Connect
To Top

ΥΠΝΟΣ ΜΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ

Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) μόλις ανακάλυψαν ένα σκοτεινό σημείο μιας κοινής μας συνήθειας.

Σύμφωνα με τη νέα τους έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ο ύπνος με αναμμένο φως και τηλεόραση σχετίζεται σημαντικά με την απόκτηση βάρους και την παχυσαρκία.

Η ομάδα NIEHS είναι η πρώτη που εντοπίζει αυτό το είδος σύνδεσης ανάμεσα στο τεχνητό φως και στην απόκτηση βάρους. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε δεδομένα από ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν 43,722 Αμερικανίδες από το 2003- 2009. Οι συμμετέχουσες δεν εργάζονταν νυχτερινή βάρδια, δεν κοιμούνταν το πρωί, ούτε ήταν έγκυες όταν ξεκίνησε η έρευνα (και δεν περιλαμβάνονταν άνδρες, οπότε δεν γνωρίζουμε αν τα ευρήματα ισχύουν και γι’ αυτούς).

Αναλύοντας τις διακυμάνσεις στο βάρος, το ύψος, την περιφέρεια και το δείκτη μάζας σώματος στα επόμενα πέντε χρόνια, βρήκαν ότι το τεχνητό φως επηρεάζει πράγματι το βάρος – αλλά δεν δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο το κάθε είδος φωτός.
Ο ύπνος με ένα μικρό νυχτερινό φως ανοιχτό, για παράδειγμα, δεν συσχετίστηκε με απόκτηση βάρους, αλλά το φως από την τηλεόραση συνδέθηκε. Το φως που μπαίνει από το φως της πόλης δεν φάνηκε να έχει σημαντικές επιδράσεις στο βάρος, αλλά το φως της κρεβατοκάμαρας είχε.

Όσοι κοιμούνταν με τα φώτα της τηλεόρασης ανοιχτά στην κρεβατοκάμαρα είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν περίπου 5 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης. Το επόμενο ερώτημα είναι το γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση. Γνωρίζουμε ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη, και μπορεί να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κακός ύπνος – ακόμα και για ένα βράδυ – έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό. Δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι όσοι αποκοιμούνται με ανοιχτά τα φώτα έχουν κακή ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με όσους κοιμούνται σε σκοτεινό υπνοδωμάτιο, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος του προβλήματος.

Μία εκ των ερευνητών, η Chandra Jackson, αναφέρεται επίσης στον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος θα μπορούσε να φταίει. Οι άνθρωποι είναι γενετικά προσαρμοσμένοι σε ένα φυσικό περιβάλλον που συνίσταται από φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και σκοτάδι το βράδυ. Η έκθεση στο τεχνητό φως το βράδυ μπορεί να μεταβάλει τις ορμόνες και άλλες βιολογικές διεργασίες με τρόπους που αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019