Connect
To Top

Σκύλος Ντάτσχουντ: Φύλακας, χαδιάρης και καλός με τα παιδιά

Μπορεί να μην είναι και το πρώτο ανάστημα, αλλά έχει θαυμαστό θάρρος, είναι αθλητικός τύπος και έχει μάτια μόνον για τον άνθρωπό του. Είναι ο σκύλος της φυλής Ντάτσχουντ. Ας τον γνωρίσουμε!

Η σκούφια του κρατάει από τη Γερμανία. Οι πρόγονοί του ξετρύπωναν από τις φωλιές τους μικρά θηράματα, αλλά και ιχνηλατούσαν βαριά τραυματισμένα ελάφια και αγριογούρουνα.

Χαρακτήρας – προσωπικότητα

«Το Ντάτσχουντ (Dachshund) είναι ένας αθλητικός σκύλοςεπίμονος και δυναμικός, γεμάτος ενέργεια. Ένας μικρόσωμος σκύλος με θάρρος λιονταριού.

Έχει προσωπικότητα, είναι ανεξάρτητος, αλλά αφοσιωμένος με πίστη στο «αφεντικό» του.

Είναι ήσυχος χαρακτήρας και γαυγίζει μόνον όταν υπάρχει λόγος. Καλός φύλακας, πολύ καλός με τα παιδιά. Είναι πάντα επιφυλακτικός με τους ξένους, και δεν αντέχει τη μοναξιά. Του αρέσουν τα χάδια, να κάθεται στον καναπέ, και τρελαίνεται να ξαπλώνει μπροστά στο τζάκι και να απολαμβάνει χάδια στη ζέστη», περιγράφει ο εκτροφέας της φυλής, Αντώνιος Καλαφατάκης, που προσθέτει: «Είναι η κατάλληλη παρέα για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αρκεί να είναι δίπλα τους».

Επισημαίνει ότι είναι λαίμαργα σκυλιά, και θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή τους, για μη μας πάρουν κιλά.

Επίσης, διευκρινίζει ότι, όταν βαρεθούν, γίνονται ζημιάρικα, και καλό είναι να μην τα αφήνουμε πολλές ώρες μόνα τους.

Ο σκύλος της φυλής Ντάτσχουντ, σύμφωνα με τον κ. Καλαφατάκη, μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα διαμέρισμα, αλλά και σε σπίτι με κήπο, αρκεί να είναι με τον ιδιοκτήτη του.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευσή του, όπως επισημαίνει ο κ. Καλαφατάκης, είναι πολύ σημαντικό να αρχίζει από πολύ νωρίς.

Πρέπει να κοινωνικοποιηθεί με άλλα ζώα από κουτάβι γιατί, όπως λέει ο εκτροφέας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας κυνηγετικός σκύλος και έχει το ένστικτο της καταδίωξης.

Μέγεθος – τρίχωμα – χρώμα

Όπως μας ενημερώνει ο εκτροφέας, ο σκύλος της φυλής Ντάτσχουντ έχει τρία μεγέθηα) το στάνταρ, με περιφέρεια στήθους από 35 εκ και πάνω, β) το μίνι, με περιφέρεια στήθους από 30 έως 35 εκ. και γ) το κανίνχεν, με περιφέρεια στήθους έως 30 εκ.

Επίσης, έχει τρεις τύπους τριχώματος: το σκληρότριχο, το κοντότριχο και το μακρύτριχο.

Τα χρώματά του είναι μαύρο πύρινο, πύρινο, τιγρέ και μερλέ.

Υγεία

Όπως εξηγεί ο εκτροφέας, λόγω της μακριάς τους κατασκευής είναι σκυλιά που παρουσιάζουν πρόβλημα στη σπονδυλική τους στήλη.

Εδώ και χρόνια με την επιλεκτική αναπαραγωγή γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθεί το πρόβλημα αυτό.

Γι’ αυτό πρέπει πάντα να παίρνουμε κουτάβια από αναγνωρισμένους εκτροφείς, εγγεγραμμένους στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος.

Ζουν από 13 έως 16 χρόνια.

Περιποίηση – φροντίδα

Η περιποίηση ενός Ντάτσχουντ εξαρτάται από την ποιότητα της τρίχας του. Δηλαδή, από το εάν έχει σκληρή, κοντή, ή μακριά τρίχα.

«Τα μακρύτριχα χρειάζονται ένα βούρτσισμα, για να μην κομπιάζει το τρίχωμά τους, και τα σκληρότριχα ένα ειδικό κούρεμα stripping, που το κάνουμε για να αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες, ή όταν συμμετέχουν σε έκθεση.

Για όσα έχουν κοντό τρίχωμα, αρκεί ένα μπάνιο, κάθε δύο μήνες, με ένα καλό εξειδικευμένο σαμπουάν για κοντότριχα σκυλιά. Μετά το μπάνιο τα σκουπίζουμε καλά με πετσέτα, έτσι ώστε να απορροφηθεί η υγρασία. Δεν χρησιμοποιούμε πιστολάκι, γιατί καίει την τρίχα και το δέρμα», υπογραμμίζει ο κ. Καλαφατάκης.

Ιστορία

Όσο για την ιστορία τους, ο κ. Καλαφατάκης ενημερώνει: «Πρόκειται για μια γερμανική φυλή, η οποία δημιουργήθηκε τον 18ο, περίπου, αιώνα για να βγάζει από τη φωλιά τους μικρά θηράματα, άλλα και για να ιχνηλατεί βαριά τραυματισμένα ελάφια και αγριογούρουνα.

Το όνομα Ντάτσχουντ μεταφράζεται ως ασβόσκυλο.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και σκύλος pet».

πηγή:ygeiamou.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Κατοικίδια

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: