Connect
To Top

ΣΟΥΗΔΙΑ: ΑΣΘΕΝΟΦOΡΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η Σουηδία αντιμετωπίζει, όπως και οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες, υψηλά στατιστικά στοιχεία αυτοκτονιών:

καταγράφονται ετησίως περίπου 1.500 αυτοκτονίες και 15.000 απόπειρες. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση και ο τομέας της υγείας προσπαθεί με κάθε υγιές μέσο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πρόνοιας της πρωτεύουσας, της Στοκχόλμης προχώρησαν σε μια καινοτομία στον τομέα της υγείας: Δημιούργησαν την ομάδα Ψυχιατρικής Παρέμβασης Έκτακτης Ανάγκης (Psychiatric Emergency Response Team). Ένα ασθενοφόρο είναι πια στις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας αποκλειστικά.

Πρόκειται για το πρώτο ασθενοφόρο ψυχικής υγείας στον κόσμο και λειτουργεί ως μια άμεση παρέμβαση έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να ταξιδέψει με 70 μίλια ανά ώρα. Το ασθενοφόρο εξωτερικά δεν έχει καμία διαφορά με ένα συμβατικό ασθενοφόρο. Όμως εσωτερικά, το περιβάλλον αλλάζει: το φορείο έχει δώσει τη θέση του σε άνετα καθίσματα και κατάλληλο φωτισμό που να εμπνέει ζεστασιά και ασφάλεια.

Το προσωπικό αποτελείται από τρία εξειδικευμένα και έμπειρα άτομα: δύο νοσηλευτές ψυχικής υγείας και ένα άτομο ως παραϊατρικό προσωπικό. Σε πολλές χώρες, έτσι και στη Σουηδία, τέτοια έκτακτα περιστατικά τα χειρίζεται η αστυνομία, η οποία τις περισσότερες φορές δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις.

Μέχρι στιγμής, η μονάδα ανταποκρίνεται σε πάνω από κατά μέσο όρο 130 κλήσεις μηνιαίως. Οι έκτακτες αυτές περιπτώσεις αφορούν ως επί το πλείστων περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας.

Η Anki Björnsdotter είναι ένα από τα μέλη του προσωπικού. Ως νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας αναφέρει για την πολύτιμη συνεισφορά της: ««Βοηθάμε τους ανθρώπους που έχουν αυτοκτονικές τάσεις και αυτούς που υποφέρουν από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Μπορεί κάποιος να είναι μανιοκαταθλιπτικός που να μην γνωρίζει για την ψυχική του κατάσταση, όπως ένα άτομο που χρειάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν γνωρίζει ότι είναι αναγκαίο».

Και προσθέτει: «Φροντίσαμε 1.036 άτομα όλων των ηλικιών και 96 από αυτά μάς κάλεσαν περισσότερες από μία φορά. Το 1/3 όλων των περιπτώσεων που φροντίσαμε, δεν παρουσίασε υποτροπή ώστε να χρειαστεί τη βοήθειά μας, έχοντας ακολουθήσει μια ψυχιατρική αξιολόγηση και υπήρξαν φορές που η παρέμβαση κρίσιμων περιστατικών είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία επί τόπου».

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : City Life

 • KOUZINA BAR: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

  To αγαπημένο σας KOUZINA BAR εύχεται σε όλους υγεία και κυρίως …ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ όσο διαρκούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό!

  Beautiful Life1 Απριλίου 2020
 • ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

  Από τη διοίκηση του ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ ανακοινώνονται τα εξής:

  Beautiful Life1 Απριλίου 2020
 • ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ-ΣΤΙΣ 10.000 ΗΔΗ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

  Στις 10.000 ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις των εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. H πλατφόρμα άνοιξε τα μεσάνυχτα, για τη λήψη της...

  Beautiful Life1 Απριλίου 2020
 • ΗΛ.ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

  Η επόμενη φάση είναι η φάση της συστημικής καταστολής της νόσου και από τώρα δρομολογούνται τα μέτρα για την επιστροφή στην...

  Beautiful Life31 Μαρτίου 2020
 • ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Εντονο προβληματισμό φέρνουν οι εικόνες από την γεμάτη κόσμο Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, παρά τα μέτρα για απαγόρευση κυκλοφορίας.

  Beautiful Life31 Μαρτίου 2020
 • ΣΤΟΥΣ 46 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

  ους 46 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης άλλοι τρεις άνθρωποι άφησαν την τελευταία...

  Beautiful Life31 Μαρτίου 2020
 • ΤΕΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΕΣ;

  Στους πρώτης μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για τις μάσκες, καθώς και για άλλα ατομικά μέσα προστασίας. 

  Beautiful Life30 Μαρτίου 2020
 • 56 NEA ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 43 ΝΕΚΡΟΙ

  Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 56 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα...

  Beautiful Life30 Μαρτίου 2020
 • 74 NEA ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ- 28 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

  Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 74 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα...

  Beautiful Life27 Μαρτίου 2020