Connect
To Top

Μαθήματα καλής υγείας και μακροζωίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ζωής της σε ηλικία 96 ετών, εκτελώντας μέχρι πρόσφατα όλα της τα βασιλικά καθήκοντα -μέχρι και την καινούργια πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας υποδέχτηκε λίγες ημέρες πριν- η βασίλισσα Ελισάβετ είναι, αν μη τι άλλο, ένα πρότυπο μακροημέρευσης και ευζωίας. 

Γι’ αυτό και αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα “μυστικά” της για καλή υγεία και ευεξία και να κρατήσουμε από αυτά ό,τι μας ταιριάζει. O συγγραφέας Bryan Kozlowski στο βιβλίο του Long Live the Queen, που κυκλοφόρησε πριν από περίπου δύο χρόνια, εξερευνά τις καλές συνήθειες της βασίλισσας από τον τρόπο που τρώει και εργάζεται μέχρι το πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο της. Ίσως κάπου ανάμεσα σε αυτές τις συνήθειες κρύβεται το μυστικό του πώς να μεγαλώσουμε με υγεία και χάρη! Όπως αναφέρει στο βιβλίο του, το να ζήσει κανείς περισσότερο όπως η βασίλισσα δεν απαιτεί οικονομικές επενδύσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας της πηγάζει από τις εσωτερικές της επιλογές, προσθέτει. Ο τρόπος που σκέφτεται -για τη ζωή, για το φαγητό ή την άσκηση, για τη δουλειά ή την ξεκούραση- την έκαναν μία γυναίκα του σήμερα. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες από τις καλές συνήθειες της εκλιπούσας βασίλισσας. 

Ποτέ μη σταματάς να μαθαίνεις και να κρατάς τον εγκέφαλό σου δραστήριο

Από το 1952, η βασίλισσα ανέλαβε ένα μεγάλο φορτίο που περιλάμβανε δεκάδες δημόσιες υποχρεώσεις κάθε χρόνο και πολλές ώρες καθημερινής εργασίας. Επίσης, ποτέ δεν σταμάτησε να μαθαίνει και να επιδιώκει νέες εμπειρίες. Η βασίλισσα επίσης δεν αποσύρθηκε από τις υποχρεώσεις της, παραδίδοντας τη σκυτάλη και το θρόνο στον γιο της Κάρολο, αλλά συνέχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να εκπληρώνει τα βασιλικά της καθήκοντα.

Το να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας ενεργό, μέσα από τη δουλειά ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είναι ζωτικής σημασίας σε κάθε στάδιο της ζωής μας, όπως επισημαίνει η Annette Medina-Walpole, M.D και πρόεδρος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας. 

Προσπάθησε να έχεις αίσθηση σκοπού στη ζωή σου

Η αξία μιας δουλειάς που έχει σημασία και μια αίσθηση σκοπού ήταν έντονα μέσα στην Ελίζαμπεθ από νεαρή ειδική, κυρίως χάρη στο παράδειγμα του πατέρα της. Μέχρι το τέλος, οι κοντινοί της άνθρωποι ήξεραν ότι η βασίλισσα έχει έντονη την αίσθηση του σκοπού και του καθήκοντος, για παράδειγμα υποστήριζε αμέτρητες φιλανθρωπικές οργανώσεις και φιλανθρωπικούς σκοπούς, και ότι όταν τα εκπληρώνει νιώθει εσωτερική πλήρωση και ικανοποίηση. 

Σίγουρα αυτό που διαβάζεις δεν σου είναι κάτι άγνωστο σαν συναίσθημα. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, όταν μέσα από τη δουλειά σου παίρνεις ηθική ικανοποίηση, όταν εκπληρώνεις στην καθημερινότητά σου στόχους που είναι σημαντικοί για σένα, όταν προσφέρεις και ανταμείβεσαι με τη χαρά αυτής της πράξης, τότε έχεις βάλει τα θεμέλια της ευημερίας και της ευεξίας στη ζωή σου. 

Κράτα χρόνο για τα χόμπι σου

Η ζωή της Ελισάβετ δεν ήταν μόνο δουλειά και καθήκοντα. Για εκείνη ήταν πάντα σημαντικό να έχει χρόνο για να διασκεδάζει, είτε αυτό ήταν να περνά χρόνο στην εξοχή, είτε να παίζει με τα σκυλιά της είτε να φροντίζει τα αγαπημένα της άλογα.

Ακόμη κι αν έχεις ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα κάνε στο εαυτό σου το δώρο του χρόνου για σένα, είτε είναι για να δεις την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση, είτε για να βγεις για περπάτημα στη γειτονιά σου, είτε για να παίξεις με τα παιδιά σου, είτε απλά για να κάτσεις και να κοιτάζεις το ταβάνι εάν αυτό είναι που επιθυμείς εκείνη την ώρα.

Κράτα κάποιες ρουτίνες στη ζωή σου

Οι ρουτίνες και τα τελετουργικά ήταν σημαντικά στη ζωή της βασίλισσας. Σύμφωνα με τον Kozlowski, κάποιες από τις ρουτίνες της βασίλισσας ήταν οι παρακάτω:

  • Να απολαμβάνει ένα φλιτζάνι τσάι Earl Grey στις 7:30 το πρωί.
  • Να κάνει ένα ντους πριν το πρωινό.
  • Να απολαμβάνει το πρωινό της ξεφυλλίζοντας εφημερίδες.
  • Μετά το πρωινό ασχολείτο για περίπου τρεις ώρες με επιστολές και αναφορές από το κοινοβούλιο. 
  • Το απόγευμα προγραμμάτιζε τις επισκέψεις της εκτός παλατιού, ήταν πίσω στην ώρα της για το απογευματινό τσάι και συνέχιζε με τις αναφορές από το κοινοβούλιο. 
  • Το βράδυ έπεφτε για ύπνο έως τις 11 και απολάμβανε να διαβάζει ένα βιβλίο. 

Κανείς δε λέει ότι η ρουτίνα είναι το μυστικό της μακροζωίας, ωστόσο το να κρατάμε κάποια πράγματα σταθερά στη ζωή, όπως μια μικρή ομάδα φίλων και οικογένειας (που είχε επίσης η βασίλισσα) ή κάποιες τακτικές συνήθειες, είναι ευεργετικό. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό φορέα υγείας Northwestern Health, μια ζωή χωρίς κανέναν προγραμματισμό και ρουτίνα οδηγεί σε στρες, κακές συνήθειες ύπνου, ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής και προβληματική διαχείριση του χρόνου. 

Απόλαυσε τα αγαπημένα σου φαγητά – αλλά με μέτρο

Μπορεί το καθήκον να επέβαλε στη βασίλισσα κάποια πολυτελή γεύματα, γενικά όμως ήταν προσεκτική στη διατροφή της και προτιμούσε να δειπνεί με απλά φαγητά, comfort foods. Απολάμβανε όμως χωρίς ενοχές τα αγαπημένα της γλυκά – shortbread, scones, μίνι σάντουιτς με μαρμελάδα raspberry  και μπισκότα με σοκολάτα ήταν ανάμεσα στις προτιμήσεις της. 

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά είναι οι καλύτερες επιλογές όσο μεγαλώνουμε, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η απόλυτη στέρηση όμως των γλυκών ή άλλων όχι-τόσο-υγιεινών επιλογών, στο τέλος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας άγχος και οδηγώντας σε υπερκατανάλωση των τροφίμων που προσπαθούμε να αποφύγουμε. 

Κινήσου όσο περισσότερο μπορείς αλλά διάλεξε την άσκηση που απολαμβάνεις περισσότερο

Παρότι η Ελίζαμπεθ δεν ακολουθούσε κάποιο αυστηρό πρόγραμμα άσκησης, η φυσική δραστηριότητα ήταν μέσα στην καθημερινότητά της εδώ και δεκαετίες. Αυτό που επέλεγε ήταν πράγματα που απολάμβανε: Το περπάτημα στην εξοχή (πιο ζωηρό ή πιο χαλαρό κατά περίπτωση) και η ιππασία ενώ όταν βρισκόταν στο παλάτι του Μπάκινγχαμ έκανε απογευματινές βόλτες στους κήπους μαζί τα σκυλιά της.

Σύμφωνα με την Annette Medina-Walpole, το να μη διακόψουμε τις δραστηριότητές μας, πνευματικές και φυσικές, είναι ζωτικής σημασίας για να μεγαλώνουμε με υγεία και ευεξία. 

Πηγή:shape.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: