Connect
To Top

« Όταν η ποδηλασία γίνεται οικογενειακή υπόθεση »

    Τα τελευταία χρόνια ένα νέο αθλητικό κίνημα απέκτησε ισχυρή δυναμική, πρόκειται για την ποδηλασία. Το ποδήλατο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο μεταφοράς και τρόπο ψυχαγωγίας αλλά μπορεί και να αποτελέσει αθλητική δραστηριότητα είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο είτε σε μορφή πρωταθλητισμού.
    Στη χώρα μας η ποδηλασία ως άθλημα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Υπάρχουν αρκετά είδη ποδηλασίας, όπως Mountain Bike, Downhill, Gravel, Enduro, Ποδηλασία πίστας, Ποδηλασία δρόμου, BMX κ.α.
    Καλύτερα όμως να μας μιλήσου για το κεφάλαιο ποδηλασία 3 άνθρωποι, ο κ.Βλάχος Βασίλης, Βλάχος Ηλίας και η Βλάχου Αποστολία, που όπως λένε και οι ίδιοι το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής. Η σχέση τους ολοφάνερη: Ο πατέρας και τα δύο παιδιά.


Ηλία θα ήθελες να μας πείς πως ξεκινήσες την ποδηλασία ;

Θυμάμαι ότι στην Β΄ Δημοτικού μας μοίρασαν έξω από το σχολείο ένα φυλλάδιο με θέμα έναν ποδηλατικό αγώνα «Ορθοπεταλιά» και επιστρέφοντας σπίτι ζήτησα από τον πατέρα μου να μάθουμε περισσότερα για το ποδήλατο. Έτσι, βρήκαμε τον ποδηλατικό σύλλογο «Ο μαχητής Σερρών» και άρχισα τις προπονήσεις. Οι πρώτες προπονήσεις έγιναν στην πίστα καρτ της πόλης μας με ποδήλατο κούρσας. Αμέσως ένιωσα ότι το ποδήλατο θα ήταν το άθλημά μου. Το αίσθημα της ελευθερίας και της χαράς επάνω στο ποδήλατο με ενθουσίασαν. Οι γνωριμίες που έκανα με τα άλλα παιδιά της ομάδας μου, με βοήθησαν να συνδιάσω τον αθλητισμό με το παιχνίδι με φίλους.

Εσύ Αποστολία πως έτυχε και ασχολήθηκες με την ποδηλασία ;

Έβλεπα τον πατέρα μου μαζί με τον αδερφό μου να διασκεδάζουν κάνοντας ποδήλατο και μου άρεσε πολύ. Έτσι άφησα το άθλημα που ασχολούμουν και ζήτησα να ξεκινήσω. Στην αρχή ξεκίνησα διστακτικά, έχοντας όμως εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και στα λόγια του πατέρα μου, κατάφερα στην πρώτη μας κιόλας βόλτα με το ποδήλατο να ολοκληρώσω την προπόνηση με την ομάδα μου.

Ποιοί ποδηλατικοί σύλλογοι υπάρχουν στην πόλη μας ;

Η πόλη μας, αυτή τι στιγμή έχει δύο συλλόγους «ΜΓΣ Πανσερραϊκός Τμήμα ποδηλασίας τρίαθλος» και «Μαχητής Σερρών».

Είστε σε κάποια ομάδα ;

Ναι ανήκουμε στην ομάδα «ΜΓΣ Πανσερραϊκός Τμήμα ποδηλασίας τρίαθλος» στην οποία συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια από διάφορες ηλικίες και έχουμε γίνει μια μεγάλη παρέα. Οι οδηγίες του προπονητή μας τον οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε, τον κ.Μιχάλη Σουγιουτζόγλου, μας κάνουν να αγαπάμε το άθλημα της ποδηλασίας, το ίδιο το ποδήλατο και να έχουμε όνειρα και ελπίδες για το μέλλον.

[ Η Αποστολία είναι 10 ετών στην Πανελλήνια κατάταξη Mountain Bike και στην Βόρεια Ελλάδα είναι στην 3η Θέση. Λόγω Covid-19, δεν συμμετείχε σε αγώνες δρόμου.]

[ Ο Ηλίας είναι 12 ετών στην Πανελλήνια κατάταξη Mountain Bike είναι στην 12η Θέση και στην Βόρεια Ελλάδα είναι στην 4η Θέση. Λόγω Covid-19, δεν συμμετείχε σε αγώνες δρόμου. ]

Ηλία και Αποστολία πείτε μας, γιατί επιλέξατε την ποδηλασία ως άθλημα; Τι σας αρέσει περισσότερο στο ποδήλατο;

Το ποδήλατο, μας δίνει το αίσθημα της ελευθερίας και ταυτόχρονα μας αρέσει πολύ η προπόνηση που κάνουμε μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας. Με την ποδηλασία βελτιώσαμε την δύναμη μας και όσο περισσότερο κάνουμε ποδήλατο, γινόμαστε καλύτεροι. Φυσικά αυτό που μας αρέσει περισσότερο από όλα είναι ότι κάνουμε ποδηλασία μαζί με τον πατέρα μας.

[ Ο κ.Βλάχος Βασίλης είναι ο πατέρας της Αποστολίας και του Ηλία και ασχολείται και αυτός με το ποδήλατο ]

κ.Βλάχο εσείς πως έτυχε να ξεκινήσετε την ποδηλασία;

Η αιτία να σηκωθώ από τον καναπέ και να ασχοληθώ ενεργά με την ποδηλασία ήταν ο γιός μου στον οποίο οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Ηλία Τρέντο, ο οποίος αποτέλεσε το τελειοτικό χτύπημα καθώς με περίμενε μετά την δουλειά για να πάμε για ποδήλατο. Επίσης και τον πρώτο μου φίλο από την ποδηλασία, Μάκη Εμμανουηλίδη.

Θα θέλατε να μας πείτε τι είναι το ποδήλατο για εσάς;

Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής! Το αρχίζουμε στην παιδική μας ηλικία και δυστυχώς μετά το εγκαταλείπουμε. Η ποδηλασία μου ξυπνά συναισθήματα παιδιού: Ελευθερία, Χαρά, Ζωντάνια. Θεωρώ μαγεία και το καλύτερο αγχωλυτικό τις εναλλαγές τοπίων που βιώνω με το ποδήλατο και με συναρπάζει ότι χρησιμοποιώ το πιο οικολογικό μέσο μετακίνησης.

Ποιά είναι τα οφέλη που αποκομίζει ο ποδηλάτης ;

Τα οφέλη είναι πολλά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η ποδηλασία αποτελεί μία κορυφαία μορφή αερόβιας άσκησης, παράλληλα όμως δυναμώνεις όλο το σώμα. Το ποδήλατο μπορεί να σε αποσυμφορήσει από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Όσο και αν θεωρείται ατομικό άθλημα η ποδηλασία είναι ομαδικό, το αποτέλεσμα είναι η συλλογική προσπάθεια.

Το εντυπωσιακό σε εσάς είναι ότι ο πατέρας και τα δύο παιδιά ασχολούνται με το ίδιο άθλημα. Θα θέλατε να μας αναφέρετε πόσα ποδήλατα έχετε στην κατοχή σας ;

Και οι 3 μας νιώθουμε τυχεροί που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί κάτι που αγαπάμε πολύ. Είμαστε συναθλητές την ώρα της προπόνησης, εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι ευτυχία να έχεις το ίδιο χόμπυ με τον πατέρα σου και να παρακινεί ο ένας τον άλλο για μία επιπλέον βόλτα με το ποδήλατο. Όσο αφορά τα ποδήλατα έχω 8 ποδήλατα στην κατοχή μου το καθένα για δική του χρήση. Ο αριθμός μπορεί να ακούγεται μεγάλος, αλλά με την ποδηλασία ασχολείται ολόκληρη η οικογένεια.

Η πόλη μας είναι φιλική για το ποδήλατο ;

Η πόλη μας είναι ιδανική για ποδηλασία επειδή διαθέτει πολλά διαφορετικά τερέν σε μικρή απόσταση από το κέντρο της, που απευθύνονται στους ποδηλάτες όλων των επιπέδων, ερασιτέχνες και μη. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε ο Σερραίος να μπορεί να χρησιμοποιεί με άνεση και ασφάλεια το ποδήλατο. Χρειάζεται όμως αρκετή δουλειά ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρουμε στους Σερραίους για το ποδήλατο ;

Ασχολειθέτε με το ποδήλατο πρώτα για εσάς τους ίδιους. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά. Νιώστε ξανά παιδιά βελτιώνοντας την υγεία σας. Ας αναπτύξουμε «Ποδηλατική Παιδεία» και να εξερευνίσουμε τις αμέτρητες ομορφιές του τόπου μας με έναν διαφορετικό τρόπο οι οποίες βρίσκονται σε πολλά μέρη του νομού μας.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life