Connect
To Top

Σκύλος – Βόλτα: Δέκα λόγοι που τα στυλώνει – Πώς θα τον κάνετε να συνεχίσει

Ένας σκύλος που… μουλαρώνει, και αρνείται να βαδίσει στη βόλτα του, έχει πάντα τους λόγους του. Πώς θα τον «πείσετε» να σας ακολουθήσει

Η βόλτα για τον σκύλο, παρέα με τον κηδεμόνα του, είναι μία από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητές του.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές, όμως, που, κατά τη διάρκεια του περίπατου, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου «βιδώνεται» στο έδαφος. Και δεν το κουνάει ρούπι.

«Και ενώ η βόλτα σας φάνταζε υπέροχη, ξαφνικά ο σκύλος σας σταματάει να περπατάει, αρνείται να σας ακολουθήσει και, πολλές φορές, αποφασίζει να κάτσει κάτω, αναγκάζοντάς σας να σταματήσετε τη βόλτα.

Σίγουρα, αν είστε κηδεμόνας σκύλου, σάς έχει συμβεί, κάποια στιγμή στην κοινή σας ζωή, να έρθετε αντιμέτωποι με την άρνηση του σκύλου σας να περπατήσει στο λουρί», λέει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού.

Μία συμπεριφορά που, όπως λέει η κα Ιατρού, είναι, για πολλούς κηδεμόνες, εκνευριστική και μη κατανοητή. Ο σκύλος δεν θέλει να μας εκνευρίσει. Μονάχα προσπαθεί να μάς επικοινωνήσει κάτι, το οποίο εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά και από τις συνθήκες, τα ερεθίσματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος τη δεδομένη στιγμή.

Για ποιους λόγους ο σκύλος αρνείται να περπατήσει στη βόλτα

Ένας σκύλος που δεν δείχνει καμία διάθεση να συνεχίσει την πορεία του στη βόλτα, έχει τους λόγους του.
Η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, τους αποκαλύπτει:

1) Τα κουτάβια έχουν την τάση να μη θέλουν να απομακρύνονται από το σπίτι, ενώ ενστικτωδώς δεν αρέσκονται, ακόμη, να περιπλανιούνται σε περιοχές  που δεν νιώθουν ασφαλή. Καθώς γίνονται πιο ώριμα και ανεξάρτητα, είναι πιο πρόθυμα να εξερευνήσουν νέες περιοχές. Επιπλέον, ένας νεαρός σκύλος είναι πολύ πιθανό να μην έχει καταλάβει ακόμη το περπάτημα στο λουρί, με αποτέλεσμα να αγχώνεται και να μη θέλει να συνεχίσει τη διαδρομή του.

2) Τα σκυλιά που νιώθουν φοβισμένα ή αγχωμένα, χρησιμοποιούν, πολλές φορές, τη στάση και την άρνηση να περπατήσουν, ως έναν τρόπο να κρατήσουν απόσταση από το ερέθισμα που τους τρομοκρατεί.

3) Ο σκύλος μπορεί να κάνει διαλείμματα από μόνος του, προσπαθώντας να καθυστερήσει την επιστροφή του στο σπίτι, αν ξέρει ότι η βόλτα του βρίσκεται στο τέλος της.

4) Τα προβλήματα υγείας, όπως ο πόνος στα πόδια, κάποια μόλυνση στα αυτιά, ο τραυματισμός στους μύες του σώματος ή στις πατούσες, είναι λόγος για να αρνείται ο σκύλος να περπατήσει. Επίσης, η σωματική δυσφορία που προκαλούν, πολλές φορές, ακατάλληλα κολάρα, σαμαράκια στα σκυλιά (π.χ. κολάρο υπερβολικά σφιχτό, ή σαμαράκι που τραυματίζει τις μασχάλες), όπως και οι περιβαλλοντικές συνθήκες (υπερβολική ζέστη ή κρύο), είναι αιτίες άρνησης του ζώου να συνεχίσει την πορεία του.

5) Υπερδιέγερση: Μια περιοχή με πολλά ερεθίσματα, ένα πεζοδρόμιο γεμάτο έντονη κίνηση, άνθρωποισκυλιά που περνούν, πρωτόγνωροι ήχοι, είναι, συχνά, λόγοι για να σταματήσετε και να καθυστερήσετε. Όπως και η μυρωδιά παλιών ούρων, καθώς τα σκυλιά μπορούν να συλλέξουν πολλές πληροφορίες για άλλους σκύλους μέσω φερομονών που έχουν μείνει πίσω.

6) Κούραση: Ενδεχομένως, ο σκύλος σας να μην αντέχει άλλο περπάτημα και να θέλει να κάνει ένα διάλειμμα για να ξεκουραστεί. Δεν έχουν όλα τα σκυλιά τα ίδια επίπεδα ενέργειας και, φυσικά, την κατάλληλη σωματική αντοχή.

7) Ο σκύλος μπορεί να μην έχει διάθεση να βγει βόλτα τη δεδομένη στιγμή που εμείς θέλαμε. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να μην τον είχαμε αναγκάσει να έρθει μαζί μας, γιατί τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την άρνησή του να περπατήσει.

8) Ο σκύλος σας θέλει να χαιρετήσει κάποιο άλλο σκυλί, ή άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην κουνιέται έως ότου του δοθεί η δυνατότητα να εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά.

9) Οι σκύλοι θυμούνται. Ακόμη κι αν έχει περάσει καιρός από κάποια σας βόλτα, κατά την οποία ο σκύλος είχε βρει κάτι νόστιμο στον δρόμο να φάει, ή είχε μυρίσει κάτι πολύ ενδιαφέρον για τον ίδιο, να είστε σίγουροι πως, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη φορά που θα πλησιάσετε κοντά στο ίδιο σημείο, θα θέλει να πάει να το επεξεργαστεί. Και θα αρνείται να σας ακολουθήσει, ή θα καθίσει κάτω ακίνητος έως ότου σας οδηγήσει εκεί που τον ενδιαφέρει.

10) Τέλος, μπορεί να είναι δικό σας εκπαιδευτικό λάθος. Αν έχετε μάθει στον σκύλο σας, κάθε φορά που αρνείται να περπατήσει, να τον δελεάζετε, να του στρέφετε όλη σας την προσοχή, να τον παρακαλάτε, τότε αυτή είναι μια συμπεριφορά που εσείς οι ίδιοι ενισχύσατε άθελά σας.

Σύμφωνα με την κα Ιατρού, ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίο ο σκύλος αρνείται να περπατήσει, οφείλουμε να τον παρατηρήσουμε και να τον κατανοήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτή του τη συμπεριφορά.

«Αν θεωρούμε ότι μπορεί να συντρέχουν λόγοι υγείας, απευθυνόμαστε άμεσα στον κτηνίατρό μας.
Ποτέ δεν πρέπει να τραβολογάμε τον σκύλο μας σε τέτοιες περιπτώσεις, να του φωνάζουμε, ή να τον μαλώνουμε.

Εκτός του ότι δεν είναι δίκαιο για τον σκύλο μας, τέτοιες συμπεριφορές γίνονται καταστροφικές για τη σχέση μας μαζί του, και δημιουργείται ρήγμα στη μεταξύ μας επικοινωνία», τονίζει η κα Ιατρού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τον… ξεκολλήσετε

Ορισμένοι τρόποι για να τον βοηθήσετε να… ξεκολλήσει, όπως λέει η κα Ιατρού, είναι:

• Έχουμε υπομονή. Η βόλτα είναι για τον σκύλο μας, κι όχι για εμάς τους ίδιους. Αυτό σημαίνει ότι του δίνουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστεί το περιβάλλον του, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις εικόνες, με τους δικούς του ρυθμούς, κι όχι με τους δικούς μας.

• Αλλάξτε τη ρουτίνα της βόλτας σας, τη χρονική διάρκεια και αντιστρέψτε τη διαδρομή σας. Τα σκυλιά είναι θηλαστικά που μαθαίνουν συνειρμικά. Έτσι, γνωρίζουν πότε η βόλτα έρχεται στο τέλος της, ή πόσο περίπου διαρκεί.

• Αν ο σκύλος σας κάθεται ακίνητος, αρπάξτε την ευκαιρία να δουλέψετε το σύνθημα «Μείνε», και να διδάξετε σύνθημα απελευθέρωσης. Επιβραβεύστε, όταν ο σκύλος απελευθερωθεί από το «Μείνε» και έρθει προς εσάς.

• Διδάξτε στο σκυλί σας να αγγίζει με τη μύτη του την παλάμη σας. Είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος για να σηκώσετε τον σκύλο σας.

• Περιμένετε όσο χρειαστεί. Μόλις ο σκύλος σας κάνει κίνηση να σηκωθεί, ή έρθει προς εσάς μόνος του, επιβραβεύστε τον με μια λαχταριστή λιχουδιά.

• Διδάξτε του το σύνθημα «Πάμε».

• Αδιαφορήστε. Στρέψτε το ενδιαφέρον σας σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, κάντε ότι μιλάτε στο τηλέφωνο, ή ότι χαιρετάτε κάποιον. Ο σκύλος αμέσως θα αντιληφθεί ότι δεν έχει, πλέον, την προσοχή σας, και θα στραφεί προς εσάς για να καταλάβει τι συμβαίνει.

Για να έχετε επιτυχία, όταν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσετε έξω, η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων συμβουλεύει να εξασκείτε αυτές τις τεχνικές πρώτα σε ένα ήρεμο περιβάλλον, όπως το σπίτι σας. Και επισημαίνει: «Σε περίπτωση που η συμπεριφορά του σκύλου προέρχεται από άγχος ή φόβο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί θετική ενίσχυση και επιστημονικές μεθόδους, ώστε να δουλέψετε μαζί και να βοηθήστε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τις φοβίες του».

  • Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχοςτου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία, και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο.
    Και, όπως υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».

Πηγή:ygeiamou.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Κατοικίδια

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: