Connect
To Top

Β. ΜΗΤΛΙΑΓΚΑ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος, Βαρβάρα Μητλιάγκα, μας εξηγεί πως ο Δήμος Σερρών μπορεί να αποκτήσει χρώμα και ταυτότητα.

Παράλληλα, τονίζει πως η “έξυπνες πόλεις” πρέπει κυρίως να υπηρετούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα

Κ. Μητλιάγκα, λίγες μόλις ημέρες πριν την κάλπη, τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο; Πως έχει υποδεχτεί το πρόγραμμα του συνδυασμού ΣΕΡΡ.Α.Σ.; Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε για τη δική σας υποψηφιότητα;

Τα μηνύματα του κόσμου είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αν και είναι αδύνατο για τον οποιονδήποτε να προδιαγράψει το αποτέλεσμα, πιστεύω πως ο συνδυασμός ΣΕΡΡ.Α.Σ. με επικεφαλής τον Στέφανο Φωτιάδη έχει περάσει στον κόσμο σαν μια από τις καλύτερες επιλογές για να είναι η επόμενη δημοτική αρχή. Το πρόγραμμα είναι λιτό, κοστολογημένο και με ορθή στόχευση, χωρίς φανφάρες και ανούσιες υποσχέσεις προς άγρα ψήφων. Τα άτομα που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο είναι όλα αξιολογότατα και συνδυάζουν την εμπειρία με το νέο αίμα. Κυρίως όμως υπάρχει το στοιχείο της πολυσυλλεκτικότητας, μιας και στο συνδυασμό συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορες παρατάξεις, με έναν κοινό στόχο: την ευημερία του δήμου μας. Ο συνδυασμός μας έχει ήδη κάνει πράξη αυτό που θα κληθεί η νέα δημοτική αρχή να κάνει με τον “Κλεισθένη”, δηλαδή τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων στη διακυβέρνηση του Δήμου. Όσο για την δική μου υποψηφιότητα, τα μηνύματα που λαμβάνω είναι θετικά, θα δείξει όμως το αποτέλεσμα. Έχω μάθει να κρατώ μικρό καλάθι, παρά το γεγονός ότι από τη φύση μου είμαι αισιόδοξη, κυρίως γιατί η τριβή μου με τις εκλογές στο παρελθόν μου έχει δείξει ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. Όπως και να έχει, θα ήθελα να πω στο σημείο αυτό ότι η αγάπη και η αναγνώριση που έχω εισπράξει για το πρόσωπο του πατέρα μου σ’ αυτήν την προεκλογική διαδρομή, είναι πραγματικά συγκινητική και με τιμά απεριόριστα. Νιώθω πραγματικά υπερήφανη γι’ αυτόν, νιώθω όμως και ένα βάρος αν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στην προίκα αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Ακούμε πολλά για την «έξυπνη» πόλη, την αξιοποίηση της τεχνολογίας από τον Δήμο. Ποια είναι η άποψή σας;

