Connect
To Top

10 εμπειρίες στην Ελλάδα για να υποδεχτούμε το νέο χρόνο

10 εμπειρίες για να ξεκινήσει η νέα χρόνια με αίσθηση αναζωογόνησης, δράση και απόλαυση της Φύσης.

Η έλευση του νέου χρόνου εμπεριέχει συμβολισμούς, μας φέρνει μπροστά στην λήψη αποφάσεων για κάποιο νέο ξεκίνημα και ταυτόχρονα λειτουργεί απολογιστικά για το χρόνο που φεύγει. Είναι η δύναμη της ψυχολογίας που θα μας κάνει πιο δημιουργικούς και θα μας φέρει μπροστά στην ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Είναι η ιδανική στιγμή για να γιορτάσουμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, γύρω από ένα τραπέζι, μαζί σε μία εκδρομή, ή ακόμη και σε μία έξοδο για φαγητό και ποτό. Από την πλευρά μας, καθώς όλο το χρόνο κάνουμε ταξίδια σε δημοφιλείς ή μη προορισμούς, επιλέγουμε 10 σημεία ή και εμπειρίες, που θα κάνουν την έλευση του χρόνου ακόμη πιο μοναδική. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που θα συμβάλουν ώστε να αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη σκέψη μας, κάθε στιγμή.

Στο παραδοσιακό οικισμό, στο Νυμφαίο Φλωρίνης

Είναι όλα αυτά τα πετρόκτιστα αρχοντικά που στραφταλίζουν στον ήλιο, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Είναι τα περιποιημένα καλντερίμια που σιγοψιθυρίζουν ιστορίες νοικοκυραίων Βλάχων, που διέσχιζαν όλη τη Βαλκανική φορτωμένοι με πραμάτειες, για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γεμάτοι με μαλάματα. Το Νυμφαίο Φλωρίνης, αποτελεί ένα βλαχοχώρι, το οποίο ονομαζόταν Νιβεάστα και κατά την περίοδο των Οθωμανών απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια. Σήμερα, έχει μετατραπεί σε έναν τόπο πρότυπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ο οποίο κοσμεί την πλαγιά του όρους Βίτσι. Κάνοντας μία βόλτα στον οικισμό, θα βρεθείτε να περπατάτε κάτω από τα περίφημα σαχνισιά, αλλά και όμορφα σπίτια καλυμμένα με σχιστόλιθους και λαμαρίνες.

Περιποιημένοι ξενώνες, θα γίνουν ιδανικά ορμητήρια για να εξερευνήσετε την περιοχή, για να επισκεφθείτε το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, τον Αρκτούρο, αλλά και ένα από τα πιο όμορφα σημεία για να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά.

Στα μονοπάτια της Ορεινής Αρκαδίας

Ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες τρόπους για να μάθει κανείς έναν τόπο είναι να τον περπατήσει. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, όταν αυτό το περπάτημα, γίνεται σε ορεινά μονοπάτια, μέσα στο πράσινο. Μία τέτοια εμπειρία, είναι αυτή που προσφέρει ο Λάμπρος Παπαλάμπρος με το Vitina Trekking, στην ορεινή Αρκαδία. Ένα μονοπάτι εύκολο που αξίζει να πραγματοποιήσετε είναι εκείνο που ξεκινάει από το χωριό Λάστα όπου με αφετηρία την πλατεία του χωριού και τον χαρακτηριστικό αιωνόβιο πλάτανο, κινούμαστε νοτιοανατολικά, σε κατηφορική πορεία, και περνώντας το τελευταίο σπίτι του χωριού, βλέπουμε ένα καλοσυντηρημένο αλώνι. Συνεχίζουμε κατηφορικά όπως οδηγεί το ίδιο το μονοπάτι, και σχεδόν μετά από 15 λεπτά, περπάτημα, φτάνουμε σε μία από τις πολλές πηγές της περιοχής, δίπλα στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι μία ωραία και ήπια διαδρομή, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Επιστρέφοντας στο σημείο εκκίνησης, αξίζει την επίσκεψη, δίπλα στην πλατεία, το καφενείο, το οποίο είναι αυτοδιαχειριζόμενο, και λειτουργεί χωρίς την παρουσία ιδιοκτήτη. Θα φτιάξουμε μόνοι μας τον καφέ μας, ενώ στη συνέχεια θα φροντίσουμε να τακτοποιήσουμε τον χώρο, ώστε να τον αφήσουμε όπως τον βρήκαμε.

Μία άλλη διαδρομή, ελαφρώς πιο δύσκολη, είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο ιστορικό ασκηταριό της Σφυρίδας, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά κρυμμένο μέσα σε ένα βράχο. Η διαδρομή, εμπειρία ζωής, καθώς θα περπατάτε ανάμεσα σε πανύψηλα έλατα, ρυάκια, λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Μην χάσετε την ευκαιρία να προγραμματίσετε μία τέτοια εκδρομή, η οποία όπως μας ενημερώνει ο Λάμπρος, μπορεί ανάλογα με την φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων να έχει διάφορες εκδοχές, ευκολότερες ή μη.

Vitina Trekking, Τηλ.: 6977315223, https://vitinatrekking.com

Στην Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων

Ένα σύμπαν ξεχωριστό, με βασικά του συστατικά την ιστορία και την αλήθεια των στιγμών. Περιτριγυρισμένη από τα εμβληματικά τείχη, η καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, συνεχίζει αδιάκοπα στους δικούς της ρυθμούς, και με την παρουσία των βυζαντινών πύργων, των οχυρώσεων, των χαμάμ, τζαμιών, μαυσωλείων και μεντρεσέδων. Είναι πράγματι ένα αυτόνομο και συνάμα μαγευτικό σύμπαν, ιδανικό για να σεργιανίσει κανείς στην ιστορία, στην ομορφιά και στην αρχιτεκτονική μιας πόλης, που ακροβατεί ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Δυο Ακροπόλεις, του Ιτς Καλέ και του Ασλάν Πασά, κρύβουν θησαυρούς πολιτισμού και ομορφιές μοναδικές. Το Βυζαντινό Μουσείο με σπάνια κεραμικά και εκκλησιαστικά κειμήλια, χαρτογραφεί την ιστορία της ακμάζουσας Βυζαντινής Ηπείρου.

Το Φετιχέ Τζαμί, είναι το πολύτιμο μουσείο της πόλης των Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας ΠΙΟΠ διηγείται, μαζί με τις τεχνικές αργυροτεχνίας, τις ιστορίες των ανθρώπων που δημιούργησαν ένα μικρό ηπειρώτικο θαύμα. Το Τζαμί του Ασλάν Πασά σήμερα φιλοξενεί το Εθνογραφικό Μουσείο των Ιωαννίνων, με τρεις σπάνιες συλλογές, την ελληνική, την εβραϊκή και την τουρκική, αντιπροσωπευτικές των κατοίκων που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης. Επιφανείς οικογένειες δώρισαν αντικείμενα και συλλογές κυρίως των τριών τελευταίων αιώνων, που ξεδιπλώνουν, την πολυπολιτισμικότητα, την ακμή, τη μοναδικότητα μιας πόλης ζωντανής, εύπορης και ακμαίας.

Στην ατμοσφαιρική Καστοριά

Αποτελεί μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της χώρας μας με το νερό να αποτελεί βασικό συστατικό και στοιχείο της. Πρόκειται για την Καστοριά, η οποία αναπτύσσεται στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας, και διαθέτει πανέμορφα αρχοντικά και βυζαντινά μνημεία. Πρόκειται για μία πόλη που μοιάζει με ανοιχτό μουσείο, καθώς φιλοξενεί βυζαντινές εκκλησίες και άλλα ιστορικά μνημεία. Παράλληλα, μία βόλτα στην πόλη θα σας φέρει μπροστά πανέμορφα εναλλακτικά καφενεία αλλά και ποιοτικά μαγαζιά που συνθέτουν μία μοναδική εικόνα, δημιουργώντας έναν ιδανικό και ζωντανό προορισμό.

