Connect
To Top

Ο Σερραίος Σταύρος Σουλαρίκας, στην 5η θεση στον τελικό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας!

Ο Σταύρος Σουλαρίκας, Σερραίος στην καταγωγή, και πιο συγκεκριμένα από το Πεθελινό κατέκτησε την 5η θέση στον τελικό του διπλού σκιφ ελ βαρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας της κατηγορίας κάτω της 23 ετών που διεξήχθη στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας!

Σταύρο, αρχικά να σε συγχαρούμε για την τεράστια επιτυχία σου! Θα ήθελες να μας πεις πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με την κωπηλασία;

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω! Η κωπηλασία για εμένα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 στις διακοπές μου στο χωριό μου, στο Πεθελινό Σερρών. Εκείνο το διάστημα είχα την καλοκαιρινή διακοπή από τις προπονήσεις κολύμβησης και ποδοσφαίρου. Μια ημέρα κατέβηκα στον κωπηλατικό όμιλο, επειδή ήταν εκεί οι φίλοι μου και κάπως έτσι ξεκίνησα. Ήθελα να περάσω το καλοκαίρι μου στο Πεθελινό με τους φίλους μου, μέχρι που ήρθε ο Σεπτέμβρης και πήγα στον πρώτο μου αγώνα. Από εκεί και μετά υπήρξε μια έλξη και ο ένας αγώνας έφερε τον επόμενο και αυτή η αλυσίδα κρατάει μέχρι και σήμερα.

Ποια συναισθήματα βίωσες με την 5η θέση Ντούισμπουργκ της Γερμανίας;

Τα συναισθήματα που βίωσα στους αγώνες μετά την 5η θέση ήταν πρωτόγνωρα. Ήταν η πρώτη συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση με την Εθνική ομάδα και προσπάθησα για το καλύτερο. Ο αρχικός στόχος ήταν ο τελικός για τον οποίο το εισιτήριο καταφέραμε να πάρουμε το πρωί της Κυριακής στον ημιτελικό. Όταν τελείωσε ο τελικός ένιωσα πως τα έδωσα όλα και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Μπορώ να πω πως έφυγα γεμάτος από τους αγώνες αλλά και το προπονητικό κοινόβιο που είχε προηγηθεί για την προετοιμασία μας!

Η κωπηλασία είναι ένα απαιτητικό άθλημα. Πώς ήταν η προετοιμασία σου;

Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα με τεράστιες απαιτήσεις καθώς είναι απαραίτητη η ανάπτυξη πολλών και διάφορων ικανοτήτων όπως η αντοχή, η δύναμη, η ταχύτητα, η ευλυγισία κτλ. Η προετοιμασία μας ήταν επίπονη αποτελούμενη από 11-12 προπονήσεις την εβδομάδα, πρωί- απόγευμα, όπου χρειάστηκε να καλύψουμε πολλά χιλιόμετρα στο νερό μέσα στη βάρκα, στο τρέξιμο, στο γυμναστήριο και στο εργόμετρο.

Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την προπόνηση σε εξωτερικό περιβάλλον, ποιες επιλογές υπάρχουν;

Όπως είπα και πριν, η κωπηλασία απαιτεί εξάσκηση και εκτός βάρκας για να υπάρξει το κατάλληλο αποτέλεσμα η βάρκα μόνο δεν φτάνει. Όταν ο καιρός δεν είναι καλός, επειδή είμαστε ένα άθλημα που εξαρτάται από τον καιρό, υπάρχουν τα εργόμετρα ή αλλιώς κωπηλατο-εργόμετρα στα οποία μεταφέρουμε όλο το πρόγραμμα της προπόνησης της βάρκας κάτι το οποίο είναι πολύ επίπονο.

Τελικά τι χρειάζεται για να φτάσει ένας αθλητής σε τέτοιο υψηλό επίπεδο;

Σίγουρα είναι πολλά αυτά που χρειάζεται να κάνει ένας αθλητής για να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο. Προσωπικά, πιστεύω η θέληση και ο στόχος είναι τα πιο σημαντικά. Αν υπάρχει θέληση και στόχος, υπάρχει και τρόπος τον οποίο τον ανακαλύπτει ο κάθε αθλητής μαζί με τον προπόνητή του. Πολύ σημαντικό, βέβαια, σε αυτό το «ταξίδι» της προετοιμασίας είναι η επιμονή, η υπομονή, το καθαρό μυαλό, το πείσμα και η «σπίθα» για διάκριση όταν έρθει η ώρα του αγώνα! Εκτός απ’ όλα αυτά υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι που θεωρώ εξίσου σημαντικό. Σημαντικό επίσης είναι να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα και σε ωθούν να γίνεις το «καλύτερο» που μπορείς. Προσωπικά χρωστάω πολλά από αυτά που έχω καταφέρει στην οικογένειά μου, στους κοντινούς μου φίλους και στον κολλητό μου, ο οποίος είναι και το πλήρωμα μου στον όμιλο τα τελευταία χρόνια!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Προς το παρόν κάνω προπόνηση συντήρησης επειδή η χρονιά για εμένα τελείωσε. Από τον Οκτώβριο και μετά θα υπάρξουν πάλι τα τεστ για την επιλογή αθλητών στην Εθνική Ομάδα, στα οποία θα συμμετέχω και θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό και για την επόμενη χρονιά.

Σαν νέος άνθρωπος ποιο μήνυμα θα ήθελες να μεταφέρεις στους αναγνώστες σχετικά με τον αθλητισμό;

Ο αθλητισμός για εμένα είναι κομμάτι της ζωής μου! Έχω πάρει πολύτιμες εμπειρίες από τους αγώνες και μου έχει προσφέρει όμορφες στιγμές και φίλους που δεν θέλω να χάσω ποτέ από τη ζωή μου. Πάνω απ’ όλα όμως μου έχει «διδάξει» να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω. Προτείνω λοιπόν τον αθλητισμό όχι μόνο σαν απλή ενασχόληση αλλά και σαν τρόπο ζωής. Ο αθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού μας και τον θεωρώ ένα μεγάλο «σχολείο»!

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life

Η κρίση είναι για πολλούς προβλήματα και μιζέρια… για κάποιους άλλους όμως είναι δημιουργικότητα και ευκαιρίες. Αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και ελπίδα, ελπίδα και αισιοδοξία… και περισσότερη δουλειά! Κάπως έτσι , ξεκίνησε αυτή η ιδέα… η ιδέα που έχει ένα γοητευτικό όνομα…. Beautiful Life.

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Mail:

Τηλέφωνο: