Connect
To Top

ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΒΑΡΟΣ

Όλοι σχεδόν πάντα μιλάμε για το πώς θα χάσουμε βάρος και θα αδυνατίσουμε. Ένα καίριο ωστόσο ερώτημα προτού φθάσουμε στην απώλεια είναι το γιατί παίρνουμε βάρος.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι πιο βασικές και συνήθεις αιτίες αύξησης του σωματικού μας βάρους.

Κάνουμε δίαιτες που… μας παχαίνουν

Οι απότομες και στερητικές μέθοδοι-δίαιτες για απώλεια βάρους αποτελούν ίσως την βασικότερη αιτία που παίρνουμε εύκολα βάρος. Στοιχεία δείχνουν ότι τέτοιου τύπου δίαιτες όχι μόνο μας εξαντλούν, αλλά λόγω της απότομης απώλειας βάρους προκαλούν μείωση του βασικού μεταβολικού μας ρυθμού, δηλαδή των καύσεών μας. Αποτέλεσμα είναι όταν σταματάμε τη δίαιτα και τρώμε φυσιολογικά, ακόμη και χωρίς υπερβολές, να παίρνουμε πανεύκολα βάρος.

Έχουμε στρες

Οι στρεσογόνες συνθήκες (οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στη δουλειά ή στην οικογένεια), μας δημιουργούν λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, τα οποία με τη σειρά τους ηρεμούν τις ορμόνες του στρες. Επίσης, οι ορμόνες του στρες αυξάνουν την αποθήκευση λίπους. Για να το αποφύγετε, εκτός από την καθημερινή άσκηση, βρείτε λίγο χρόνο για την εκτόνωση του στρες – είτε πρόκειται για ένα μάθημα γιόγκα ή ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Κοιμόμαστε λίγο

Ποικίλες μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών μας. Πιστεύουμε ότι είμαστε πεινασμένοι παρότι δεν είμαστε και έτσι τρώμε. Επίσης, η έκκριση κορτιζόλης όταν είμαστε ξύπνιοι το βράδυ προάγει την αποθήκευση λίπους και δυσκολεύει την απώλειά του.

Τρώμε γρήγορα

Ο χρόνος που καταναλώνουμε τα γεύματά μας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας παίζει σχεδόν τον ίδιο καθοριστικό ρόλο με το πόσο τρώμε, υποστηρίζουν ερευνητές από δύο πανεπιστήμια και στην Ισπανία κατά τη διάρκεια ενός διαιτητικού προγράμματος 20 εβδομάδων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν το βασικό τους γεύμα αργά έχαναν κιλά με πιο αργό ρυθμό και επιπλέον έχασαν λιγότερα κιλά από τα άτομα της άλλης ομάδας που έτρωγε γεύμα πριν από τις 3 το μεσημέρι. Επίσης, η χρονική διάρκεια κάθε γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο. Ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί ότι έχει χορτάσει το στομάχι χρειάζεται περίπου 17-18 λεπτά. Οταν λοιπόν τρώμε γρήγορα δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε χορτάσει. Αν λοιπόν πεινάτε ακόμη μετά το φαγητό κάντε ένα μικρό διάλειμμα 5 λεπτών και… τα ξαναλέμε.

Έχουμε κακή ψυχολογία

Πολλές φορές, οι άνθρωποι συνδέουν τη συναισθηματική τους κατάσταση με το φαγητό, θεωρώντας έτσι ότι αντιμετωπίζουν την κακή ψυχολογία τους. Η διατροφική μας συμπεριφορά μπορεί να επηρεαστεί πολύ από τα συναισθήματά μας. Η επιλογή των φαγητών, η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων μπορεί να σχετίζονται με την ψυχολογία μας. Το άγχος, η απογοήτευση, η κατάθλιψη, η ανία και η συναισθηματική πίεση μπορεί να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής.

Κακή εντερική λειτουργία

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια αιτία κακής αποτοξίνωσης του οργανισμού και μιας εν γένει δυσλειτουργίας ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Στοιχεία δείχνουν ότι η διαταραχή στην εντερική μας χλωρίδα μπορεί να σχετίζεται και με αύξηση βάρους.

πηγή: www.vita.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019