Connect
To Top

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΕΡΛΙΔΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ-THE “EYE HARP”PROJECT

Η 21χρονη Αλεξάνδρα Κερλίδου, είναι τετραπληγική, μπορεί να κουνήσει μόνο τα μάτια της και όμως, παίζει μουσική, χάρη στο Eye Harp! Tόσο η ίδια, όσο και ο δημιουργός του λογισμικού, μιλούν στο blife.gr για το Eye Harp και τους ορίζοντες που ανοίγει στα άτομα με αναπηρία!

Ο κ. Ζαχαρίας Βαμβακούσης είναι ο δημιουργός του Eye Harp. Όπως εξηγεί “είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει σε ανθρώπους με αναπηρίες να παίζουν μουσική, σαν να παίζουν ένα μουσικό όργανο. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία εντοπισμού  βλέμματος και έτσι μπορούμε να ξέρουμε μέσω υπολογιστή που κοιτάει ο χρήστης. Το Eye Harp είναι λογισμικό που τοποθετεί τις νότες στον υπολογιστή και διδάσκει στον χρήστη μουσική.”

Η δημιουργία του Eye Harp είχε ως έναυσμα ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός στη ζωή του κ Βαμβακούση

Σαν ιδέα γεννήθηκε όταν το 2008 γνώρισα στο στρατό έναν φίλο με τον οποίο παίζαμε μαζί μουσική. Ο φίλος μου έπαθε ένα ατύχημα με μηχανή και σοκαρίστηκα όταν μου είπαν οι γιατροί πως ίσως δεν κουνήσει ποτέ τα χέρια του. Ευτυχώς τα κούνησε, αλλά όλο αυτό, με έβαλε σε σκέψεις για τους ανθρώπους – που είναι πάρα πολλοί – οι οποίοι δεν μπορούν να κουνήσουν τα άκρα τους και να παίξουν μουσική. Εγώ ως προγραμματιστής και μουσικός, επέλεξα για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές τη μουσική πληροφορική και για το διδακτορικό μου, το θέμα “ψηφιακά μουσικά όργανα για άτομα με αναπηρίες”… μέσα από όλη αυτή την έρευνα γεννήθηκε το Eye Harp.”

Όπως τονίζει … “υπολογίζουμε πως υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν ανάγκη αυτή την τεχνολογία για να επικοινωνήσουν. Δυστυχώς για την ώρα λιγότερο από 2% έχει δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας, γιατί είναι ακριβή, οπότε θα έπρεπε να υπάρχει χρηματοδότηση με κάποιον τρόπο, ώστε να μπορούν όλο και περισσότεροι να επικοινωνούν ή να παίζουν μουσική, με το σύστημα εντοπισμού βλέμματος.

Ο κ. Βαμβακούσης διδάσκει μουσική σε τετραπληγικά άτομα μέσω του Eye Harp

Το Eye Harp έχει δοκιμαστεί από κάποιες χιλιάδες ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή εγώ προσωπικά έχω 10 μαθητές, ενώ έχω εκπαιδεύσει κάποιους οι οποίοι έχουν τους δικούς τους μαθητές.”

Η Αλεξάνδρα Κερλίδου είναι η πρώτη του μαθήτρια, στην Ελλάδα.

Αλεξάνδρα, θα ήθελες να μας μιλήσεις, για το θέμα υγείας σου; Για να μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα το πόσο σημαντικό είναι να παίζεις μουσική και να επικοινωνείς με αυτό τον τρόπο με το περιβάλλον.

Φυσικά και θα ήθελα. Γεννήθηκα με σπαστική τετραπληγία που σημαίνει εξαρτημένες κινήσεις έχω στα χέρια και στα πόδια μου, επιπλέον ένα ακόμα  πρόβλημα είναι έλλειψη ομιλίας. Δηλαδή με πιο απλά λόγια, δεν μπορώ να ελέγξω τα χέρια και τα πόδια μου τις περισσότερες φορές. Βρίσκομαι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Για εμένα ήταν ανέφικτο να παίξω μουσική με τα χέρια για αυτό λοιπόν μόλις είδα ένα βίντεο είπα από μέσα μου πω πω τι πρόγραμμα είναι αυτό; Εγώ γράφω και χειρίζομαι τον υπολογιστή με τα μάτια εδώ και 9 χρόνια. Δεν φανταζόμουν ποτέ όμως  ότι μπορώ να παίξω εγώ μουσική. Το είπα στους γονείς μου ότι θα ήθελα να δοκιμάσω και έτσι επικοινώνησα μέσω facebook με τον κύριο Ζαχαρία Βαμβακούση και τελικά άρχισα μαθήματα μουσικής. Αξίζει να πω εδώ ότι το ξεκίνημα αυτό με την μουσική οφείλεται σε δυο λόγους: έχω όρεξη να μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα και ο δεύτερος λόγος είναι ότι μου αρέσει πολύ η μουσική. Παράλληλα η επικοινωνία μου με αυτό το λογισμικό που γράφω με τα μάτια, είναι άριστη. Δηλαδή όλα που θέλω να πω τα γράφω στον υπολογιστή και ακούνε οι γονείς, οι καθηγητές μου στο σχολείο.

Πως αισθάνθηκες όταν μπήκες στο πρόγραμμα, όταν ξεκίνησες να παίζεις μουσική και να μιλάς μέσα από τον υπολογιστή; Πόσο σημαντικό είναι για σένα;

Στο δημοτικό σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησα να χρησιμοποιώ υπολογιστή για την επικοινωνία μου. Στην αρχή ένιωθα περίεργα γιατί όποιο γράμμα κοίταζα αυτόματα αποτυπωνόταν στον υπολογιστή. Έτσι με αυτό το σύστημα ξεκίνησα να εκφράζω τις σκέψεις μου στους ανθρώπους και να δίνω συμβουλές στις φίλες μου. Και τώρα μέσω του προγράμματος μουσικής, ανακάλυψα πως και η ψυχή μου μπορεί να μιλάει μέσα από τις νότες. Για εμένα και δυο αυτα πράγματα είναι πολύ σημαντικά.

Ετοιμάζεις συναυλίες για το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Μέγαρο Μουσικής. Πως νιώθεις γιαυτό; Τι μηνύματα πιστεύεις πως εκπέμπονται στην κοινωνία μέσα από όσα έχεις καταφέρει μαζί με τον δάσκαλό σου;

Ναι, αλήθεια είναι αυτό, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα συμμετέχω σε δυο συναυλίες  στην Αθήνα. Θα είναι οι πρώτες μου συναυλίες για αυτό αισθάνομαι λίγη αγωνία για το πως θα είναι και πολύ περηφάνεια που θα λάβω μέρος εγώ σε συναυλία. Δεν το είχα φανταστεί ποτέ μου! Πιστεύω ότι η κοινωνία θα καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι ακόμη και όσοι είναι σαν εμένα κρύβουν μέσα τους δύναμη και θέληση να πραγματοποιήσουν όλα τους  τα όνειρα. Αρκεί να τους δίνονται ευκαιρίες και δυνατότητες να το καταφέρουν.

Αλεξάνδρα, έχεις δραστηριότητες αρκετές, εκτός από το σχολείο σου. Θα μας μιλήσεις γι αυτές; Έχεις όνειρα και σχέδια για το μέλλον σου; Τι θα ήθελες να πεις κάτι σε όσους μας ακούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους;

Ναι, οι ασχολίες μου είναι  αρκετές, η πρώτη μου είναι να διαφημίζω προϊόντα μακιγιάζ και προϊόντα περιποίησης επιδερμίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Oriflame. Η δεύτερη ασχολία μου  είναι να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική, να μιλάω με τις φίλες μου στο Facebook. Επιπροσθέτως τα όνειρα μου για το μέλλον μου είναι ότι επιθυμώ να φοιτήσω και εγώ σαν όλους τους νέους σε κάποιο πανεπιστήμιο αλλά λόγου του ειδικού σχολείου που πηγαίνω τώρα είναι αδύνατο διότι το απαγορεύει ο νόμος. Επιπλέον ούτε γενικό λύκειο δεν μου δίνεται η δυνατότητα να πάω πάλι επειδή δεν το προβλέπει ο νόμος  δυστυχώς. Θέλω να σας πω τελειώνοντας πως όσοι αντιμετωπίζετε θέματα με την υγεία σας, πρέπει να το αποδεχθείτε το πρόβλημα σας  και να προχωράτε παρακάτω με θετική ενέργεια και πάντα  ζωγραφισμένο στα χείλη σας ένα πλατύ χαμόγελο. Η δύναμη είναι μέσα μας!

Στόχος του κ. Βαμβακούση είναι να έρθουν σε επαφή με το Eye Harp όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της ιστοσελίδα eyeharp.org, για να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που δίνονται, αλλά και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βοηθήσει και να στηρίξει την προσπάθεια, μια που υπάρχουν πολλές ανάγκες.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: