Connect
To Top

Ο ΧΟΡΟΣ ΟΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η κίνηση του σώματος στον ρυθμό της μουσικής μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή σας.

Είτε είστε 80 είτε 8 ετών, μπορείτε να συμμετέχετε σε σωματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χορό και να αλλάξετε προς το καλύτερο.

Από καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία μέχρι την ενίσχυση της συναισθηματικής και κοινωνικής ευημερίας, η κίνηση του σώματος στον ρυθμό της μουσικής μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή σας.

Σωματικά

Ο χορός είναι άσκηση, έτσι τα φυσικά οφέλη του θα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων cardio ασκήσεων.

1. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα καρδιακά οφέλη για την υγεία ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές σωματικής δραστηριότητας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ με αξιόπιστες πηγές για ενήλικες. Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν:

  -τουλάχιστον 150 λεπτά έως 300 λεπτά την εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης, ή
   -75 λεπτά έως 150 λεπτά ανά εβδομάδα ενεργή αερόβια φυσική δραστηριότητα

Ο επαγγελματίας χορευτής  και πιστοποιημένος προσωπικός εκπαιδευτής Λίον Τουρέτσκι λέει ότι όλα τα στυλ του χορού είναι κατάλληλα για αερόβια άσκηση.

2. Βελτιώνει την ισορροπία και τη δύναμη

Ο επαγγελματίας χορευτής Τυλίσκι, που ασχολείται με μια μορφή γυμναστικής που έχει τις ρίζες της στο χορό, λέει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο χορός είναι μια τόσο καλή μορφή σωματικής δραστηριότητας είναι επειδή ενσωματώνει όλα τα επίπεδα της κίνησης και από όλες τις κατευθύνσεις.

“Οι κινήσεις που κάνουμε συνήθως στην καθημερινή μας ζωή, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα των σκαλοπατιών και οι κοινές προπονήσεις όπως ο διάδρομος και η ποδηλασία, λειτουργούν σε περιορισμένο επίπεδο, αλλά ο χορός γυμνάζει καθολικά το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πλευρικών σημείων. Είναι γυμναστική η οποία προϋποθέτει την κίνηση όλων των μυών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει μείνει πίσω κανένας μυς», είπε.

Αυτός ο τύπος κίνησης όχι μόνο αυξάνει τη δύναμη, αλλά βελτιώνει και την ισορροπία.

3. Απαλός στο σώμα σας

Πολλές μορφές χορού, όπως o  χορός τύπου βαλς, είναι κατάλληλες για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή χρόνια προβλήματα υγείας.

Αν τρέφετε ανησυχίες σχετικά με την ένταση της άσκησης, μιλήστε με τον γιατρό σας και τον εκπαιδευτή πριν ξεκινήσετε συγκεκριμένο είδος χορού. Μπορούν να σας βοηθήσουν προτείνοντας οποιεσδήποτε τροποποιήσεις, αν χρειαστεί.

Διανοητικά


4. Ενισχύει τη γνωστική απόδοση

Εάν χρειάζεστε έναν λόγο να κινηθείτε, σκεφτείτε το εξής: Πολλές έρευνες δείχνουν πως ο χορός μπορεί να διατηρήσει, ακόμη και να ενισχύσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθώς γερνάτε.

Αλλά πώς συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, σύμφωνα με μερικές μελέτες, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη και τις δεξιότητες, όπως είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση, βελτιώνονται με άσκηση σαν τον χορό.

Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες μορφές άσκησης, ο χορός έχει πρόσθετα οφέλη από τη βελτίωση της ισορροπίας μέσω του ρυθμού και της μουσικής.

5. Προκλήσεις στον εγκέφαλό σας

Ο Τιλίσκι επισημαίνει ότι η δύναμη του εγκεφάλου την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να χορέψετε, συγκεκριμένα, απαιτεί να επικεντρωθείτε τόσο στη συνεχή αλλαγή της κίνησης όσο και στην ανάκληση κινήσεων και μοτίβων.

Αυτή είναι μια εξαιρετική μορφή ψυχικής άσκησης για το μυαλό σας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.


Συναισθηματικά


6. Είναι για όλους

Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα για τον χορό είναι ότι μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετάσχει. Εάν είστε σε θέση να κινηθείτε, ακόμα και το να μπορείτε να κινήσετε μόνο το πάνω μέρος του σώματός σας, τότε μπορείτε να χορέψετε.


7. Μπορεί να γίνει μια κοινωνική δραστηριότητα

Παρόλο που ίσως προτιμάτε να χορέψετε όταν κανείς δεν βλέπει, υπάρχει μια απίστευτη πληροφορία σχετικά με τον χορό.


Είτε συμμετέχετε σε ένα μάθημα χορού, χορεύετε με φίλους ή «κουνιέστε» με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας, γενικά ενώ είστε με άλλους ανθρώπους, ο χορός είναι καλός για την κοινωνική και συναισθηματική υγεία σας.


8. Βοηθά στην ενίσχυση της διάθεσής σας

“Η κίνηση και ο χορός απαιτούν έκφραση, που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφύγετε και ξεδώσετε”, δήλωσε ο Τιλίσκι. Γεγονός που σας βοηθά να βελτιώσετε την ψυχική και συναισθηματική υγεία, μειώνοντας το άγχος,  τα συμπτώματα  της κατάθλιψης και ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή σας.

Οφέλη ανά τύπο χορού

Όλες οι μορφές χορού, που κυμαίνονται από το παραδοσιακό μπαλέτο και το Μπόλιγουντ μέχρι το φανκ, έχουν σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά οφέλη. Το μυστικό για το πώς ο χορός θα σας ωφελήσει είναι να βρείτε το στυλ που απολαμβάνετε περισσότερο.

Ακολουθούν ορισμένοι τύποι για να ξεκινήσετε:

Μπαλέτο

Πρόκειται για μια πολύ χαριτωμένη και τεχνική μορφή χορού, αλλά είναι επίσης τέλεια για όλες τις ηλικίες. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι το μπαλέτο είναι η μητέρα όλων των χορών.

Ο Τουρέτσκι λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή αναπτύσσετε μια βασική κατανόηση για:

   – κίνηση των ποδιών
    -ισορροπία
    -συγχρονισμό
    -στροφές
    -ευκαμψία
    -Δύναμη του κορμού


Χορός της κοιλιάς

Ο χορός της κοιλιάς είναι ένα εξαιρετικό στυλ χορού για να ξεκινήσετε, ειδικά εάν θέλετε να μάθετε πώς να εκφράζετε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας τους μύες του στομάχου, του κορμού, τα χέρια και τους γοφούς σας.

“Είναι ένα ύφος χορού που είναι πολύ ρυθμικό και διασκεδαστικό”, ανέφερε ο Τουρέτσκι. Είναι πιο κατάλληλο για τους ενήλικες παρά για τα παιδιά.

Χιπ χοπ

“Το χιπ χοπ είναι μια πολύ ελεύθερη και ακατέργαστη μορφή χορού όπου μπορείτε να εκφραστείτε με ολόκληρο το σώμα και τη στάση σας”, ανέφερε ο Τουρέτσκι.

Το χιπ-χοπ είναι τέλειο για όλες τις ηλικίες. Ειδικά σε όσους αρέσει να χορεύουν στους ρυθμούς της σύγχρονης μουσικής.

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019