Connect
To Top

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΙΜΠΙΜΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Μπορεί να συμβεί ξαφνικά και γρήγορα. Τη μία στιγμή τα παιδιά παίζουν στη φύση και την άλλη ακούμε ένα από αυτά να κλαίει ουρλιάζοντας επειδή μόλις το τσίμπησε μέλισσα.

Για να το βοηθήσουμε και να μην πανικοβληθούμε περισσότερο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι να κάνουμε – και τι να μην κάνουμε – για να αντιμετωπίσουμε ένα τσίμπημα από μέλισσα.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να βγάλουμε άμεσα το κεντρί. Όσο περισσότερο μείνει στο δέρμα μας, τόσο περισσότερο δηλητήριο απελευθερώνει, προσθέτοντας πόνο και πρήξιμο.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Δερματολόγων, για να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα μιας μέλισσας ή σφήκας, οι δερματολόγοι συστήνουν τα ακόλουθα βήματα:

1. Μείνετε ήρεμοι: Αν και οι περισσότερες μέλισσες συνήθως τσιμπούν μία φορά, οι σφήκες μπορεί να ξανατσιμπήσουν. Οπότε ήρεμα απομακρυνθείτε από εκείνο το σημείο για να αποφύγετε επιπλέον επιθέσεις.

2. Αφαιρέστε το κεντρί: Αν το κεντρί παραμείνει στο δέρμα, αφαιρέστε το ξύνοντας λίγο με το νύχι σας ή πιάνοντάς το με τσιμπιδάκι φρυδιών. Προσέξτε σε καμία περίπτωση να μην το πιέσετε, γιατί θα απελευθερώσει κι άλλο δηλητήριο.

3. Πλύνετε το τσίμπημα με σαπούνι και νερό.

4. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα ή πάγο καλυμμένο με ύφασμα για να μειώσετε το πρήξιμο: Ωστόσο, αν το πρήξιμο μεταφερθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως στο πρόσωπο ή στο λαιμό σας, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα, καθώς μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση. Άλλα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν τη δύσπνοια, τη ναυτία, τα εξανθήματα ή τη ζαλάδα.

5. Λάβετε φαρμακευτική αγωγή: Τα τσιμπήματα της μέλισσας και της σφήκας είναι επώδυνα. Αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο. Πάντα ακολουθήστε τις οδηγίες που εμπεριέχονται στο κουτί, χρησιμοποιήστε τη σωστή δόση και ρωτήστε εναλλακτικά τον φαρμακοποιό σας.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν σοβαρές αντιδράσεις στο τσίμπημα της μέλισσας, είναι καλή ιδέα να προσέχετε σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος δικός σας αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα. Αν προσέξετε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

πηγή: www.enallaktikidrasi.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019