Connect
To Top

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ: ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ

Στο Σιδηρόκαστρο, δραστηριοποιείται ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, με ποικιλία δράσεων και εκδηλώσεων.

Η πρόεδρος του ΦΟΣΣ κ. Ζωή Σαρίδου, μας μιλά για τις δραστηριότητες του ΦΟΣΣ, τα σχέδια που υπάρχουν για τη συμβολή του συλλόγου στην ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής, ενώ παράλληλα μας καλεί όλους να γνωρίσουμε από κοντά τις ορεινές ομορφιές της Σιντικής!

Μιλήστε μας για τον Φυσιολατρικό Όρειβατικό Σύλλογο Σιδηροκάστρου… πότε ιδρύθηκε, ποιοι ήταν οι ιδρυτές-πρωτεργάτες, με ποια αφορμή και τι στόχους δημιουργήθηκε ο ΦΟΣΣ; Σήμερα πόσα μέλη έχει;

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1983, από ανθρώπους λάτρεις του φυσικού περιβάλλοντος, με σκοπό τη συμμετοχή και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στη φύση καθώς και την προστασία της φύσης  και τη διάδοση της αγάπης και του σεβασμού προς αυτή. Σήμερα, έχουμε 170 εγγεγραμμένα μέλη.

Ποιες είναι οι δράσεις του ΦΟΣΣ; Πραγματοποιείται κάποιες ετήσιες εκδηλώσεις – δράσεις;

Οργανώνουμε πεζοπορίες με διάφορους βαθμούς δυσκολίας για να ικανοποιούνται όλες οι επιθυμίες καθώς και δύο διήμερες εκδρομές το χρόνο για να γευτούμε την ομορφιά και άλλων περιοχών εκτός νομού.

Επίσης διοργανώνουμε καθαρισμό των γύρω περιοχών από τα σκουπίδια με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε μικρούς και μεγάλους στον εθελοντισμό και στην αγάπη για τη φύση. Το λιθαράκι μας βάζουμε και  στην προσπάθεια αύξησης των εθελοντών αιμοδοτών διοργανώνοντας δύο φορές το χρόνο εθελοντική αιμοδοσία.

Την τελευταία διετία ξεκινήσαμε και την προσπάθειά μας να εντάξουμε το σύλλογο στο δρομικό κίνημα διοργανώνοντας τον Παλλατίδειο Ημιορεινό Ημιμαραθώνιο δρόμο 21,1χιλ. και τους παράλληλους αγώνες, Δρόμο υγείας και Δυναμικού βαδίσματος  6χιλ και παιδικό δρόμο «Τρέχω και Παίζω» 1000μ.

Ξεκίνησε η αναπαλαίωση πρώην στρατιωτικού φυλακίου στην περιοχή Κωνοειδές με σκοπό να μετατραπεί σε ορειβατικό καταφύγιο με προσωπική – εθελοντική εργασία των μελών του συλλόγου.

Σε εξέλιξη είναι και η χάραξη πεζοπορικού μονοπατιού στα τοξωτά γεφύρια του ποταμού Κρουσουβίτη. Ένας πολύτιμος θησαυρός της περιοχής μας που μένει ανεκμετάλλευτος!!!

Ως φυσιολάτρες, εντοπίζετε προβλήματα ανθρώπινης παρέμβασης ή κακής συμπεριφοράς προς τη φύση; Υπάρχουν ολιγωρίες, ίσως, από την πλευρά της πολιτείας (π.χ. Τ.Α. , Περιφέρεια)

Ποιος περπάτησε στο βουνό και δεν παρατήρησε τις καταστροφικές παρεμβάσεις των ανθρώπων!! Να μιλήσουμε για την παράνομη υλοτομία; Για τις παράνομες κατασκευές; Τους εμπρισμούς στα δάση; Τις παράνομες χωματερές; Τη λαθροθηρία;

Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ότι η φύση είναι η ίδια η ζωή μας!! Την καταστρέφουμε καθημερινά!! Οι επεμβάσεις μας εις βάρος της  μόνο κακό μπορούν να κάνουν και να θανατώσουν τον έμβιο οργανισμό… ΤΗ ΓΗ!!!

Η πολιτεία; Παραβιάζονται διεθνής περιβαλλοντικές συνθήκες που προστατεύουν τον χερσαίο και υδάτινο κόσμο. Δε θα σχολιάσω κάτι άλλο. ΌΛΟΙ ξέρουμε τι συμβαίνει!!!!

Όπως οι περισσότεροι δραστήριοι σύλλογοι, έχετε σίγουρα έξοδα να καλύψετε και οικονομικές ανάγκες αρκετές. Πως αντεπεξέρχεστε οικονομικά;

Ο σύλλογος έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και συντηρείται από τις ετήσιες συνδρομές των μελών και τις έκτακτες εισφορές αυτών καθώς και από χορηγίες τοπικών επαγγελματιών και φίλων.

Πληροφορούμαστε, πως στα σχέδια του ΦΟΣΣ είναι η ανάδειξη των γεφυριών του Αχλαδοχωρίου. Μιλήστε μας γι αυτή σας την προσπάθεια. Πότε ξεκίνησε, τι ακριβώς θέλετε να κάνετε στην περιοχή; Ποιος ο στόχος σας;

Ήταν ένα όραμα των πρώην διοικητικών συμβουλίων το οποίο συνεχίζουμε με πολύ μεράκι. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη των τοξωτών γεφυριών της περιοχής μας βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των επισκεπτών ανοίγοντας μονοπάτι που θα περνάει από όλα τα γεφύρια. Να επισημάνω ότι η ομορφιά τους είναι απαράμιλλη!!

 Έχει οικονομικό κόστος για εσάς η προσπάθεια αυτή; Υπάρχει βοήθεια οικονομική από κάποιον φορέα;

Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να ενταχτούμε σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Αν δεν τα καταφέρουμε θα συνεχίσουμε με τις δυνάμεις μας και μόνο!!

Στον ΦΟΣΣ μετέχουν μόνο κάτοικοι του Σιδηροκάστρου και της ευρύτερης περιοχής ή είστε «ανοιχτοί» και για άλλα μέλη;

Η αγκαλιά του Φ.Ο.Σ.Σ. είναι ανοιχτή σε όλους όσους αγαπούν τη μητέρα φύση!! Στις δραστηριότητές μας μπορούν να πάρουν μέρος και μη μέλη.

Για πολλούς, η Ορεινή Πεζοπορία ακούγεται ως κάτι πολύ δύσκολο ή ακόμη και ακατόρθωτο. Τι έχετε να πείτε σε όσους αγαπούν το βουνό και γενικότερα τη φύση, αλλά διστάζουν να … πάρουν τα βουνά;

Δεν πρέπει να τρομάζουν στο άκουσμα «ορεινή πεζοπορία».  Αξίζει να δοκιμάσουν!!!

Ο κάθε ένας σύμφωνα με τις δυνάμεις του!! Αρχικά μπορούν να ξεκινήσουν με μικρές πεζοπορίες μέσα στο δάσος με χαμηλό υψόμετρο. Και μετά…βήμα…βήμα και σιγά σιγά θα απολαμβάνουν το μεγαλείο της φύσης από τα «ψηλά μπαλκόνια»…από τις κορυφές!!! Η θέα ανταμοίβει την σωματική κούραση. Ας μην ξεχνούμε ότι η πεζοπορία γενικά συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ευεξία του ανθρώπου!! Κάθε πεζοπορική διαδρομή μας δίνει και κάτι διαφορετικό!!! «ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΤΕΙΤΕ»!!!

Αποφορτίστε την κακή ενέργεια της ρουτίνας, αφήστε πίσω τα προβλήματα και ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!!!!

Η ορεινή πεζοπορία φαίνεται πως κατακτά όλο και περισσότερους οπαδούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η περιοχή της Σιντικής, όπως και όλος ο Νομός Σερρών, έχει εξαιρετικά βουνά, δάση και πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές, κάθε βαθμού δυσκολίας. Πιστεύετε πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερο και να αποτελέσουν πνεύμονα τουριστικό για την περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή της Σιντικής; Υπάρχει διάθεση από πλευράς τοπικών παραγόντων; Εσείς θα μπορούσατε και με ποιον τρόπο να βοηθήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η περιοχή του Δήμου Σιντικής και γενικά ο νομός Σερρών έχει εξαίρετα βουνά και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Τι να πρωτοαναφέρω; Το Μπέλλες; Τη λίμνη Κερκίνη; Τον Όρβυλο; Τον Λαιλιά; Το Μενοίκιο;Τα τοξωτά γεφύρια; Το φυσικό καταρράκτη Σιδηροκάστρου;

Σε κάθε περιοχή μπορούν να χαραχτούν μονοπάτια που μπορούμε να απολαμβάνουμε και εμείς αλλά και άλλοι πεζοπόροι. Δυστυχώς δεν έχω δει κάποιον τοπικό φορέα να δείχνει ενδιαφέρον. Μόνο οι κατά τόπους σύλλογοι αγωνίζονται για την ανάδειξή τους. Θα μπορούσε να υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργασιά για το συλλογικό καλό!!!

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις