Connect
To Top

ΚΟΛΥΜΠΙ: H ΤΕΛΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κολυμπήσατε πραγματικά για ώρα και δεν μπήκατε απλά για μια βουτιά; Έχετε κάνει μαθήματα ή χρησιμοποιείτε ανακλαστικά το σώμα σας;

Το πώς έχει μάθει κανείς να κολυμπά έχει μεγάλη σημασία. Είναι σημαντικό επειδή αν συγχρονίζετε σωστά το σώμα σας, τεντώνετε τους μύες σας και αναπνέετε σωστά, αυξάνετε τα οφέλη που μπορείτε να λάβετε από την κολύμβηση. Τα οφέλη περιλαμβάνουν σωματικές, πνευματικές, κοινωνικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Εμείς αποφασίσαμε να «βουτήξουμε» στα δεδομένα που εξηγούν τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε κάθε μέρα.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε κάθε μέρα

Καρδιά

Δύο έρευνες που διεξήχθησαν στην Κλινική Cooper στο Ντάλας και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό του Harvard έδειξαν ότι οι κολυμβητές είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία σε σχέση με τους δρομείς. Άλλωστε, η κολύμβηση θεωρείται αεροβική άσκηση και μπορεί να μεγαλώσει την καρδιά, ενδυναμώνοντάς τη. Αυτή της επιτρέπει να στέλνει καλύτερα το αίμα σε όλο το σώμα. Για τις γυναίκες, 30 λεπτά κολύμβησης μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρδιαγγειακών ασθενειών κατά 30-40% και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.

Πνεύμονες

Για όσους έχουν άσθμα, η άσκηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όμως, η κολύμβηση σε εξωτερικό χώρο αυξάνει την υγρασία στον αέρα και μειώνει τα συμπτώματα. Επιπλέον, ο συγχρονισμός της αναπνοής μπορεί να ανοίξει τους πνεύμονές σας και να τους βοηθήσει να εισπνεύσουν περισσότερο οξυγόνο.

Αρθρώσεις

Μία από τις καλύτερες ιδιότητες του νερού είναι η άνωση. Επιπλέοντας στο νερό νιώθουμε χαλάρωση. Η ικανότητα αυτή αφαιρεί κάθε πίεση από τις αρθρώσεις και το σκελετικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το νερό λειτουργεί σαν έναν γιγάντιο μαξιλάρι που μας στηρίζει.

Μύες

Το νερό δημιουργεί φυσική αντίσταση στους μύες μας. Όσο βαθύτερα βουτάτε, τόσο περισσότερη αντίσταση χρειάζεται να φέρετε. Αυτό τονώνει την μυϊκή δύναμη. Ωστόσο, εδώ έρχεται ξανά ο σωστός τρόπος να κολυμπάμε. Γιατί για να διατηρήσουμε ισορροπία και σωστή στάση, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τους κοιλιακούς μυς και τους ραχιαίους.

Πνευματικά οφέλη

Όλα τα στοιχεία της κολύμβησης μιμούνται τα οφέλη της γιόγκα με επιπλέον οφέλη λόγω του νερού. Δεν προσεγγίζουμε την κολύμβηση με την ίδια επιθετικότητα και δυσκολία όπως κάνουμε με την άρση βαρών, το kickboxing ή άλλα αθλήματα. Κι όμως, είναι ένα τόσο ενεργητικό άθλημα που απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης στο σύστημά μας.

Η μέθοδος της αναπνοής και ο συγχρονισμός των χεριών μιμούνται το ρυθμό αναπνοής που χρησιμοποιείται στο διαλογισμό και τη γιόγκα. Η συγκέντρωσή μας στο σώμα και την αναπνοή, επιτρέποντας στις σκέψεις μας να ρέουν χωρίς κόπο.

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο Indiana στο Bloomington μελέτησε τα αποτελέσματα της ενεργούς φυσικής άσκησης στη γήρανση. Ο Dr. Joel Stager εξέτασε συγκεκριμένους δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση: σωματικές λειτουργίες, υγεία, ποιότητα ζωής κλπ. Θέλησε να εξερευνήσει αν τα άτομα που ακολουθούσαν έναν δραστήριο τρόπο ζωής είχαν καλύτερη ποιότητα υγείας.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

  Το σώμα, μας προειδοποιεί όταν χρειάζεται άσκηση. Διαβάστε ποια είναι τα σημάδια.

  Beautiful Life22 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

  Τα οφέλη της άσκησης είναι τόσα πολλά και η ίδια η διαδικασία της γυμναστικής από μόνη της αποτελεί ισχυρό κίνητρο.

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

  Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η οποία έχει καθιερωθεί κάθε 21 Σεπτεμβρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του...

  Beautiful Life21 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

  Μήπως παράφαγες και νιώθεις φουσκωμένος; Τι είναι το πρώτο πράγμα που σού έρχεται στο μυαλό να κάνεις; Πιθανόν να πιεις μια...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Η παρακάτω τεχνική είναι ένας απλός κανόνας που μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα και να μας διευκολύνει να...

  Beautiful Life20 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019