Connect
To Top

ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

Γνωρίσαμε τον κ.Γεώργιο Τάτσιο από την δράση του ενάντια στην «συμφωνία» των Πρεσπών και από τα πάνδημα συλλαλητήρια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης,

τα οποία διοργάνωσε ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Προσφάτως βρεθήκαμε στο φαρμακείο που διατηρεί στον Λιθότοπο Σερρών. Συναντήσαμε πολλά ασυνήθιστα πράγματα για ένα φαρμακείο.

Η μεγάλη έκπληξη όμως, είναι η δανειστική βιβλιοθήκη που λειτουργεί εντός του φαρμακείου. Μια ολόκληρη πλευρά του φαρμακείου γέμισε με πολύχρωμα βιβλία που αφορούν στην λογοτεχνία, στην ποίηση, στην λαογραφία, στην Ιστορία, στην Ορθοδοξία και σε επιστημονικά θέματα. Ο κ.Τάτσιος μας εξήγησε το σκεπτικό του εγχειρήματος σε συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Ποιος ήταν ο λόγος που δημιουργήσατε βιβλιοθήκη στο φαρμακείο σας;

Το βιβλίο είναι μια πολύτιμη και δημιουργική συντροφιά για πολλούς συνανθρώπους μας. Από συζητήσεις με τους κατοίκους του Λιθοτόπου διαπίστωσα ότι υπήρχε η ανάγκη για εύκολη πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη. Έτσι αποφάσισα να μετατρέψω μια πλευρά του φαρμακείου σε δανειστική βιβλιοθήκη και να επεκτείνω την κοινωνική προσφορά μου δίνοντας μια πνευματική διέξοδο στους ανθρώπους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.

Πως και πότε ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας σας;

Η σύλληψη της ιδέας πραγματοποιήθηκε πριν έναν χρόνο περίπου όταν διαπίστωσα ότι είχα στην προσωπική μου βιβλιοθήκη (στο σπίτι) μεγάλο αριθμό βιβλίων που ήταν αναξιοποίητα. Τα είχα διαβάσει και περίμεναν στο ράφι μέχρι κάποιος επισκέπτης να ζητήσει να δανειστεί κάποιο από αυτά. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν δωρίζοντάς τα σε κάποια υπάρχουσα (δημοτική ή δημόσια) βιβλιοθήκη ή … αν έφτιαχνα μια βιβλιοθήκη στον απομακρυσμένο Λιθότοπο, ώστε να ανταποδώσω στους κατοίκους του (και στην ευρύτερη περιοχή) την αγάπη και στήριξή τους στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια.

Που βρήκατε τα βιβλία που δανείζετε στους κατοίκους της περιοχής; Με ποιον τρόπο εμπλουτίζεται;

Επικοινώνησα το σκεπτικό μου σε όσους ήξερα ότι αγαπούν το βιβλίο. Τους πρότεινα να φέρουν και τα δικά τους βιβλία ώστε να υπάρχει ικανή ποσότητα και ποικιλία στην δανειστική βιβλιοθήκη. Η ιδέα αγκαλιάστηκε από πολλούς κατοίκους του Λιθοτόπου, αλλά και από κατοίκους γειτονικών χωριών, οι οποίοι πλέον έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν βιβλία της αρεσκείας τους, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν μια ολόκληρη περιουσία.

Πως υποδέχτηκαν τη δημιουργία της βιβλιοθήκης οι κάτοικοι της περιοχής; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους συντοπίτες σας για βιβλία;

Από την αρχή η ιδέα αγκαλιάστηκε με θέρμη. Μέσα σε λίγες ημέρες η βιβλιοθήκη γέμισε από βιβλία που έφεραν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι νιώθουν την χαρά της προσφοράς στον συνάνθρωπο και ταυτόχρονα ωφελούνται κι οι ίδιοι όταν δανείζονται βιβλία από εκεί. Ιδιαίτερα στην εποχή της καραντίνας το βιβλίο ήταν μια από τις λίγες διεξόδους που είχαν οι άνθρωποι. Ορισμένοι κάτοικοι δανείζονται δύο και τρία βιβλία κάθε εβδομάδα! Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και η φιλαναγνωσία στον ακριτικό Λιθότοπο καλά κρατεί!

Υπάρχει κάποια προτίμηση για το είδος των βιβλίων που επιλέγουν;

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για λογοτεχνικά βιβλία, αλλά και για βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Το περιεχόμενο των βιβλίων έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων στις παρέες των κυριών του Λιθοτόπου. Συχνά μου ζητούν να δανειστούν κάποιο βιβλίο κατόπιν σύστασης άλλης κυρίας που το διάβασε και το βρήκε ενδιαφέρον!

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: