Connect
To Top

ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Tο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σταδιακά σε όλο τον πλανήτη μας. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών μάλιστα, το οποίο πάντα ξεπερνούσε εκείνο των αντρών, έχει αυξηθεί κατά περίπου 3 μήνες ανά έτος τα τελευταία 160 χρόνια.

Το 1850 στη Σουηδία, για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής ήταν 45 χρόνια· το 2014 στην Ιαπωνία, έφτασε τα 84 έτη.

Η εκπληκτική αυτή αύξηση οφείλεται στις βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί στους τομείς της υγιεινής, της διατροφής, της εκπαίδευσης και της χορήγησης φαρμάκων. Οι πληθυσμοί της Ανδόρας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Σιγκαπούρης, της Ιορδανίας, αλλά και της χώρας μας ανάμεσα σε άλλες κατέχουν την πρώτη θέση στο πεδίο της μακροζωίας.

Συμπεριφορές που συνδέονται με τη μακροζωία

Η μικρή Ανδόρα, μια ορεινή κατά κύριο λόγο χώρα ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία, κατέχει την πρώτη θέση σε αυτή τη λίστα παγκοσμίως, με τους κατοίκους της να ζουν μέχρι τα 83. Σε ερευνητικό του βιβλίο που έγινε για λογαριασμό του National Geographic και του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης της Αμερικής, ο Dan Buettner, αναγνωρίζει τέσσερις περιοχές του κόσμου όπου οι μικροί πληθυσμοί ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο: στην περιοχή Barbagia της Σαρδηνία, στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, στη Loma Linda της Καλιφόρνια και στη Χερσόνησο Nicoya στην Κόστα Ρίκα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ο Buettner εντόπισε διάφορες βασικές συμπεριφορές και πρακτικές, κοινές σε αυτές τις περιοχές. Ανάμεσά τους:

– Μία συχνή, φυσικά τάση για δραστήρια ζωή

– Μικρότερες ποσότητες φαγητού σε σύγκριση με τον μέσο όρο

– Μία διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα

– Έντονη δραστηριότητα στην κοινότητα

– Έναν σκοπό ζωής

Μακροζωία και Κληρονομικότητα

Αν και οι άνθρωποι που ζουν σε μακρόβιες οικογένειες μπορεί να πιστεύουν το αντίθετο, ο Buettner θεωρεί ότι η κληρονομική προδιάθεση δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στο αν θα ζήσουμε πολλά χρόνια. «Ο μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να ζήσει μέχρι τα 90 και 95», δηλώνει, «και κάποιοι φτάνουν τα 100 λόγω γενετικής προδιάθεσης» (η διαφορά λοιπόν είναι σχετικά μικρή).

Οι έρευνες που διεξαχθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο, δείχνουν ότι τα γονίδια παίζουν πράγματι έναν ρόλο στην επιβίωση σε μεγάλες ηλικίες. Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2014, δημοσιευμένη στο Journal of Gerontology, μελέτησε τους κατοίκους της Οκινάουα και βρήκε ότι τα αδέλφια των εκατοντάχρονων ήταν περισσότερε πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 200 κι ακόμα παραπάνω. Το ακριβές ποσοστό στο οποίο τα γονίδια υποδεικνύουν τη διάρκεια ζωής παραμένει άγνωστο ακόμα.

Μακροζωία και εκπαίδευση

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η εκπαίδευση είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στην μακροζωία. Μία έρευνα του 2014, δημοσιευμένη στο BMC Public Health αναφέρει μια σχέση ανάμεσα στα χρόνια εκπαίδευσης και στη διάρκεια ζωής. Το προσδόκιμο ζωής για έναν 25χρονο Νοτιοκορεάτη ανέβηκε κατά 16 χρόνια για τους άνδρες και κατά 8 χρόνια για τις γυναίκες που τελείωσαν πανεπιστήμιο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν σπουδάσει καθόλου.

Αν και αυτή η σχέση έχει πολλές φορές συζητηθεί, οι λόγοι πίσω από αυτή δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι. Κάποιοι επιστήμονες υποθέτουν ότι η παιδεία δίνει την ικανότητα να καθυστερούμε (ή να είμαστε υπομονετικοί) σε σχέση με την άμεση ικανοποίηση – απαραίτητη δεξιότητα για να ζούμε υγιεινά. Όσοι ζουν μόνο στο παρόν, φαίνεται, ότι είναι πιθανότερο να καπνίζουν, να καταναλώνουν αλκοόλ και να τρώνε υπερβολικές ποσότητες.

Άλλοι υποθέτουν ότι η σχέση δεν αφορά στις συγκεκριμένες ώρες διδασκαλίας, αλλά περισσότερο στη δέσμευση και στην αφοσίωση που σχετίζεται με δραστηριότητες, οι οποίες και προάγουν τη μακροζωία. Ένα τέτοιο παράδειγμα βρίσκουμε στην Οκινάουα, όπου οι κάτοικοι αφιερώνουν χρόνο να μάθουν και να τελειοποιήσουν την πολεμική τέχνη του καράτε ακόμα και στα 100 τους χρόνια.

Μακροζωία και στάση ζωής

Η προσωπικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή των υπέργηρων, όσο η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους. Για την ακρίβεια, μια έρευνα του 2012 δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Aging αναφέρει ότι χαρακτηριστικά όπως η εξωστρέφεια, η αισιοδοξία και η πειθαρχία συνεισφέρουν στην επιτυχημένη γήρανση.

Η στάση ζωής μπορεί επίσης να καθορίσει πόσα χρόνια θα ζήσει κανείς. Είστε απαισιόδοξοι για το πώς θα είναι όταν θα φτάσετε στην τρίτη ηλικία; Αν ναι, η στάση σας αυτή θα συντομεύσει τη ζωή σας. Σε έρευνα του Journal of Personality and Social Psychology οι ηλικιωμένοι με πιο θετική στάση ζωής απέναντι στη γήρανση ζούσαν κατά μέσο όρο 7.5 χρόνια περισσότερο από όσους είχαν αναφερθεί στην τρίτη ηλικία με περισσότερα αρνητικά στερεότυπα.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

  Το σώμα, μας προειδοποιεί όταν χρειάζεται άσκηση. Διαβάστε ποια είναι τα σημάδια.

  Beautiful Life22 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

  Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

  Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η οποία έχει καθιερωθεί κάθε 21 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

  Μήπως παράφαγες και νιώθεις φουσκωμένος; Τι είναι το πρώτο πράγμα που σού έρχεται στο μυαλό να κάνεις; Πιθανόν να πιεις μια...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Η παρακάτω τεχνική είναι ένας απλός κανόνας που μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα και να μας διευκολύνει να...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019