Connect
To Top

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Τα γυαλιά ηλίου είναι κάτι πολύ παραπάνω από… αξεσουάρ για την εμφάνισή σας το καλοκαίρι.

Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των ματιών και των ευαόσθητων ιστών κοντά και γύρω από αυτά από τον ήλιο.

Ακριβώς όπως η υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV) μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, έτσι ακριβώς μπορεί να βλάψει και τον φακό και τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών σας.

Η ακτινοβολία UV αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε καταρράκτη και να έχετε μειωμένη όραση. Έχει επίσης συνδεθεί με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια θεραπεύσιμη, αλλά ανίατη νόσο του αμφιβληστροειδούς.

Το φως του ήλιου που ανακλάται σε επιφάνειες, όπως το χιόνι, το νερό, η άμμος, ή το πεζοδρόμιο, μπορεί να είναι επίσης επικίνδυνη, αφού προκαλεί “φωτοκερατίτιδα” (ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς που εμφανίζεται συχνά στους επαγγελματίες σκιέρ στο χιόνι).

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναλογίζεστε πάντα τα ακόλουθα, όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου:

Ψάξτε για γυαλιά με πλήρη προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB

Επιλέξτε γυαλιά ηλίου που παρέχουν πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ψάξτε για μια ετικέτα ή ένα αυτοκόλλητο που να λέει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Οι φακοί μπλοκάρουν το 99% ή το 100% της UVB και UVA
 • Οι φακοί πληρούν το πρωτόκολλο ANSI Z80.3
 • Προστασία UV 400. (αυτά τα γυαλιά μπλοκάρουν τις ακτίνες φωτός με μήκος κύματος έως 400 νανόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μάτια σας είναι προστατευμένα και από τις πιο λεπτές ακτίνες UV)

Επιλέξτε την σωστή σκίαση

Η επικάλυψη που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία είναι διαφανής. Αυτό σημαίνει ότι ένας πιο σκούρος φακός δεν είναι αναγκαστικά πιο αποτελεσματικός από ό,τι ένας πιο ανοιχτός. Αλλά η απόχρωση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη των χρωμάτων.

Οι κίτρινοι ή κοκκινωποί φακοί μπορεί να κάνουν δύσκολο να διακρίνετε τις αλλαγές σε φωτεινούς σηματοδότες. Οι γκρι, πράσινοι και καφέ φακοί ελαχιστοποιούν τις στρεβλώσεις στα χρώματα και είναι η καλύτερη επιλογή, όταν οδηγείτε.

Επιλέγουν πολωμένους φακούς (polarized lenses) εφόσον περνάτε πολύ χρόνο στην θάλασσα

Οι πολωμένοι φακοί μειώνουν τις αντανακλάσεις φιλτράροντας το φως του ήλιου που αναπηδά από επιφάνειες όπως το νερό ή το πεζοδρόμιο. Είναι μια καλή επιλογή για όσους περνούν χρόνο στην θάλασσα (σκάφος, σκι, ψάρεμα κλπ). Επίσης μειώνουν την αντανάκλαση από άλλες επίπεδες και λείες επιφάνειες, όπως το οδόστρωμα και οι λαμαρίνες των αυτοκινήτων.

Το μειονέκτημά τους είναι ότι θα σας είναι δύσκολο πιο να διαβάσετε την οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου, ή άλλη οθόνη υγρών κρυστάλλων.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πόλωση δεν έχει τίποτα να κάνει με την προστασία UV. Έτσι, ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου παρέχουν και πλήρη φιλτράρισμα από την ακτινοβολία UV.

Το μέγεθος μετράει!

Τα γυαλιά ηλίου που “τυλίγουν” τα μάτια, σας προσφέρουν την ευρύτερη προστασία από την ακτινοβολία UV, επειδή μπλοκάρουν περισσότερο φως από όλες τις πλευρές. Τα γυαλιά που φτάνουν τουλάχιστον μέχρι τα ζυγωματικά σας είναι μια καλή επιλογή.

Και η καλή εφαρμογή στο πρόσωπό σας μετράει επίσης!

Ο σκελετός των γυαλιών ηλίου θα πρέπει να προσαρμόζεται άνετα στη μύτη και τα αυτιά σας. Για να αποφύγετε το φως να περάσει από ψηλά, επιλέξτε ένα ζευγάρι γυαλιών που να κάθεται καλά στο πρόσωπό σας γύρω από την περιοχή των φρυδιών, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε βλεφαρίδες σας να χτυπούν τους φακούς.

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

  Το σώμα, μας προειδοποιεί όταν χρειάζεται άσκηση. Διαβάστε ποια είναι τα σημάδια.

  Beautiful Life22 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

  Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

  Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η οποία έχει καθιερωθεί κάθε 21 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

  Μήπως παράφαγες και νιώθεις φουσκωμένος; Τι είναι το πρώτο πράγμα που σού έρχεται στο μυαλό να κάνεις; Πιθανόν να πιεις μια...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Η παρακάτω τεχνική είναι ένας απλός κανόνας που μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα και να μας διευκολύνει να...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019