Connect
To Top

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αγόρια και κορίτσια επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο από τη θερμοκρασία στις σχολικές αίθουσες.

Η θερμοκρασία στην τάξη μπορεί να επηρεάζει τις επιδόσεις των αγοριών και των κοριτσιών στις σχολικές εξετάσεις, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 542 φοιτητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια απέδιδαν καλύτερα όταν η τάξη ήταν πιο ζεστή. Αντιθέτως, τα αγόρια τα κατάφερναν καλύτερα όταν ήταν πιο δροσερή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι γενικώς οι γυναίκες προτιμούν τις πιο υψηλές θερμοκρασίες στους κλειστούς χώρους.

Η νέα μελέτη, όμως, εξέτασε κατά πόσον η διαφορά αυτή μπορεί να επηρεάζει τις επιδόσεις στις σχολικές εξετάσεις. Στη μελέτη τα κύρια διαγωνίσματα αφορούσαν τα μαθηματικά και τη γλώσσα.

24 ομάδες

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στις εξετάσεις είχαν μέση ηλικία 24 ετών. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε 24 ομάδες και τους ζήτησαν να γράψουν διαγωνίσματα σε σχολικές αίθουσες όπου η θερμοκρασία κυμαινόταν από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Σε όλες τις αίθουσες οι φοιτητές έγραφαν τα ίδια διαγωνίσματα.

Το 41% των φοιτητών ήταν κορίτσια. Αυτά γενικώς επετύγχαναν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ μαθηματικών και γλώσσας όσο η θερμοκρασία προσέγγιζε την μέγιστη τιμή.

Αντιθέτως, τα αγόρια απέδιδαν καλύτερα όσο η θερμοκρασία χαμήλωνε και προσέγγιζε την ελάχιστη τιμή.

Ωστόσο η βελτίωση στις επιδόσεις των κοριτσιών στις πιο υψηλές θερμοκρασίες, ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι εκείνη των αγοριών στις δροσερές σχολικές αίθουσες.

Η διαφορά αυτή πιθανώς δεν οφείλεται μόνο στο πόσο άνετα ένιωθαν οι φοιτητές, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tom Chang, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία των κλειστών χώρων μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά και με διαφορετικό τρόπο τις νοητικές επιδόσεις», είπε. «Στη μελέτη μας λ.χ. παρατηρήσαμε πως τα κορίτσια έγραφαν περισσότερες απαντήσεις όταν βρίσκονται σε θερμό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι κατέβαλλαν περισσότερη προσπάθεια, η οποία δεν είχε σχέση με τη θαλπωρή στον χώρο».

Και συνέχισε: «Η διαφορά αυτή σε έναν χώρο εργασίας θα σήμαινε μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Επομένως, οι διαφορές μεταξύ των φύλων θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν τόσο κατά τις σχολικές εξετάσεις, όσο και στους χώρους εργασίας».

πηγή: www.iatropedia.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019