Ακούμε πολλά όντως και εδώ και σε όλη την Ελλάδα. Θα ήθελα να μείνω στο εξής: οι νέες τεχνολογίες είναι πολύ σημαντικά εργαλεία αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε τα νέα αυτά εργαλεία ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών. Καλά και εντυπωσιακά τα πιλοτικά προγράμματα (όπως π.χ. το λεωφορείο χωρίς οδηγό, ή τα “έξυπνα” παγκάκια στις πλατείες), όμως οι νέες τεχνολογίες για να είναι “έξυπνες” πρέπει κυρίως να υπηρετούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όραμα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, αναφέρω μερικά παραδείγματα πραγματικά “Έξυπνης Πόλης”: Α) Έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια και τις δομές του Δήμου. Δεν αρκεί να αλλάξουμε τις λάμπες σε LED. Ολοκληρωμένη διαχείριση αναγκών ενέργειας (Ηλ. Ρεύμα, Πετρέλαιο, Αέριο), Β) Ψηφιακή βελτιστοποίηση των διαδρομών των οχημάτων του Δήμου (πχ απορριμματοφόρων) για εξοικονόμηση καυσίμων. Έξυπνα δρομολόγια, ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο για το πότε θα περάσει το όχημα αποκομιδής ώστε να προγραμματίζουν οι πολίτες το πότε θα πάνε τα απορρίμματα στους κάδους. Γ) Πλήρης ψηφιοποίηση και τηλεαυτοματισμός του δικτύου της ΔΕΥΑΣ. Δ) Ψηφιακό μητρώο δεσποζόμενων & αδέσποτων (+ τσιπάρισμα) ζώων, Ε) Ψηφιοποίηση των πεζοδρόμων & πεζοδρομίων, έλεγχος αν υπάρχει συνεχής διάδρομος για ΑμεΑ (κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης), για γονείς με καροτσάκια. Σε πολλά σημεία οι διάδρομοι είναι αποσπασματικοί. Συνεχής ανανέωση της βάσης δεδομένων και των ενεργειών αποκατάστασης.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας προχωρά πιο γρήγορα από μας. Ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις δυνατότητες που παρέχει η εξέλιξη αυτή ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πολίτη και οι βασικές λειτουργίες του Δήμου μας.

Που πιστεύετε πως θα πρέπει να στοχεύσει και να επενδύσει η νέα Δημοτική Αρχή, για να πετύχει την πολυσυζητημένη εξωστρέφεια και ανάπτυξη;

Σύμφωνα με τις νεώτερες πανεπιστημιακές μελέτες, οι πόλεις μεσαίου μεγέθους, 50.000 -200.000 κατοίκους, όπως ο Δήμος μας είναι το ιδανικό περιβάλλον για την εγκατάσταση και την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών καθώς και των εταιρειών που ασχολούνται με αυτές. Οι πόλεις αυτές προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, ασφαλέστερο περιβάλλον και χαμηλότερο κόστος διαβίωσης. Προσελκύοντας την εγκατάσταση τέτοιων πρωτοβουλιών και εταιρειών στον τόπο μας, μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες εδώ, να δημιουργήσουμε μια τοπική δεξαμενή γνώσης που θα αποτελεί πόλο έλξης και για άλλες πρωτοβουλίες και έτσι να ενισχύσουμε το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας. Σε γενικές γραμμές ο Δήμος πρέπει να στοχεύσει στο να δημιουργήσει τις κατάλληλες αυτές συνθήκες ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του, να δώσουμε ταυτότητα και χρώμα στην πόλη μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα κοινό μακροπρόθεσμο στόχο, στο πως φανταζόμαστε τα Σέρρας των επόμενων δεκαετιών, ώστε όλες μας οι επιλογές και οι δράσεις να στοχεύουν στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα.

Τώρα που φτάνετε στο τέλος, μπορείτε να μας πείτε τι «γεύση» σας έχει αφήσει ο προεκλογικός αγώνας; Είχε εκπλήξεις ευχάριστες ή δυσάρεστες;

Η προεκλογική διαδρομή είχε απ’ όλα, και δυσάρεστα και ευχάριστα. Εκπλήξεις δεν μπορώ να πω ότι είχε, τουλάχιστον όχι για μένα, γιατί μπήκα σ’ αυτόν τον αγώνα έχοντας απόλυτη επίγνωση του τί ακριβώς μπορώ να περιμένω και τί θα αντιμετωπίσω, μια και έχω ζήσει αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν στο πλευρό του πατέρα μου – από τα μετόπισθεν φυσικά. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ σε σχέση με παλιότερα, κι αυτό έχει και τα καλά του και τα κακά του. Το μόνο σίγουρο είναι πως η όλη διαδικασία υπήρξε μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, ασχέτως αποτελέσματος, κυρίως λόγω της επαφής με τον κόσμο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να έλθω σε επαφή και να γνωρίσω αξιολογότατους ανθρώπους και διαπιστώνω με πολύ χαρά ότι το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας είναι ένας θησαυρός προς αξιοποίηση. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και κυρίως – όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών– τα Σέρρας μας να είναι μια καλύτερη πόλη σε τέσσερα χρόνια.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις