Connect
To Top

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΖΗΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΘΟΝΟ

Δύο δηλητηριώδη συναισθήματα που καταστρέφουν τη ζωή μας, με δική μας υπαιτιότητα. . .η ζήλια και ο φθόνος.

«Μαμά, τι είναι το νερό;», ρώτησε το μικρό ψάρι. «Το νερό είναι αυτό μέσα στο οποίο κολυμπάς. Και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που είσαι φτιαγμένο. Είναι παντού γύρω σου», απάντησε η μητέρα. «Μα δεν μπορώ να το δω», είπε το μωρό.

Τα πιο πολύτιμα πράγματα στη ζωή είναι σαν το νερό – μας περιβάλουν, κι όμως δεν μπορούμε να τα δούμε. Βλέπετε τι έχετε; Ή απλά δίνετε την προσοχή σας σε αυτό που οι άλλοι έχουν ή πετυχαίνουν; Αυτός είναι ο τρόπος που η ζήλια και ο φθόνος τρυπώνουν στη ζωή μας. Αντί να εκτιμάμε το νερό γύρω μας, φέρνουν τον χειρότερο εαυτό μας στην επιφάνεια. Η ζήλια και ο φθόνος συνδέονται μεταξύ τους, αλλά δεν είναι το ίδιο – αποτελούν δύο διαφορετικά είδη δηλητηρίου.

Ο φθόνος εμφανίζεται ανάμεσα σε δύο πλευρές: Θέλω αυτό που έχεις. Η ζήλια είναι ένα τρίγωνο: Θέλω την αναγνώριση που έχεις από τους άλλους. Όταν εύχεστε να έχετε τη θέση του συναδέλφου σας, αυτό είναι φθόνος. Όταν νιώθετε απειλημένοι από το πόσο πολύ ο εργοδότης σας επαινεί τη δουλειά των συναδέλφων σας, αυτό είναι ζήλια.

Και τα δύο είναι φυσικά ένστικτα. Ωστόσο, μπορούμε να διαχειριστούμε πώς αντιδρούμε. Και τα δύο κρύβουν πίσω τους άλλα συναισθήματα – ανασφάλεια, ντροπή ή κτητικότητα και θρέφουν τον εσωτερικό μας κριτή.

Πώς να εμποδίσουμε τη ζήλια και τον φθόνο από το να δηλητηριάζουν τη ζωή μας

Αυξήστε το επίπεδο επίγνωσής σας

Η αυτεπίγνωση προϋποθέτει να παρατηρούμε και να αποδεχόμαστε το ποιοι είμαστε – όχι ποιοι πρέπει και δεν πρέπει να είμαστε. Εξετάστε τον εαυτό σας χωρίς να τον επικρίνετε. Μάθετε πώς να τον συγχωρείτε. Ζηλεύετε; Συγκρίνετε πάντα τον εαυτό σας με άλλους; Βαθιά μέσα σας νιώθετε ανασφάλεια, τρόμο, προδοσία και απειλή. Δεν πειράζει. Η ανατροφοδότηση θα σας βοηθήσει να αποκαλύψετε τυφλά σημεία ώστε να μπορείτε να τα κατακτήσετε.

Απελευθερωθείτε από τις δηλητηριώδεις συγκρίσεις

Γίνετε το δικό σας μέτρο σύγκρισης. Μάθετε να εκτιμάτε το ποιος είστε, όχι τι κατέχετε ή έχετε πετύχει. Η επιτυχία είναι προσωπική – η ευτυχία καθορίζει την επιτυχία με δικούς σας όρους. Η κοινωνική πίεση το μόνο που καταφέρνει είναι σας συγχύζει περισσότερο. Δεν μπορείτε να αποφύγετε τελείως τη ζήλια, αλλά μπορείτε να την εμποδίσετε να επιδεινωθεί και να σας κυριαρχήσει.

Μιμηθείτε αντί να φθονείτε

Η αναζήτηση για έμπνευση δεν είναι καθόλου κακή, το πρόβλημα είναι όταν γινόμαστε ένα κακέκτυπο των άλλων. Όλοι αξίζει να έχουμε ένα πρότυπο στη ζωή μας, το οποίο να μας κινητοποιεί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε το δικό τους μονοπάτι. Αντιδρώντας με «μίμηση» αντί με φθόνο σημαίνει ότι γινόμαστε δεκτικοί στο να μάθουμε από αυτούς.

Γευτείτε το ίδιο σας το δηλητήριο

Ο φθόνος και η ζήλια είναι δηλητηριώδη και για τους άλλους. Και εκείνοι επίσης μπορούν να βλάψουν όσους βρίσκονται γύρω σας. Ορισμένες φορές για να αλλάξουμε, χρειάζεται να γευτούμε το ίδιο μας το δηλητήριο. Αφήστε τους άλλους να γίνουν το αντίδοτό σας. Αν εκφράζετε συνεχώς ζήλια, ζητήστε από τον/τη σύντροφό σας, για παράδειγμα, να «παίξει» αυτό το ρόλο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Νιώθοντας τον πόνο από πρώτο χέρι, θα συνειδητοποιήσετε τις παρενέργειες της συμπεριφοράς σας.

Τα πιο πολύτιμα πράγματα της ζωής είναι σαν το νερό – βρίσκονται γύρω μας περιμένοντας την προσοχή σας και την εκτίμησή σας. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να εμποδίσουμε το φθόνο και τη ζήλια από το να δηλητηριάζουν τη ζωή μας.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019