Connect
To Top

ΕΜΒΟΛΙΟ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ

Χιλιάδες είναι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο

καθώς δυσκολεύονται λόγω προχωρημένης ηλικίας ή κινητικών προβλημάτων. Το θέμα απασχολεί πολύ την κυβέρνηση, που αναζητά βιώσιμες λύσεις. Τι λέει για το θέμα αυτό στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Την ώρα που οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ανεβάζουν ταχύτητες με 6.079 εμβολιασμούς να διεξάγονται σε μία ημέρα χθες (14/1) και 70.698 από την αρχή της εκστρατείας «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα, μια ομάδα ευάλωτων συμπολιτών μας που θέλει να εμβολιαστεί αλλά δεν μπορεί, βρίσκεται σε μεγάλη αγωνία.

Πρόκειται για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών με κινητικά προβλήματα που δεν γνωρίζουν, όπως λένε, εάν θα καταφέρουν να εμβολιαστούν και πότε, αλλά κυρίως με ποια επιλογή θα πρέπει να απαντήσουν στο sms, ώστε να μην χάσουν το ραντεβού τους, όταν θα έρθει η ώρα να λάβουν το εμβόλιο. Τουλάχιστον όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους ζητούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ενώ το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, βρίσκεται σε μεγάλο προβληματισμό και αναζητά λύσεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Όπως έχει ανακοινώσει, πάντως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε αυτή τη φάση των εμβολιασμών δεν προβλέπεται η κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των πολιτών αυτών με το εμβόλιο της Pfizer, καθώς συντηρείται σε ειδικά ψυγεία με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα για τη μεταφορά του σε σπίτια.

Μιλώντας, ωστόσο, στο iatropeadia.gr η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είναι καθησυχαστική. Διαβεβαιώνει ότι δεν θα μείνει κανένας πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί χωρίς να λάβει το εμβόλιο, ενώ παραδέχεται ότι είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα που απασχολεί πολύ την Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας, στην κατεύθυνση να βρεθεί η καταλληλότερη λύση:

“Είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι και συνδεδεμένο με τη φύση του εμβολίου της Pfizer, το οποίο δεν μπορεί να μπει σε αυτοκίνητο να διανεμηθεί. Εδώ η λύση είναι, να έρθει το εμβόλιο το οποίο μπορεί να μεταφερθεί και να οργανωθεί κάποιου τύπου “κατ’ οίκον εμβολιασμός”, αναφέρει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ηλικιωμένοι άνω των 85 με κινητικά προβλήματα: Πότε θα εμβολιαστεί αυτή η ομάδα του πληθυσμού;

Στην ερώτησή μας, εάν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών, η πρόεδρος απαντά ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει”.

“Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κι είναι θέμα τελείως επιχειρησιακό. Από το πότε θα έρθει εμβόλιο, που θα μπορεί να μεταφερθεί και αν υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον, μέσω κινητών μονάδων. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο το έχουμε μπροστά μας. Δεν λέμε ότι δεν εμβολιάζονται αυτά τα άτομα. Λέμε ότι θέλουμε να εμβολιαστούν και θα δούμε πως πρακτικά θα μπορεί να γίνει”, σημειώνει η κα. Θεοδωρίδου.

Ποια εμβόλια, όμως, θα είναι κατάλληλα για τον εμβολιασμό αυτής της ομάδας των ανθρώπων; “Όλα τα εμβόλια”, απαντά η κα. Θεοδωρίδου και συμπληρώνει “και τα μονοδοσικά της Johnson & Johnson και της Moderna και της AstraZeneca”.

Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα άτομα με αναπηρία

Το ίδιο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, αλλά χιλιάδες ακόμη συμπολίτες μας με αναπηρία. Κάποια από τα εμβολιαστικά κέντρα ενδέχεται να μην είναι καν προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, οπότε η αγωνία κορυφώνεται και γι’ αυτήν την κατηγορία του πληθυσμού.

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη τους έχουν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην οποία επισημαίνουν αυτό το πρόβλημα και προτείνουν λύσεις.

Όπως τονίζει, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων με κινητικά προβλήματα, που θα κληθούν να απαντήσουν στο μήνυμα που θα αποσταλεί από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, για το εάν αποδέχονται ή όχι τον εμβολιασμό τους. Κυρίως, όμως, δεν ξέρουν με ποιο τρόπο θα πρέπει να απαντήσουν και αν θα πρέπει να επιλέξουν “αποδέχομαι” ή “δεν αποδέχομαι” τον εμβολιασμό, ώστε να μην χάσουν το ραντεβού τους στο μέλλον.

“Για εμάς το πρόβλημα είναι οριζόντιο και δεν είναι ηλικιακό. Αφορά όλους τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και όχι μόνο αυτούς που είναι άνω των 85 ετών. Δεν γνωρίζει κανείς τον αριθμό των ανθρώπων αυτών. Και ένα άτομο να είναι, όμως, η λύση πρέπει να βρεθεί. Έχουμε ήδη στείλει και επιστολή στον κ. Κικίλια και περιμένουμε απάντηση”, αναφέρει.

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: