Connect
To Top

Αλκοόλ: Από τα πάρτι στον καναπέ – Πολλοί πίνουν περισσότερο μέσα στην πανδημία

Η πανδημία φέρεται να έχει αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Πολλοί εκτιμούν πως τα πάρτι με ποτά έχουν γίνει πιο σπάνια στην πανδημία, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με την κατανάλωση αλκοόλ , καθώς συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων φαίνεται πως πίνουν περισσότερο, σχεδόν εξισορροπώντας το έλλειμμα που προκύπτει από τα ακυρωμένα πάρτι.

Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Γιάκομπ Μάνταϊ από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης ρώτησε 40.000 άτομα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μειώθηκε μόνο λίγο παρά τις ακυρώσεις, τα κλειστά μπαρ στην «καρδιά» των lockdown και τα ματαιωμένα events.

Ενδεικτικό είναι πως στη Γερμανία, φαίνεται να σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις γυναίκες, τους επαγγελματίες που είχαν οικονομικές δυσκολίες ή ανθρώπους που ούτως ή άλλως έπιναν.

Σύμφωνα με τον Φαλκ Κίφερ, γιατρό για θέματα εθισμού και διευθυντή στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ, η μέση κατανάλωση αλκοόλ στη δική του χώρα, σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία, έχει μειωθεί γενικά αλλά έχει αυξηθεί σε ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες.

Και συγκεκριμένα σε «άτομα που ήδη έπιναν τακτικά αλκοόλ στο σπίτι απλά για να περάσουν ένα ωραίο βράδυ ή για να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την πλήξη ή τις ανησυχίες».

Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι «περίπου το 25 % των ενηλίκων που έπιναν πάνω από το μέσο όρο πριν από την πανδημία αύξησαν την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Σύμφωνα με μελέτη του Κεντρικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νυρεμβέργης, το 37 %  ανέφερε ότι αύξησαν την κατανάλωση αλκόολ σε σχέση με πριν. Παρόμοια εικόνα προέκυψε και για τη χρήση καπνού.

Σύμφωνα με την Κριστίνε Κράιντερ από τη γερμανική υπηρεσία για θέματα εθισμού (DHS) είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την αυξημένη κατανάλωση και αυτό διότι «το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να είναι εθιστικό».

Η ειδικός στην πρόληψη των εξαρτήσεων παρατηρεί πάντως πως «Ο εθισμός στο αλκοόλ δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια ασθένεια». Η οικογένεια και οι φίλοι θα πρέπει να το αναφέρουν αν πιστεύουν πως κάποιος πίνει πάρα πολύ, συμβουλεύει ο Κίφερ. «Δεν θα πρέπει να διατυπωθεί όμως ως μομφή αλλά ως ανησυχία για τον άλλον. Έτσι μπορείς να τον κάνεις να σκεφθεί περισσότερο», λέει.

Σύμφωνα με την Κράιντερ, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πάντα επικίνδυνη. «Είναι ένα δηλητήριο που εισχωρεί στα κύτταρα και αυτό είναι επιβλαβές. Παίζει ρόλο σε περίπου 200 ασθένειες. Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι» λέει. Αν οι ενήλικες θέλουν πάντως να πιουν, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά για τις γυναίκες τα 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου 0,3 του λίτρου μπύρα ή 0,15 του λίτρου κρασί). Για τους άνδρες ισχύει το διπλάσιο.

Προϋπόθεση σύμφωνα με το DHS είναι πάντως πως θα υπάρχουν δύο έως τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα. 

ΠΗΓΗ: lifo.gr ,Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Εορτές

 • Τα έθιμα του Αγίου Γεωργίου

  Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει μια σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο. Οι εορτές του Αγίου Γεωργίου  και του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ελαμβάνοντο παλαιότερα...

  Beautiful Life25 Απριλίου 2022
 • Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς.

  Beautiful Life25 Απριλίου 2022
 • ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

  Το Μεγάλο Σάββατο είναι η μέρα ελπίδας για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς...

  Beautiful Life23 Απριλίου 2022
 • ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία...

  Beautiful Life22 Απριλίου 2022
 • Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

  Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται τη αύριο 25 Μαρτίου 2019 από την Εκκλησία μας. Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο...

  Beautiful Life25 Μαρτίου 2022
 • Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής. Έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco)

  Έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου για τον Αγ. Ιωάννη Είναι προσωπογραφίες δυο ιερών προσώπων δια χειρός ενός μεγάλου Καλλιτέχνη, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου(...

  Beautiful Life7 Ιανουαρίου 2022
 • Θεοφάνια με ψάρι του βουνού!

  Με ψάρι γιορτάζονται τα Φώτα από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Έτσι όπως αγιάζονται τα νερά, αγιάζεται το σώμα και ο...

  Beautiful Life6 Ιανουαρίου 2022
 • Οι οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες που έρχονται το 2022

  Με μια δέσμη νέων ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τον πολίτη έρχεται το 2022. Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος...

  Beautiful Life3 Ιανουαρίου 2022
 • 6 trends που θα πρωταγωνιστήσουν στη διακόσμηση το 2022

  Νέος χρόνος, νέες ιδέες, καινούριες προτάσεις στη διακόσμηση του σπιτιού μας για να ομορφύνει η διάθεση αλλά και… τα μάτια μας!...

  Beautiful Life3 Ιανουαρίου 2022

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: