Connect
To Top

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΟΝΙΟΣ

Γράφει η Ναταλία Ιωαννίδου – Τριανταφύλλου, Kλινικός-Συμβουλευτικός Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια.

Από την ενθάρρυνση για τις σχολικές εργασίες μέχρι τη διαμόρφωση ιδανικών και ηθικών αξιών (και θυμηθείτε, κάνουν αυτό που κάνετε, όχι αυτό που λέτε!), οι γονείς έχουν τεράστια επίδραση στην ζωή των παιδιών τους. Βέβαια, δεν ευθύνονται μόνο αυτοί, καθώς το παιδί δέχεται επιρροές και από το ευρύτερο περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν αυτό εισέρχεται στην σχολική κοινότητα και αρχίζει να αλληλεπιδρά με το σύνολο.

Οι περισσότεροι γονείς πασχίζουν για το καλύτερο ξεκίνημα του παιδιού τους. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να θυμούνται πάντα ότι τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με το δικό τους ταμπεραμέντο, τη δική τους προσωπικότητα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ενώ οι γονείς μπορεί να θέλουν να σπρώξουν το παιδί σ΄ ένα συγκεκριμένο μονοπάτι (που αυτοί θεωρούν ιδανικό), η πραγματική δουλειά του γονιού είναι να προσφέρει πληροφορίες και επαφές με τον κόσμο, ένα είδος σύνδεσης, το οποίο προετοιμάζει το παιδί για ολοκληρωτική ανεξαρτησία και ικανότητα να δημιουργήσει και να κυνηγήσει το μονοπάτι που του ταιριάζει. Θέλουμε, δηλαδή, γονιούς κηπουρούς και όχι ξυλουργούς. Οι κηπουροί βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν και να ανθίσουν, ενώ οι ξυλουργοί σκαλίζουν και διαμορφώνουν το ξύλο σύμφωνα με τα θέλω και τις επιθυμίες τους.

Σ΄ έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία, ο γονεϊκός ρόλος μπορεί να γίνει αντικείμενο μόδας και εναλλασσόμενων στυλ καθώς και είδος ανταγωνιστικού σπορ. Αλλά οι ανάγκες της ανάπτυξης του παιδιού όπως σκιαγραφούνται από την επιστήμη παραμένουν σταθερές στο πέρασμα του χρόνου: ασφάλεια, δομή, υποστήριξη και αγάπη.

Πώς να είμαι καλύτερος γονιός

Ο αποτελεσματικός γονιός δεν είναι αρκετό να αποφεύγει μόνο τους προφανείς κινδύνους, όπως την κακοποίηση, την παραμέληση ή την υπερπροστασία. Όντως, η Παγκόσμια Ακαδημία Επιστημών αναφέρει 5 μείζων ευθύνες των γονιών:

1. τη διατήρηση της καλής υγείας του παιδιού,

2. την ασφάλεια του,

3. την προαγωγή του συναισθηματικού του ευ γίγνεσθαι,

4. την ενστάλαξη κοινωνικών επιδεξιοτήτων και

5. την πνευματική του προετοιμασία.

Πλήθος ερευνών υποδεικνύουν πως τα καλά προσαρμοζόμενα παιδιά ανατράφηκαν από γονείς που βρήκαν τρόπο να συνδυάσουν τη ζεστασιά και την ευαισθησία με τις ξεκάθαρες συμπεριφορικές προσδοκίες. Παρακάτω αναφέρονται 4 κομβικά σημεία γονεϊκής συμπεριφοράς που εύκολα απομνημονεύονται:

1. Φροντίδα (δείχνοντας αποδοχή και στοργή)

2. Επιλογές (επιτρέποντας στο παιδί να αναπτύξει αυτονομία)

3. Συνοχή (διατηρώντας ένα σταθερό περιβάλλον)

4. Συνέπειες (εφαρμόζοντας επιπτώσεις για τις πράξεις του, είτε είναι θετικές, είτε είναι αρνητικές)

Είναι όλοι οι γονείς ίδιοί;

Δεν είναι όλα τα στυλ γονιών ιδανικά για το συμφέρον του παιδιού. Υπάρχουν, παράδειγμα, οι παρεμβατικοί γονείς οι οποίοι, κυριολεκτικά σακατεύουν το παιδί καθώς οδηγείται στην ενηλικίωση και το καθιστούν ανήμπορο να αντιμετωπίσει και την ελάχιστη αποτυχία.

Δύο χαρακτηριστικοί τύποι παρεμβατικών γονιών είναι:

· ο γονιός ¨ελικόπτερο¨ ο οποίος παρακολουθεί στενά την κάθε κίνηση του παιδιού προσπαθώντας να αποτρέψει οτιδήποτε το ενοχλήσει ή του κάνει κακό και

· ο γονιός χιονοστιβάδα ο οποίος παραμερίζει με απίστευτη ικανότητα και ταχύτητα οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του παιδιού.

Και οι δύο τύποι έχουν άκρως αρνητικό αντίκτυπο στη μετέπειτα ανεξαρτησία του παιδιού, την ψυχική του υγεία και την αυτοεκτίμηση του.

Φυσικά υπάρχει και το στυλ του αδιάφορου γονιού και οι έρευνες είναι ξεκάθαρες σ΄ αυτό το σημείο. Η έλλειψη της γονεϊκής δέσμευσης οδηγεί σε παιδιά με τάση να στερούνται τον αυτοέλεγχο, που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, και είναι λιγότερο ικανά σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Τα ίδια αποτελέσματα έρχονται και με τους υπερβολικά σκληρούς γονείς ή τους αυταρχικούς

Τελικά, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να ισορροπούν μεταξύ της τρυφερότητας και της σταθερότητας επιτρέποντας στα παιδιά να έχουν αρκετό χώρο να αναπτύξουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, να εξερευνήσουν την ανεξαρτησία και να βιώσουν την αποτυχία για να ωριμάσουν μέσω αυτής.


Ναταλία Ιωαννίδου – Τριανταφύλλου Kλινικός-Συμβουλευτικός Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια Εθνικής Αντιστάσεως 13 – Σέρρες Τηλ. 23210 52441

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: