Connect
To Top

Χασομεράτε; Δείτε πώς αυτή η συνήθεια βλάπτει την υγεία σας

Μπορεί η αδυναμία συγκέντρωσης και η συνήθεια να φτιάχνουμε καραβάκια ή σαΐτες αντί να ολοκληρώσουμε μια δουλειά να μοιάζει «αθώα», φαίνεται όμως ότι το χασομέρι δεν είναι και τόσο ασφαλές για την υγεία μας

Master στην τέχνη origami, αποστήθιση όλης της επικαιρότητας και ένα νέο ρεκόρ στο αγαπημένο παιχνίδι στο κινητό είναι μερικοί μόνο τομείς στους οποίους μπορεί κανείς να διαπρέψει, εις βάρος ωστόσο της εργασίας του ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας με την οποία καταπιάστηκε χωρίς να καταφέρει να διατηρήσει εκεί την προσοχή του. Και αν παλαιότερες έρευνες διαπίστωναν περισσότερα οφέλη παρά ζημία για όσους αφαιρούνται και ονειροπολούν αντί να παραμένουν συγκεντρωμένοι, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open έρχεται να τα καταρρίψει, κρούοντας παράλληλα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τους χασομέρηδες.

«Μελέτες έχουν συμπεράνει σύνδεση μεταξύ της χρονοτριβής και της κακής υγείας. Σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα στρες, πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής και αναβλητικότητα ως προς τον ιατρικό έλεγχο για προβλήματα υγείας» αναφέρουν σε άρθρο τους στο Conversation οι Eva Skillgate (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας) και Alexander Rozental (Επίκουρος Ερευνητής) από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα μαζί με τον Fred Johansson (υποψήφιος Διδάκτωρ Ψυχικής Υγείας) από το Πανεπιστήμιο Sophiahemmet, τρεις εκ των εκπονητών μιας μεγάλης διαχρονικής μελέτης σε 3.525 φοιτητές από πανεπιστήμια της Στοκχόλμης και πέριξ με ζητούμενο την ανάδειξη συσχετισμού της αναβλητικότητας με μεγαλύτερο κίνδυνο κακής ψυχικής και σωματικής υγείας.

Σωματικές και ψυχικές εκδηλώσεις 

Από το σύνολο των φοιτητών που κλήθηκαν να απαντήσουν ανά τρίμηνο σε ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους, οι 2.587 παρέμειναν στην έρευνα μετά τους εννέα μήνες, από τις απαντήσεις των οποίων και διάφορες μετρήσεις σχετικά με την ποιότητα υγείας και τα επίπεδα χρονοτριβής, διαπιστώθηκε ότι:

  • τα υψηλότερα επίπεδα αναβλητικότητας συνδέθηκαν με εντονότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες εννέα μήνες αργότερα
  • οι φοιτητές με υψηλότερα επίπεδα αναβλητικότητας ήταν πιθανότερο να αναφέρουν πόνους στους ώμους, τα χέρια ή και στα δύο που δυσκόλευαν ή εμπόδιζαν τον ύπνο, το ντύσιμο και τις καθημερινές δραστηριότητες, χειρότερη ποιότητα ύπνου, περισσότερη μοναξιά και περισσότερες οικονομικές δυσκολίες.
  • οι συσχετισμοί παρέμειναν ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να ασκούν επιρροή όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και ιστορικό σωματικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.

Μολονότι η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια, επισημαίνει την ισχυρή σύνδεση μεταξύ χρονοτριβής και έντονων ψυχικών και σωματικών εκδηλώσεων καθώς και λιγότερου υγιεινού τρόπου ζωής, πλεονεκτώντας επιπλέον σε εγκυρότητα έναντι των προηγηθέντων αντίστοιχων ερευνών χάρη στα ερωτηματολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα που έδειξαν επιπλέον ότι η αναβλητικότητα ήταν η αιτία και όχι το αποτέλεσμα της κακής υγείας.

Η θεραπευτική επιλογή

Για όσους η αδυναμία συγκέντρωσης είναι συστηματική, οι κλινικές μελέτες προτείνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, μέσω της οποίας το άτομο μαθαίνει να «σπάει» του μακροπρόθεσμους στόχους σε βραχύτερους, να περιορίσουν ή αντιμετωπίσουν τους περισπασμούς (π.χ. κλείνοντας το κινητό τηλέφωνο) και να παραμένει συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει ακόμα και αν του προκαλεί δυσφορία. Η αρχή όμως μπορεί να γίνει και με προσωπική προσπάθεια, καταλήγουν οι ερευνητές, αποφασίζοντας π.χ. να αφήσουμε το κινητό σε άλλο δωμάτιο μέχρι να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας.

Πηγή:ygeiamou.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ιατρικά Θέματα

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: