Connect
To Top

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΤΚΑΣ: Ο ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ENDURO

Ακόμη, μία επιτυχία για την πόλη μας στο άθλημα της ποδηλασίας. Ο δεκαεξάχρονος Σερραίος αθλητής, Γιάννης Τούτκας,

κατάφερε να αναρριχηθεί στην 7η θέση στην κατηγορία under 21 και στην 22η θέση στη γενική κατηγόρια στον αγώνα Enduro Land Series που πραγματοποιήθηκε στον Σταυρό Χαλκιδικής. Η διαδρομή των 24 χλμ ήταν απαιτητική με δύσκολα μονοπάτια αλλά η σωστή προετοιμασία και η αγάπη του Γιάννη για το ποδήλατο τον οδήγησαν στην επιτυχία.

Γιάννη, αρχικά θα ήθελα να μας πεις πώς «μπήκε» η ποδηλασία στη ζωή σου

Όλα ξεκίνησαν το 2016 στον ΜΓΣ Πανσερραϊκός – Ποδηλασία-Τρίαθλος. Αρχικά, ασχολήθηκα με την ορεινή ποδηλασία(mountain bike) αλλά εκείνη την περίοδο παρατηρούσα γνωστά μου άτομα, τα οποία δεν ανήκαν στο δυναμικό του συλλόγου, να ασχολούνται με ένα τελείως διαφορετικό είδος ποδηλασίας το οποίο μου άρεσε πολύ. Αυτό ήταν το Enduro και το Downhill. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι με το Enduro.

Περιέγραψέ μας, σε παρακαλώ, τι είναι η ποδηλασία Enduro

Το Enduro είναι το πιο δύσκολο είδος ορεινής ποδηλασίας. Συνδυάζει απαιτητικές αναβάσεις και καταβάσεις. Στην ανάβαση δεν γίνεται χρονομέτρηση ενώ η κατάβαση χρονομετρείται. Το έδαφος στο Enduro είναι απαιτητικό διότι υπάρχει ταυτόχρονα μεγάλη κλίση και το τερέν, δηλαδή το έδαφος, που διασχίζουμε αποτελείται από μονοπάτια γεμάτα από ρίζες δέντρων, βράχια κα. Το ποδήλατο που χρησιμοποιούμε στο Enduro έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι full suspension με ελαστικά μεγαλύτερου πλάτους, μεγαλύτερη διαδρομή πίσω ανάρτησης και μεγαλύτερη διαδρομή εμπρός ανάρτησης.

Επίσης, πρέπει να συνδυάζεται το μικρό βάρος του ποδηλάτου για τις απαιτητικές αναβάσεις με την στιβαρότητα που προσφέρει στον ποδηλάτη για γρήγορες καταβάσεις.

Τα κράνη που χρησιμοποιούνται στο Enduro καλύπτουν όλο το πρόσωπο (full face) και είναι παρόμοια με τα κράνη μηχανής. Τέλος, η θωράκιση του σώματος, όπως τα γόνατα και τα προστατευτικά του στήθους, αποτελούν συχνό εξοπλισμό για τους ποδηλάτες Enduro.

Ποιες άλλες διακρίσεις έχεις στο ενεργητικό σου εκτός από την τελευταία στον Σταυρό Χαλκιδικής;

Οι διακρίσεις που έχω σημειώσει είναι στην ποδηλασία δρόμου όπως και στο Mountain Bike. Η θέση μου σε αυτές τις κατηγορίες κυμαίνεται στην 6η θέση.

Τι σκέφτεσαι μελλοντικά να κάνεις σε σχέση με το ποδήλατο;

Αρχικά, αυτό που θα ήθελα είναι να βλέπω όσο περισσότερο μπορώ τον εαυτό μου πάνω στο ποδήλατο. Αργότερα, ελπίζω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον χώρο της ποδηλασίας και να μεταδώσω τις γνώσεις μου και την αγάπη μου για το ποδήλατο σε όσους περισσότερους μπορώ. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου που με στηρίζουν και επικροτούν τις επιλογές μου.

Τι είναι το πιο σημαντικό που έχεις κερδίσει από την ποδηλασία;

Το πιο σημαντικό δώρο που μου έχει δώσει η ποδηλασία δεν είναι οι διακρίσεις αλλά τα πλούσια συναισθήματα και οι όμορφες στιγμές με καλούς φίλους. Ο αθλητισμός είναι χαρά, γι’ αυτό θα ήθελα να παροτρύνω τους συνομήλικους μου να αρχίσουν να αθλούνται.

Τα συναισθήματα που θα βιώσουν είναι μοναδικά. Θα αποκτήσουν καινούργιους φίλους, θα «σφυρηλατήσουν» τον χαρακτήρα τους, θα έρθουν κοντά στη φύση. Συγκεκριμένα, στο χώρο της ποδηλασίας όλα τα παιδιά είμαστε στενά συνδεδεμένα και ο ένας στηρίζει τον άλλον όχι μόνο στο αθλητικό κομμάτι αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Ναι, αυτό είναι το πιο σημαντικό στον αθλητισμό και στην ποδηλασία, όμορφες στιγμές με ξεχωριστούς ανθρώπους!    

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: