Connect
To Top

ΑΠ. ΒΑΛΤΑΣ: ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑ “ΜΕΣΑΙΩΝΙΣΤΕΣ”

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ.Απόστολος Βαλτάς, βρέθηκε για λίγες ώρες το απόγευμα της Παρασκευής στην πόλη των Σερρών.

Ο συνεργάτης του Blife.gr, Ναζιρίδης Δημήτρης, εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη. Όπως είναι φυσικό το θέμα που κυριάρχησε στην συζήτηση ήταν η πανδημία του κορονοϊού. Οι απαντήσεις που έδωσε ο κ.Βαλτάς στα ερωτήματα που τέθηκαν έχουν πολλή ενδιαφέρον και αξίζει να δώσουμε έμφαση στα λόγια του.

κ.Βαλτά θα ήθελα να μας πείτε εάν τα φαρμακεία είναι προετοιμασμένα να εξυπηρετήσουν το κοινό σε ένα ενδεχόμενο νέο lockdown;

Τα φαρμακεία είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες σε ένα νέο lockdown. Η περσινή κατάσταση που αντιμετωπίσαμε, μας έκανε όλους πιο έμπειρους. Τα φαρμακεία είχαν και μπορεί να έχουν εκ νέου ιδιαίτερο ρόλο στην αντιμετώπιση του Covid-19. Δύο έρευνες αποδεικνύουν ότι τα φαρμακεία έπεξαν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού, λόγω της μεγάλης διασποράς που έχουν στην ελληνική επικράτεια. Οι πολίτες με το παραμικρό σύμπτωμα δεν προκαλούσαν συνωστισμό στα νοσοκομεία αλλά είχαν την δυνατότητα να απευθυνθούν στο φαρμακοποιό τους. Αν υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι κάποιος νοσεί από Covid-19 τότε πήγαινε στο νοσοκομείο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Ουσιαστικά, οι φαρμακοποιοί κλήθηκαν να διαχειριστούν ανθρώπινες ψυχές εν μέσω πανδημίας.

Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές, παρατηρούμε έντονες αντιδράσεις για την χρήση της. Τελικά η μάσκα είναι επικίνδυνη;  

κ.Ναζιρίδη, ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι η χρήση της μάσκας μας προστατεύει από το να μεταδώσουμε ή να νοσήσουμε από το ιό. Όταν δύο άτομα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και φοράν προστατευτική μάσκα οι πιθανότητες μετάδοσης του Covid-19 μειώνονται δραματικά. Οι άνθρωποι που είναι κατά της μάσκας και διατυμπανίζουν ότι η χρήση της έχει παρενέργειες είναι «μεσαιωνιστές» και το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση στους πολίτες. Η συμπεριφορά τους είναι τουλάχιστον καταδικαστέα. Για τη μη τήρηση των μέτρων και τη μη χρήση μάσκας στους χώρους που έχει ορίσει η πολιτεία θα έπρεπε να υπάρχουν αυτόφωρες διαδικασίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αγγλία. Αρχικά, δεν πήραν αυστηρά μέτρα και προσπάθησαν να πετύχουν την ανοσία της «αγέλης». Την συνέχεια όλοι την γνωρίζουμε.

Τί έχετε να σχολιάσετε σχετικά με την παραγωγή του εμβολίου;

Τα φάρμακα και τα εμβόλια αποτελούν κοινωνικό αγαθό. Κάποια στιγμή το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι έτοιμο. Το εμβόλιο θα διανεμηθεί δωρεάν και ο αριθμός των εμβολίων θα ανέρχεται στα 4.000.000. Η επιλογή των ατόμων ανά περιοχή θα γίνει με κριτήρια την ηλικία, ιστορικό παθήσεων και θα έχουν προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το εμβόλιο δεν θα αποτελέσει «πανάκεια». Χρειαζόμαστε οριστική θεραπεία για τον Covid-19. 

κ.Πρόεδρε το Φθινόπωρο μόλις ξεκίνησε, τα εμβόλια για την γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο παρέχουν κάποιο είδος προστασίας από τον Covid-19; Οι ευπαθείς ομάδες είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν;

Τα εμβόλια για την γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο δεν παρέχουν προστασία από τον Covid-19. Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει 4 διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης και η επιλογή γίνεται κάθε χρόνο. Για τον πνευμονιόκοκκο υπάρχουν δύο διαφορετικά εμβόλια, το ένα γίνεται μία φορά εφόρου ζωής και το άλλο συμπληρωματικά για ηλικίες άνω των 65 ετών. Στόχος των εμβολίων, της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, είναι να προασπίσουν την δημόσια υγεία. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε βαριά και έτσι περιορίζονται οι θάνατοι από το ίο της γρίπης και της πνευμονίας. Μία ακόμη σημαντική προσφορά των παραπάνω εμβολίων είναι ότι αποτρέπουν την κατάληψη θέσεων στις ΜΕΘ από περιστατικά που αφορούν την γρίπη και την πνευμονία. Για τους λόγους που αναφέραμε ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος να γίνει!

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: