Connect
To Top

Το φυσικό φάρμακο που καταπολεμά 4 προβλήματα ψυχικής υγείας

Ασπίδα έναντι των ψυχολογικών διαταραχών μπορεί να αποτελέσει η σωματική άσκηση. Διαβάστε τι ισχυρίζονται επιστήμονες από το πεδίο της ψυχιατριικής

Η περιπέτεια του κορωνοϊού έγινε μια ισχυρή αφορμή για επιπλέον μελέτες σχετικά με τη σχέση σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής υγείας, όπως περσινή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που διαπίστωσε ότι η μείωση της κινητικότητας και της ενασχόλησης με κάποια μορφη σωματικής άσκησης εν μέσω πανδημίας επιφύλαξε δυσάρεστες εξελίξεις για την ψυχική υγεία, ιδίως των νέων.

Αν και είναι εύκολο να συλλάβουμε πώς η άσκηση ωφελεί το σώμα, μας διαφεύγει συχνά ότι μπορεί να ευεργετήσει και τη νοητική υγεία και, μάλιστα, να σταθεί πλάι στην ψυχοθεραπεία και τις φαρμακευτικές αγωγές ως μια αξιόλογη παρέμβαση για την αντιμετώπιση ψυχολογικών διαταραχών και προβλημάτων, σύμφωνα με τη Δρ Monnica T. Williams, πιστοποιημένη κλινική ψυχολόγο και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οτάβα.

 1. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τη θεραπεία πρώτης επιλογής για άτομα με τη διαταραχή.

2. Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Αντίστοιχη επίδραση μπορεί να έχει και στην περίπτωση της διαταραχής μετατραυματικού στρες, όπως έδειξε μελέτη που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της παρατεταμένης ψυχοθεραπείας αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Bessel van der Kolk, εμβριθή μελετητή του μετατραυματικού στρες, ανακουφιστικά μπορεί να δράσει και η γιόγκα.

3. Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): Έρευνα έχει καταλήξει ότι η έντονη πρωινή γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τους νέους με τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή να διαχειριστούν τα συμτώματά της στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, ανασκόπηση σχετικών επιστημονικών ευρημάτων έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά της, τόσο εντονότερη είναι η αποτελεσματικότητά της.

4. Κατάθλιψη: Στην κλινική που εργάζεται η Δρ Williams, προτείνεται σε άτομα που εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα κατά μόνας ή συνδυαστικά με άλλη διαταραχή, να εντάξουν στα καθημερινά τους καθήκοντα τη σωματική άσκηση, ακόμα και αν πρόκειται για έναν δεκάλεπτο περίπατο. Με λίγη επιμονή, προσθέτει, τα δέκα λεπτά μπορεί να γίνουν 20 ή 30 και να εξελιχθούν ακόμα και σε jogging ή πεζοπορία.

Μεγαλύτερη ωστόσο αντικαταθλιπτική δράση πρέπει να αναμένει κανείς από τα ομαδικά σπορ, αφού επιτρέπουν τη (σωτήρια για περιπτώσεις μελαγχολίας και κατάθλιψης) σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Προσοχή όμως· κάποια σπορ όπως το ποδόσφαιρο που προσφέρονται για ατυχήματα της κεφαλής ή και αθλητικές δραστηριότητες χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων (π.χ. ποδηλασία χωρίς κράνος) δεν προτείνονται αφού ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η δυσκολία προσοχής και συγκέντρωσης και οι διαταραχές του ύπνου μετά από μια εγκεφαλική διάσειση μπορεί διαρκέσουν για εβδομάδες, μήνες ή και ισοβίως, μια κατάσταση γνωστή ως «μεταδιασεισικό σύνδρομο».

Πηγή: ygeiamou.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: