Connect
To Top

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Κάθε χρόνο από τη 1η έως τις 7 Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, με βασικό στόχο την ενθάρρυνση και ενημέρωση σε σχέση με τον θηλασμό και την προαγωγή της υγείας βρεφών και μητέρας σε όλο τον κόσμο.

Υπεύθυνοι για τις δράσεις και την ενημέρωση είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και άλλοι οργανισμοί που προάγουν τον μητρικό θηλασμό. Ο Π.Ο.Υ. συστήνει οι μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του μωρού έως και τον 6ο μήνα ζωής. Στη συνέχεια, χρειάζεται η εισαγωγή στερεών τροφών σταδιακά, καθώς συνεχίζεται ο θηλασμός έως και τα 2 έτη.

Το μητρικό γάλα παρέχει τη βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τα μωρά. Φυσικά, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει ή επιλέγει να μην το κάνει, και αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην υγεία του μωρού, διότι υπάρχουν τα κατάλληλα υποκατάστατα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το βρέφος

Το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Μάλιστα κατά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, το στήθος παράγει ένα πυκνό, κιτρινωπό υγρό που ονομάζεται πρωτόγαλα και περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, ελάχιστα σάκχαρα και είναι γεμάτο ευεργετικές ουσίες.

Επιπλέον, το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικά αντισώματα. Όταν η μητέρα εκτίθεται σε ιούς και βακτήρια, αρχίζει να παράγει αντισώματα. Αυτά τα αντισώματα ύστερα εισέρχονται στο μητρικό γάλα και έτσι περνούν και στο μωρό.

Φαίνεται επίσης ότι ο θηλασμός έχει εξαιρετικά οφέλη στην άμεση υγεία του βρέφους. Μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης στο αναπνευστικό σύστημα, από κρυολογήματα και ιώσεις, από λοιμώξεις του εντέρου, διαβήτη, κοιλιοκάκης και από ωτίτιδες. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός μειώνει μέχρι και κατά 50% το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Τέλος, ο θηλασμός ενισχύει την υγιή απόκτηση βάρους και προλαμβάνει κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι 15-30% χαμηλότερα σε μωρά που έχουν θηλάσει. Η διάρκεια είναι επίσης σημαντική, καθώς κάθε μήνας μειώνει κατά 4% τον κίνδυνο. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη διαφορετικών βακτηρίων του εντέρου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μητέρα

Αρχικά είναι αποδεδειγμένο ότι ο θηλασμός βοηθά στην απώλεια βάρους. Αν και ο θηλασμός αυξάνει τις απαιτήσεις της μητέρας σε ενέργεια κατά περίπου 500 θερμίδες την ημέρα, η ορμονική ισορροπία είναι πολύ διαφορετική από το φυσιολογικό. Φαίνεται λοιπόν ότι μετά ειδικά τους 3 μήνες θηλασμού, αυξάνεται η καύση λίπους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μήτρα μεγαλώνει, αλλά μετά τη γέννα, η μήτρα εκκινεί μια διαδικασία κατά την οποία επιστρέφει σταδιακά στο προηγούμενο μέγεθος. Φαίνεται λοιπόν ότι ο μητρικός θηλασμός ενισχύει αυτή τη διαδικασία και διευκολύνει τον οργανισμό.

Ο θηλασμός επίσης αναστέλλει την ωορρηξία και μειώνει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος, καθώς σταματά την έμμηνο ρύση. Τέλος, το δέσιμο ανάμεσα στο βρέφος και στη μητέρα αυξάνεται και αυτό συμβάλει σε λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης επιλόχειας κατάθλιψης.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life

 • ΚΤΕΛ : ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ-ΠΕΤΡΙΤΣΙ 7/9 & 14/9

  Το Τουριστικό ΚΤΕΛ Σερρών διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στο Σαντάνσκι και το Πετρίτσι στις 7 και στις 14 Σεπτεμβρίου.

  Beautiful Life25 Αυγούστου 2019
 • ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

  Ο συνδυασμός υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στην ΝΑ Μεσόγειο διατηρείται και θα διατηρείται για αρκετές...

  Beautiful Life24 Αυγούστου 2019
 • NEW YORK CAFE . . . ΚΑΙ Η ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ!

  Ξεκίνα τη μέρα σου με καφέ από το NEW YORK CAFE… γιατί κάθε μέρα είναι ομορφότερη στο NEW YORK CAFE!

  Beautiful Life24 Αυγούστου 2019
 • ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ…

  Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι μόλις αντίκρισαν μια σειρά καλά «κρυμμένων» γαλαξιών, οι οποίοι θα αλλάξουν την αντίληψή μας για το πώς...

  Beautiful Life23 Αυγούστου 2019
 • ΚΤΕΛ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ

  Το ΚΤΕΛ Σερρών οργανώνει μετάβαση στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων για την παράσταση ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ.

  Beautiful Life18 Αυγούστου 2019
 • NEW YORK CAFE… ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

  Κάθε μέρα στην πόλη γίνεται καλύτερη στο NEW YORK CAFE!!!

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  Δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Σερρών για την παραλία Οφρυνίου (Τούζλα).

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΦΕ ΣΤΟ NEW YORK CAFE

  Η καλή ημέρα από τον πρωινό καφέ εξαρτάται… NEW YORK CAFE για τον καλύτερο καφέ της πόλης, στο πιο αγαπημένο σημείο...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019
 • Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

  Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο (βλέπε 29 Ιουνίου), τον Ιωάννη (βλέπε 26...

  Beautiful Life6 Αυγούστου 2019