Από την μία πλευρά η παλιά πόλη, το Ντολτσό, με τη λιθόστρωτη πλατεία σαν σκηνικό, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά των γουναράδων, και από την άλλη πλευρά η συνοικία Απόζαρι με τα νεοκλασικά αλλά και τα σημερινά ωραία σπίτια.

Στα μονοπάτια της Ελαταριάς Παραμυθιάς

Ένα ιδιαίτερο και ταυτόχρονα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών, είναι αυτό που θα συναντήσουμε στην Ελαταριά Θεσπρωτίας, κοντά στην Παραμυθιά. Πρόκειται για έναν τόπο που καταφέρνει να μαγεύει τους επισκέπτες με τη φυσική του ομορφιά και είναι καλά κρυμμένος μέσα στα βουνά της Παραμυθιάς, στο μεγαλύτερο ελατοδάσος της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα μέρος που ψιθυρίζει ιστορίες από το παρελθόν, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές μίας άλλης καθημερινότητας και την ίδια στιγμή, γίνεται σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της φύσης. Η ίδρυση του χωριού πάει πίσω στον 16ο αι, με τους κατοίκους να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία ενώ στην πορεία των χρόνων, έγιναν από τους πιο γνωστούς υλοτόμους με τη φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλη την περιφέρεια. Ο πόλεμος του `40, και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην πρόσβαση αλλά και τις δύσκολες συνθήκες της περιοχής, ώθησαν τους κατοίκους να ψάξουν την τύχη τους αλλού, με κυριότερο προορισμό το χωριό Παραπόταμος στην Ηγουμενίτσα.

Σήμερα μία ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων με αληθινή αγάπη για το χωριό, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει το διάβα του και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Προχωρούν σε έρευνα σε βάθος, καταγράφουν τις διαδρομές που έκαναν οι παλαιότεροι για να πάνε στις δουλειές τους, και στη συνέχεια εντοπίζουν και καθαρίζουν αυτά τα μονοπάτια. Τα σηματοδοτούν, προχωρούν στην ηλεκτρονική τους καταγραφή και σήμερα πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο των αρχάριων όσο και έμπειρων ορειβατών. Τα εντυπωσιακά έλατα, οι καταπράσινες πλαγιές, η θέα προς την κορυφή του βουνού, τη Χιονίστρα, αλλά και η ηρεμία τους δάσους μετατρέπουν την στιγμή σε μία μοναδική ευκαιρία αλήθειας μέσα στη φύση. Ορμητήριο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, ορειβασίας, πεζοπορίας, αναρρίχησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο δάσος, εκπαιδευτικές εξορμήσεις συλλογής μανιταριών και βοτάνων, αποτελεί το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του συλλόγου, θέτοντας ως στόχο την ανακατασκευή του και τη λειτουργία του ως το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο της Θεσπρωτίας και κέντρο περιβαλλοντολογικής ενημέρωσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελαταριάς, Τηλ.: 6947432966

Στη λίμνη Κερκίνη, για βαρκάδα με τις πλάβες και επίσκεψη στα Άνω Πορόια

Αργυροτσικνιάς, νυχτοκόρακας και χουλιαρομύτα. Νανοβουτηχτάρι, κύκνοι, μουστακογλάρονα και πελεκάνοι. Περισσότερα από 300 είδη πουλιών φωλιάζουν ανάμεσα στα νούφαρα, τα νεροκάστανα και τις σαλβίνιες της λίμνη Κερκίνης. Κάποια ξεχειμωνιάζουν ή κάνουν μόνο μια μικρή ενδιάμεση στάση, στις διαδρομές των μεγάλων μεταναστεύσεων τους.

Θα κάνεις παρατήρηση πουλιών, θα μπεις σε μία πλάβα, οι βάρκες της λίμνης χωρίς καρίνα, και θα βρεθείς να ταΐζεις έναν τεράστιο πελεκάνο. Θα ανακαλύψεις τις ικανότητές σου στην ιππασία. Θα φωτογραφήσεις κοπάδια με αργόσυρτα βουβάλια. Και μετά θ’ ανέβεις στο βουνό που στεφανώνει τη λίμνη, για ν’ ανακαλύψεις το Μπέλες, ένα βουνό πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Θα περπατήσεις στα σοκάκια των Άνω Ποροΐων, θα πιεις καφέ στην πιο όμορφη πλατεία του βορά, θα δοκιμάσεις καπνιστή πέστροφα μέσα σ’ ένα δάσος, θα μαζέψεις κράνα και βατόμουρα σε υψόμετρο 700 μέτρων. Και μια νύχτα χωρίς φεγγάρι, στον ονειρεμένο Βιγλάτορα, θα κάνεις αστροπαρατήρηση, για να μάθεις όλα τα μυστικά των άστρων. Και επειδή η αστρονομία και η γαστρονομία πάνε χέρι – χέρι, το πρωί θα δοκιμάσεις ένα πρωινό, που τιμά την κουζίνα του τόπου.

Η απέραντη αμμώδης παραλία του Αγιαννάκη στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Μπορεί ο χειμώνας να είναι συνυφασμένος με το βουνό, ωστόσο και η θάλασσα είναι αυτή που κρύβει εκπλήξεις και συγκινήσεις στην καρδιά του Χειμώνα. Η μοναδική εμπειρία του περπατήματος στην αχανή και αμμώδη παραλία του Κυπαρισσιακού, αλλά και τα μονοπάτια μέσα στο παράκτιο δάσος με τη χαλέπιο πεύκη θα μας δημιουργήσουν ένα αίσθημα πληρότητας και ηρεμίας. Ακόμη και τώρα το χειμώνα, το δάσος γίνεται σημείο συνάντησης για πολλές οικογένειες από χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίοι φτάνουν μέχρι εδώ με τα τροχόσπιτα τους και μένοντας αρκετές εβδομάδες.

Τα κυπαρίσσια, η μυρωδιά από τις πευκοβελόνες, περιβόλια με πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, τα ελάχιστα πέτρινα κτήρια, ένας τόπος αρχετυπικός, ελληνικός. Μια θάλασσα για να νιώσεις μόνος, εσύ και η φύση, ή για να γίνεις μέρος μιας παρέας.

Στον τόπο του Αγιωργίτικου, στη Νεμέα

Ο Ναός του Δία, το στάδιο όπου διοργανωνόταν τα Νέμεα με έπαθλο ένα στεφάνι αγριοσέλινου, ένα μικροσκοπικό αρχαιολογικό μουσείο με θησαυρούς, συνδεδεμένους με ιστορίες αρχαιοκαπηλίας, ιδανικές για κινηματογραφική ταινία. Και όλα αυτά σ’ ένα τοπίο κατάφυτο με αμπελώνες και κυπαρίσσια. Η Νεμέα, η πατρίδα του αγιωργήτικου είναι ένας τόπος όπου όλα μπορούν να συμβούν. Απολαύστε το τοπίο, ανακαλύψτε την αυλή ενός μερακλίδικου οινοποιείου για να βιώσετε της έκπληξη μιας βαρελάτης Νεμέας. Γλεντήστε με μια φρέσκια Νεμέα και κλείστε το μάτι σ’ ένα επιδόρπιο κρασί αγιωργήτικου με μεθυστικά αρώματα από σταφίδα, αποξηραμένο δαμάσκηνο και μόκα.

Υποδεχτείτε το νέο χρόνο σε αμπέλια, κελάρια και παραδοσιακά πατητήρια, πινελιές σύγχρονης αρχιτεκτονικής, εστιάτορες που αναδεικνύουν τον τόπο και την ιστορία του. Όλα τα έχει ο αμπελοοινικός μπαξές της Νεμέας, και μόλις μια ώρα από την Αθήνα, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για αρχάριους και μυημένους οινοτουρίστες.

Στα εμβληματικά τσιπουράδικα στο Βόλο

Είναι η παράδοση, η ιεροτελεστία, η γεύση, η ατμόσφαιρα. Είναι η αλήθεια που μπορεί να κρύβει μέσα του ένας μικρός μεζές, που μπορεί να συνοδεύει ένα τσίπουρο. Είναι όλα εκείνα που θα πούμε όταν θα σηκώσουμε και θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, γύρω από ένα τραπέζι, το εορταστικό. Ο Βόλος, εμπεριέχει την αλήθεια της τοπικής γαστρονομίας, τη σημαντικότητα της παρέας, τη γεύση της θάλασσας και την ίδια στιγμή, τη σπανιότητα μίας αληθινής φιλίας. Και αυτή η παράδοση που έρχεται από μακριά, από τις «πέρα πατρίδες», είναι παρούσα για να ενώσει και την ίδια στιγμή να ενδυναμώσει τις σχέσεις και να γίνει ταυτότητα. Εδώ στην παραλία του Βόλου, που μυρίζει γλυκάνισο, με ένα ψητό χταπόδι, και ένα γαύρο παστό, όλα έχουν ως κοινό τους άξονα την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα των πραγμάτων.

Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η συνήθεια που μετεξελίχθηκε σε θεσμό; Ήταν οι πρόσφυγες της Μικρασίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά την ανταλλαγή του ’22 και κυρίως αυτοί που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι. Ήταν αυτοί που κάθε μεσημέρι μετά τη δουλειά, μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους, πάντα, σε μικρά πιατάκια. Αυτή τους η συνάντηση, αποτελούσε μία ιεροτελεστία η οποία κέρδιζε συνεχώς έδαφος και οι παρέες αυξάνοντα. Οι μεζέδες εξελίσσονταν με τα θαλασσινά να κρατούν τα σκήπτρα ενώ το μυστικό της επιτυχίας, κρυβόταν και συνεχίζει να κρύβεται στο ποιοτικό τσίπουρο. Η φήμη των τσιπουράδικων του Βόλου, γρήγορα ξεπέρασε τα στενά όρια της πόλης, και έφτασε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Καλαμαράκια, σουπιές, χταποδάκια, κουτσουμούρες, σαρδέλες, μαρίδες, γαύροι, μύδια, γυαλιστερές, στρείδια, φούσκες, κυδώνια, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια, ακόμη και ξιφίες, σολομοί, ροφοί, παλαμίδες και αστακοί μπαίνουν στο παιχνίδι και δημιουργούν τις συνθήκες ώστε αυτά τα μικρά πιατάκια, να μετατρέπονται σε ότι πιο γευστικό υπάρχει.

Στη Λίμνη Βιστωνίδα

Βρίσκεται στη μέση μίας εύφορης πεδιάδας στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης και αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Πρόκειται για τη λίμνη Βιστωνίδα, την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, συνολικής έκτασης 45 τ. χλμ, η οποία συνδυάζει ιδανικά το πράσινο με το γαλάζιο του νερού. Στην περιοχή, διαβιούν περισσότερα από 260 είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα, καθιστώντας τον χώρο, ως τον ιδανικό προορισμό για την ξεχωριστή εμπειρία παρατήρησης πουλιών. Η κοκκινόχηνα, η βαλτόπαπια αλλά και αετοί όπως ο θαλασσαετός, ο στικταετός αλλά και το κιρκινέζι, αποτελούν μερικά από αυτά. Ένας από τους σπανιότερους πληθυσμούς πουλιών στον κόσμου, που ζεί στη λίμνη είναι το Κεφαλούδι, το οποίο δεν ξεπερνάει τις 13.000 άτομα παγκοσμίως. Έρχεται εδώ στα τέλη του Οκτωβρίου από τις λιμνοθάλασσες του Καζακστάν, και αναχωρεί περίπου στις αρχές Μαρτίου.

Πηγή:travel.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Προορισμοί

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: