθμό των επιβαινόντων ή τις οδηγικές μας ικανότητες. Μπορεί να καταφέρουμε να του σώσουμε τη ζωή, μπορεί και όχι, αλλά θα πολλαπλασιάσουμε τις πιθανότητες να σώσουμε τις δικές μας.

Οι γάτες

Πρέπει πάντα να ταξιδεύουν σε ειδικό κλουβί μεταφοράς. Αν είναι αρκετά μεγάλο (ή το αυτοκίνητο μικρό), μπορούμε να το σφηνώσουμε ανάμεσα στο πίσω και το μπροστινό σαλόνι επιβατών. Για πρόσθετη ασφάλεια, ενδείκνυται να στερεώσουμε το κλουβί, χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας της θέσης επιβάτη που καταλαμβάνει.

Πηγή:trihes.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Κατοικίδια

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: