Connect
To Top

ΟΙ ΨΥΛΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ

Οι ψύλλοι είναι ένα συνηθισμένο εξωπαράσιτο. Κάθε σκύλος ή γάτα είναι πιθανόν σε κάποιο στάδιο της ζωής του να έχει προσβληθεί από αυτούς ανεξάρτητα από την καθαριότητα.

Από τα περίπου 2000 είδη ψύλλων που υπάρχουν στον κόσμο ο πιο συχνός είναι ο ψύλλος της γάτας. Πρόκειται για έντομο ανώτατου μήκους 3,5 mm χωρίς φτερά που τρέφεται με το αίμα των ξενιστών του και παρουσιάζει αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας. Μπορεί να αντέξει κλεισμένος σε κομμάτι πάγου για έναν ολόκληρο χρόνο. Η ταχύτητά του όταν πηδά είναι τέτοια που είναι αδύνατον να την παρακολουθήσει ανθρώπινο μάτι. Πηδά 200 φορές το μήκος του σώματός του.

Με την βοήθεια των μυζητικών στοματικών του μορίων καταπίνει ποσότητα αίματος 10-20 φορές τον όγκο του στομαχιού του κατά την διάρκεια ενός γεύματος που διαρκεί 20-150 λεπτά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του γεύματος απεκκρίνεται αμέσως με την μορφή καφέ-κόκκινων σωματιδίων στο τρίχωμα και στον χώρο ανάπαυσης του ζώου.

Σύμφωνα με τις μοντέρνες αντιλήψεις οι ενήλικες ψύλλοι είναι μόνιμα παράσιτα που δεν εγκαταλείπουν τον ξενιστή τους προτιμώντας να μένουν πάνω του μέχρι να πεθάνουν.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία για κάθε σοβαρά σκεπτόμενο ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου να κατανοήσει το κύκλο ζωής των ψύλλων τις συνθήκες περιβάλλοντος που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή τους, τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο. Αυτή η γνώση είναι που καθορίζει και τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα των μέσων καταπολέμησής τους.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΨΥΛΛΟΥ

Όταν πάνω σε ένα κατοικίδιο ανεβούν ψύλλοι ξεκινούν να ρουφούν αίμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι αρσενικοί ψύλλοι ρουφούν πολύ λιγότερο αίμα από ότι οι θηλυκοί ψύλλοι. Η διασταύρωση αρσενικού – θηλυκού λαμβάνει χώρα πάνω στον ξενιστή και ο θηλυκός ψύλλος ζευγαρώνει πολλές φορές. Δύο περίπου ημέρες μετά την πρώτη πρόσληψη τροφής τα θηλυκά ξεκινούν να γεννούν υπόλευκα αυγά διαμέτρου περίπου 0,5 mm με ρυθμό 30 – 100 την ημέρα. Τα αυγά πέφτουν από το τρίχωμα του ζώου στο πάτωμα, τα χαλιά και οπουδήποτε συμβαίνει να μετακινείται το κατοικίδιό μας.

Ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος σε 1 έως 10 ημέρες τα αυγά εκκολάπτονται και βγαίνουν νύμφες μήκους 2 mm περίπου που αποφεύγουν το φώς και κρύβονται σε ραγίσματα των πατωμάτων, ίνες χαλιών κλπ. Εκεί τρέφονται με οργανικά υπολείμματα ειδικά με τα αποξηραμένα αιματηρά κόπρανα των ενηλίκων ψύλλων.

Η ανάπτυξη αυτών των προνυμφών στο επόμενο στάδιο της νύμφης διαρκεί ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος 5-14 ημέρες. Μετά τον μετασχηματισμό η προνύμφη καταλήγει σε νύμφη μήκους 5 mm που έχει την ιδιότητα να φτιάχνει κουκούλι. Μέσα σ’ αυτό και σε διάρκεια 5-19 ημέρες πραγματοποιείται η μεταμόρφωσή της σε τέλειο έντομο. Όταν ο νεαρός ψύλλος είναι μέσα στο κουκούλι του είναι πολύ καλά προφυλαγμένος σε αντίθεση με την νύμφη που είναι ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες και τα εντομοκτόνα.

Ο πλήρως ανεπτυγμένος ψύλλος παραμένει μέσα στο κουκούλι του από το οποίο βγαίνει μόνον όταν υπάρξουν τα κατάλληλα ερεθίσματα ( πίεση, θερμοκρασία, διοξείδιο του άνθρακα ). Εάν απουσιάζουν αυτά τα ερεθίσματα και δεν υπάρχει ο κατάλληλος ξενιστής ο ενήλικας ψύλλος μπορεί

να παραμείνει έως και 140 ημέρες κλεισμένος στο κουκούλι του.

Αφού βγεί από το κουκούλι η διάρκεια ζωής του εντόμου είναι από 12 – 174 ημέρες.

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΨΥΛΛΟΥΣ;

Το πρώτο σημάδι ότι το κατοικίδιό σας έχει ψύλλους είναι το συνεχές ξύσιμο. Οι υποψίες σας μπορούν να επιβεβαιωθούν βλέποντας είτε ψύλλους είτε τα περιττώματά τους στο τρίχωμα. Τα περιττώματα των ψύλλων είναι μικρά μαύρα στίγματα που συνίστανται κατά κύριο λόγο από αποξηραμένο αίμα και βρίσκονται συνήθως σε σχηματισμούς πολύ κοντά στο δέρμα. Είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν σε ανοικτόχρωμα ζώα με κτένισμα αντίθετο με την φορά του τριχώματος. Σε σκουρόχρωμα ζώα είναι προτιμότερο να βουρτσιστεί το ζώο πάνω από ένα λευκό φύλλο χαρτί όπου πέφτουν τελικά τα περιττώματα των σκύλων αν υπάρχουν. Η ταυτότητα των σκουρόχρωμων σχηματισμών μπορεί να επιβεβαιωθεί αν στάξουμε πάνω τους λίγες σταγόνες νερό. Αν το χρώμα του λευκού χαρτιού αλλάξει προς το κόκκινο έχουμε σίγουρα προσβολή από ψύλλους.

ΠΩΣ ΟΙ ΨΥΛΛΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ

Οι ψύλλοι προκαλούν μια σειρά προβλημάτων στους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα. Παρακάτω σημειώνονται τα κύρια κλινικά σημεία από την προσβολή των ψύλλων στις γάτες, τα σκυλιά και τους ανθρώπους.

ΓΑΤΕΣ

Πολλές γάτες που παρασιτούνται από ψύλλους δεν παρουσιάζουν τυπικά σημάδια μόλυνσης παρόλο ότι μερικές φορές απότομα γλειψίματα η δαγκώματα του τριχώματος μπορεί να υποδηλώσουν ενόχληση η ερεθισμό από έναν ψύλλο που τσιμπά εκείνη την στιγμή. Τα τσιμπήματα των ψύλλων στις γάτες δεν είναι μείζονα τραύματα και τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητα. Σε ορισμένες γάτες πάντως που είναι αλλεργικές στο σάλιο των ψύλλων, το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό που μπορεί να επιπλακεί επιπλέον με το υπερβολικό γλείψιμο η ξύσιμο από το ίδιο το ζώο πράγμα που καταλήγει σε κενές υγρές και ερεθισμένες περιοχές του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις ευαίσθητων γάτων το δέρμα ιδιαίτερα κατά μήκος της γραμμής της ράχης φαίνεται σαν να καλύπτεται από φυσαλίδες που με προσεκτικότερη εξέταση κάτω από μεγεθυντικό φακό αποκαλύπτεται ότι είναι ξυσίματα.

ΣΚΥΛΟΙ

Τα σκυλιά είναι κατά κανόνα πιο ευαίσθητα από τις γάτες στην φυσική παρουσία των ψύλλων και οι αλλεργικές αντιδράσεις προκύπτουν πιο συχνά .Οι ζημιές στο δέρμα οφείλονται στον συνδυασμό του αρχικού τσιμπήματος από τον ψύλλο και του συνεχούς ξυσίματος από το ζώο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα υγρό έκζεμα δηλαδή περιοχές υγρής επιφανειακής φλεγμονής του δέρματος που επεκτείνεται γρήγορα. Η πιο τυπική αυτών των αλλοιώσεων είναι στο δέρμα της πλάτης ακριβώς πάνω από την βάση της ουράς. Σε περιπτώσεις που η κατάσταση αυτή παρατείνεται το δέρμα παχύνεται και αποκτά σκουρόχρωμη όψη.

Η μαζική προσβολή ψύλλων σε νεαρά ζώα η μικρές φυλές σκύλων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια αίματος, αναιμία και πολλές φορές τον θάνατο.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ (ΤΑΙΝΙΩΝ) ΣΤΑ ΖΩΑ

Οι ψύλλοι εκτός από τα παραπάνω προβλήματα που προκαλούν στα ζώα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην μετάδοση από ζώο σε ζώο των ταινιοειδών σκωλήκων. Ο ψύλλος δρα σαν ενδιάμεσος ξενιστής ενός από τους πιο συνηθισμένους ταινιοσκώληκες των γάτων και των σκύλων του Diphylidium Caninum. Τα κατοικίδια μολύνονται τρώγοντας ψύλλους που κουβαλούν το παράσιτο. Μπορεί η μόλυνση από το συγκεκριμένο παράσιτο να μην είναι τόσο σοβαρή αλλά θα πρέπει να δοθεί λύση. Ο κτηνίατρός σας θα χορηγήσει το κατάλληλο ταινιοκτόνο.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Τα τσιμπήματα των ψύλλων δεν επηρεάζουν μόνο τα κατοικίδια ζώα αλλά και τους ανθρώπους στους οποίους τα τσιμπήματα των ψύλλων μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η τυπική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού είναι ερυθρό σημείο διαμέτρου 5 mm περίπου. Σε ευαίσθητα άτομα η αντίδραση μπορεί να είναι πιο έντονη και το τσίμπημα να προκαλεί πολύ έντονη φαγούρα.

Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΛΛΩΝ

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ:

· Ελέγχουν συχνά τα κατοικίδια τους και να μην μένουν αδιάφοροι στα πρώτα σημάδια προσβολής από ψύλλους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

· Να θυμούνται ότι οι ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού και διαβίωσης των ψύλλων μπορούν να υπάρξουν καθ όλη την διάρκεια του χρόνου ακόμα και τον χειμώνα εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος.( π.χ. δωμάτια με κεντρική θέρμανση και χαλιά τον χειμώνα είναι ο παράδεισος των ψύλλων. )

· Να λαμβάνουν υπόψη ότι από την στιγμή που οι ψύλλοι όπως προαναφέραμε βρίσκονται τόσο επάνω στο ζώο όσο και στο περιβάλλον, ένα πλήρες πρόγραμμα καταπολέμησής τους πρέπει να περιλαμβάνει θεραπεία τόσο του ζώου όσο και καταπολέμηση στον περιβάλλοντα χώρο πρίν υπάρξει μαζική προσβολή που για να ελεγχθεί χρειάζονται πολλά έξοδα και κόπος

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Χωρίς κατηγορία

 • THE WAGGING TAIL: ΣΤΥΛΑΤΑ ΛΟΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

  Είναι απολύτως σίγουρο πως θέλετε ο σκύλος σας να έχει ξεχωριστό στυλ σε κάθε σας έξοδο… τα λουριά για σκύλους με...

  Beautiful Life5 Ιούλιος 2021
 • ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΤΣΙΟΛΠΙΔΟΥ

  Η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της φιλολόγου Μαριάννας Τσιολπίδου “ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, Γ΄Λυκείου, 33 Κριτήρια Αξιολόγησης, σύμφωνα με τον νέο τρόπο αξιολόγησης” παρουσιάζεται...

  Μαρία Ναβαλη5 Ιούλιος 2021
 • THE WAGGING TAIL: ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

  Αν αναζητάτε την καλύτερη φροντίδα για τον αγαπημένο σας σκύλο, τότε επισκςφτείτε το Pet Shop THE WAGGING TALE… επιλέξτε πλήρη τροφή...

  Beautiful Life23 Ιούνιος 2021
 • 29 ΜΑΪΟΥ 1453: Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ’ όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και...

  Beautiful Life29 Μάιος 2021
 • ΣΟΥΠΕΡ INSTAGRAM ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ BLIFE.GR

  INSTAGRAM διαγωνισμός από το blife.gr… Μπείτε στο instagram @blife.gr9 και κερδίστε αυτό το υπέροχο κόσμημα, από το AMABILE CREATIONS!

  Beautiful Life29 Νοέμβριος 2019
 • Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία...

  Beautiful Life8 Δεκέμβριος 2016
 • Beautiful Life

  Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία...

  Beautiful Life29 Νοέμβριος 2016

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: