Connect
To Top

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Το πρόγραμμα του Δήμου Σερρών για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Συγκεκριμένα είπε:

1. Στο Πάρκο ΗΡΩΩΝ σχεδιάζουμε τη δημιουργία θεματικού Πάρκου, στο οποίο με σύγχρονο τρόπο θα παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή των Σερρών και της περιοχής μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.Για τον λόγο αυτό υποβάλλεται ολοκληρωμένη ώριμη πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης 14 του Αντώνης Τρίτσης για τη ανάπλαση του Πάρκου ΗΡΩΩΝ των Σερρών.2. Εικαστική παρέμβαση σε δημόσιους χώρους της πόλης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Εύρυτο ο οποίος θα φιλοτεχνήσει ήρωες της Επανάστασης καθώς και γεγονότα και ήρωες της τοπικής μας ιστορίας, αφήνοντας έτσι ένα μόνιμο αποτύπωμα και ανάμνηση του μηνύματος των φετινών επετειακών εκδηλώσεων.3 . Η 8η Μαΐου αποτελεί ημέρα σωτηρίας της πόλης από τους Οθωμανούς.  Για τον λόγο αυτό, υπάρχει ήδη θέμα στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο για την καθιέρωση της ημέρας αυτής ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας. Για τον φετινό εορτασμό πρόκειται να γίνει ανάπλαση της πλατείας Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ώστε να συμβάλλουμε στον λαμπρό εορτασμό που προγραμματίζεται από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.44. Ο εφετινός εορτασμός της απελευθέρωσης των Σερρών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα λαμπρός και για τον σκοπό αυτό έχει απευθυνθεί πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να παραστεί στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.Παράλληλα έχει κληθεί να παρελάσει την ημέρα εκείνη, άγημα της Προεδρικής Φρουράς.
5. Την 29η Ιουνίου προγραμματίζεται μεγάλη εορταστική συναυλία με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου με γενικό τίτλο “Μνήμες Σερρών – Το τέλος της παιδικής ηλικίας”.Κατά την εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση “Ο Ύμνος των Σερρών”, ένα τραγούδι που θα συνθέσει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης ειδικά για την περίσταση αυτή.6. Ο Εμμανουήλ Παπάς είναι αναμφίβολα η εμβληματικότερη προσωπικότητα που συνδέει τις Σέρρες και την Μακεδονία συνολικά με την Επανάσταση του 1821. Δεν έχει τιμηθεί, όμως, όσο θα έπρεπε.Τις επόμενες ημέρες συγκαλούμε ευρεία σύσκεψη των φορέων του τόπου μας, ώστε να εκδοθεί ψήφισμα  με το οποίο θα προτείνεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να αποδοθεί  ο τίτλος του Στρατηγού  στον Εμμανουήλ Παπά. Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί η οφειλόμενη ιστορική δικαιοσύνη. 5Η επίσημη τελετή για την ανακήρυξη του Εμ. Παπά σε Στρατηγό σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.
7. Έναντι του Ιερού Ναού  των Αγίων Θεοδώρων υπάρχει ιδιωτικό οικόπεδο που με Βασιλικό Διάταγμα  έχει ορισθεί ως ιστορικός τόπος καθώς συνδέεται με τον χώρο όπου βρισκόταν η κατοικία του Εμμανουήλ Παπά.Εντός του Μαρτίου φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών θέμα για τον καθορισμό του χώρου αυτού, ως χώρου για την ανέγερση μνημείου για τον Εμμανουήλ Παπά, ώστε στη συνέχει αν επιδιωχθεί η περιέλευση στην κυριότητα του Δήμου του χώρου αυτού.
8. Ο Δήμος Σερρών έχει δημιουργήσει αντίγραφο της Επαναστατικής Σημαίας του Εμμανουήλ Παπά την οποία χρησιμοποιούσε στις μάχες της Κασσάνδρας η οποία θα αναρτηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας σε επίσημη τελετή.
9. Προκειμένου να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της δράσης του Εμμανουήλ Παπά ως Αρχιστρατήγου της Επανάστασης στην Μακεδονία, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών ήδη αποφάσισε την αδελφοποίηση του Δήμου μας με τον  Δήμο Κασσάνδρας.Η επίσημη τελετή αδελφοποίησης θα γίνει την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, ώστε να συμβάλει στον λαμπρότερο εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης μας.

610. Σε συνεργασία και υπό την Αιγίδα της οργανωτικής επιτροπής Ελλάδα 2021 το διήμερο 20 – 21 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στην πόλη των Σερρών, όπως θα γίνει και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας.11. Δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα: «Η πόλη των Σερρών από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα».Το εγχείρημα αυτό φιλοδοξούμε να προσλάβει εμβληματικό χαρακτήρα και να αποτελέσει εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό εγχειρίδιο που θα προβάλλει την ιστορία του τόπου μας και τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές και προσωπικότητες που αναδείχθηκαν στην μακρά πορεία των αιώνων. 
12. Διοργάνωση Έκθεσης αρχειακού υλικού με επίκεντρο την Επανάσταση του ‘21.Στην έκθεση αυτή που θα υλοποιηθεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια πρόκειται να εκτεθεί πρωτότυπο αρχειακό υλικό σε σχέση με την Επανάσταση αλλά και την ιστορική διαδρομή των Σερρών τα τελευταία 200 χρόνια. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 ώστε να έχουν την δυνατότητα οι μαθητές της πόλης μας να την επισκεφθούν.

713. Δημιουργία ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο “Στη σκιά των ηρώων” το οποίο θα παρουσιάζει την δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης και μνημειακούς ή αρχαιολογικούς χώρους των Σερρών και της Πατρίδας μας.14. Διοργάνωση έκθεσης σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (παράρτημα Σερρών) υπό τον γενικό τίτλο “Η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική ζωή στις Σέρρες  τα τελευταία 200 χρόνια”.Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια τον Νοέμβριο 2021.15. Διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης λόγου, μουσικής και δρώμενων με τίτλο “Από την Άλωση της πόλης στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς” με σκοπό να εξιστορηθούν οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων κατά την μακραίωνη περίοδο της σκλαβιάς, αλλά και τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 που οδήγησαν στην δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους.
16. Διοργάνωση θεματικής έκθεσης με αυθεντικό οπλισμό και στολές της επανάστασης  σε συνεργασία με τον Αναβιωτικό Φορέα «Ελληνομνήμονες» .Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 25 – 30 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτής της δράσης μέλη του φορέα θα παρελάσουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέροντας στολές και οπλισμό της εποχής του 1821.

817. Οργάνωση δράσης «Μικροί Ιστορικοί Ερευνητές», που απευθύνεται  στην εκπαιδευτική κοινότητα.Μία δράση Τοπικής Ιστορίας, με στόχο να κινητοποιήσει τους μαθητές να μελετήσουν «πώς θυμόμαστε» το παρελθόν και να τους εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή γύρω από την Ελληνική Επανάσταση του 1821
18. Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού για την Επανάσταση του 1821.
19. Διοργάνωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, την Περιφερειακή Ενότητα και τοπικούς φορείς επιστημονικού Συνεδρίου  με θέμα τον Εμμανουήλ Παπά στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.20. Δημιουργία ιστοσελίδας «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» για την προβολή των δράσεων του Δήμου. 
21. Κυκλοφορία σειράς αναμνηστικών από τον Δήμο Σερρών, που θα θυμίζουν στους Σερραίους την φετινή επέτειο και θα προβάλλουν τον Δήμο.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life

 • ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

  Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τους ειδικούς για το τί θα ισχύσει τις...

  Beautiful Life18 Απρίλιος 2021
 • Σε λειτουργία η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102

  Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων δημιούργησε...

  Beautiful Life17 Απρίλιος 2021
 • ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ

  Τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, που έχουν καταθέσει στην εφορία, μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν...

  Beautiful Life17 Απρίλιος 2021
 • ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

  Νέες περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο» με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα από τον κορωνοϊό που...

  Beautiful Life17 Απρίλιος 2021
 • 37 NEA ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΙΣ 16/4

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσαε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.067

  Beautiful Life16 Απρίλιος 2021
 • ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

  Ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Σερρῶν καὶ Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τὰ ἑξῆς ἀναφορικῶς μὲ τὸ πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας:

  Beautiful Life16 Απρίλιος 2021
 • ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 13033;

  Η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών και το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων είναι αυτά που θα φέρουν και την κατάργηση των SMS...

  Beautiful Life16 Απρίλιος 2021
 • 73 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων...

  Beautiful Life15 Απρίλιος 2021
 • ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

  Πολλή συζήτηση έγινε για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση.

  Beautiful Life15 Απρίλιος 2021

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: