Connect
To Top

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για την πρόληψη της χολολιθίασης; Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω.

Οι χολόλιθοι προκαλούνται όταν στερεά υλικά εναποτίθενται στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και περιέχει το υγρό της χολής. Το υγρό της χολής βοηθά στη διαδικασία πέψης. Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν υπάρχει μια ανισορροπία στη σύνθεση της χολής. Η σκληρή εναπόθεση μπορεί να συμβεί λόγω της παρουσίας υπερβολικής χοληστερόλης, χολερυθρίνης ή και των δύο. Χολόλιθοι που αποτελούνται από χοληστερόλη είναι πιο συχνές στους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ένα χολόλιθο ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλές πέτρες ταυτόχρονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χολολιθίασης;

Οι χολόλιθοι συνήθως προκαλούν πόνο στην άνω δεξιά κοιλιά. Ο πόνος είναι πολύ γρήγορος και ξαφνικός που δεν διαρκεί πολύ. Άλλα συμπτώματα είναι πολύ συνηθισμένα και μπορούν να μπερδευτούν με άλλα πεπτικά προβλήματα. Άλλα συμπτώματα των χολόλιθων μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Έμετο

-Πόνο στον δεξιό ώμο

-Ναυτία

-Συνεχή αίσθηση τρυπήματος «καρφιών»

-Σκούρο χρώμα ούρων

-Δυσπεψία

Θεραπεία καταπολέμησης χολόλιθων

Η πιο κοινή θεραπεία για χολόλιθους, η οποία συνιστάται συνήθως από τους γιατρούς, είναι η χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη χολόλιθων

Οι χολόλιθοι μπορούν να προληφθούν φυσικά. Μερικές προφυλάξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την χειρουργική επέμβασης Μερικοί από τους τρόπους για την αποτροπή των χολόλιθων είναι:

Αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η τελική λύση για την πρόληψη των χολόλιθων. Άκρως εξουθενωτικές δίαιτες ή χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει την κατάσταση. Οι ασθένειες της χοληδόχου κύστης μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με σωστή διατροφή. Ένα μίγμα διαφορετικών φρούτων, λαχανικών, σπόρων, ξηρών καρπών απαιτείται για μια υγιή χοληδόχο κύστη. Δεν πρέπει να παραμείνετε μόνο σε φρούτα και λαχανικά αλλά να καταναλώνετε όλα τα διαφορετικά είδη τροφίμων που απαιτούνται. Επίσης, μάθετε πώς να διαφοροποιείτε το καλό και το κακό λίπος. Μην καταναλώνετε κακά λίπη και προσθέτετε μόνο υγιή λίπη στη διατροφή σας. Καταναλώστε περισσότερεςφυτικές  ίνες όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην λιμοκτονείτε πάρα πολύ και αποκόψτε τη διατροφή σας που δεν επιτρέπει επαρκή πρόσληψη θερμίδων.

Σταδιακά προσπαθήστε να χάσετε βάρος

Η παχυσαρκία αποτελεί τη βασική αιτία πολλών ασθενειών.  Το υγιές βάρος καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη μέθοδος για τον έλεγχο των χολόλιθων. Η παχυσαρκία οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή χολόλιθων. Αλλά η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι η λύση για τους χολόλιθους. Η εξουθενωτική δίαιτα και η γρήγορη απώλεια βάρους θα δώσουν το αντίστροφο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να σχεδιάσετε την απώλεια βάρους σας με τέτοιο τρόπο ώστε να χάσετε λίγο από το κομμάτι.

Γιόγκα και άσκηση

Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική άσκηση ή η γιόγκα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων. Η άσκηση και η γιόγκα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Θα σας κρατήσουν επίσης γεμάτους ενέργεια και υγιείς. Η γιόγκα και η άσκηση μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος. Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε διάφορες άλλες ασθένειες με τη βοήθειά τους. Τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης ημερησίως είναι επαρκή για μια υγιή χοληδόχο κύστη και για το υπόλοιπο σώμα.

Εάν εμφανίσετε τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με χολόλιθους, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ένας οξύς πόνος μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα που μπορείτε να παρατηρήσετε εύκολα.

πηγή: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019