Connect
To Top

ΑΞΙΑ DISCOUNT MARKET: TIPS ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Tips από το ΑΞΙΑ DISCOUNT MARKET για να υποδεχτούμε το καλοκαίρι….αρωματικά!!!

Διώχνουμε τους λεκέδες και τις οσμές
Για να αφαιρέσουμε τους λεκέδες και τις οσμές, καταρχήν χρειάζεται πρώτα να πετάξουμε, ό,τι δε χρειαζόμαστε. Όσα περισσότερα πράγματα έχουμε στο σπίτι τόσο πιο δύσκολο γίνεται το καθάρισμα. Για τις οσμές και τους λεκέδες καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε για αρχή ζεστό νερό για να αφαιρέσουμε τους λεκέδες, αλλά να ξεπλύνουμε με κρύο. Αν οι οσμές επιμένουν, χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα με ξύδι και νερό σε ίσες ποσότητες.
Καθαρίζουμε τους τοίχους
Το χειμώνα τα σπίτια δεν αερίζονται όσο συχνά το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα οι μυρωδιές και τα στίγματα από τον καπνό για παράδειγμα να «κολλούν» στους τοίχους. Αυτό που χρειάζεται ο χώρος, είναι ένα καλό …πλύσιμο.

Παίρνουμε ένα καθαρό σφουγγάρι και νερό και αρχίζουμε το τρίψιμο. Εάν οι λεκέδες επιμένουν, ρίχνουμε στο νερό μερικές σταγόνες από το απορρυπαντικό των πιάτων (όχι πολύ όμως γιατί δε θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε τη σαπουνάδα). Ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό και ένα καθαρό πανί. Εάν, στη χειρότερη των περιπτώσεων, δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μάλλον θα πρέπει να βάψουμε το σπίτι.

Λεκέδες σε ανοξείδωτες επιφάνειες
Πολλά σπίτια σήμερα έχουν συσκευές με ανοξείδωτες επιφάνειες. Όσο όμορφες και αν φαίνονται, δυστυχώς οι λεκέδες (ακόμη και οι «δαχτυλιές) φαίνονται με το παραμικρό. Για να απαλλαγούμε από αυτούς, μία καλή ιδέα είναι χρησιμοποιήσουμε ειδικά σπρέι του εμπορίου με βάση το κερί (βέβαια χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τη χρήση του τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα).

Αφού το καθαρίσουμε (προσοχή, βάζουμε λίγο προϊόν για να μη γίνει λιπαρή η επιφάνεια), σκουπίζουμε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί χωρίς χνούδι. Επίσης, ποτέ δε χρησιμοποιούμε καθαριστικά με χλωρίνη, αφού έχουμε βάλει το κηρώδες στρώμα, γιατί η επιφάνεια θα χάσει τη λάμψη της και αποφεύγουμε να καθαρίζουμε ανοξείδωτες επιφάνειες με λειαντικά, ακόμη και ήπια προϊόντα, γιατί καταστρέφονται.

Καθαρίζουμε τα χαλιά
Οι γιαγιάδες έλεγαν, ότι του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) στρώνουμε χαλιά, του Αγίου Κωνσταντίνου (21 Μαΐου) ξεστρώνουμε. Επειδή όμως οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει μάλλον θα χρειαστεί να ξεστρώσουμε νωρίτερα. Πριν το κάνουμε όμως, τα χαλιά πρέπει να καθαριστούν εξονυχιστικά.

Επειδή ο μόνος τρόπος να μη λερωθούν, είναι να μη φοράμε παπούτσια στο σπίτι (κάτι που δε μπορούμε να αποφύγουμε τελείως), σκουπίζουμε τα χαλιά με την ηλεκτρική σκούπα. Έπειτα, ένα παλιό «μαμαδίστικο» κόλπο, λέει ότι χρειάζεται…χειρονακτική εργασία. Βάζουμε σε ένα μπολ με χλιαρό νερό λίγο ξύδι και λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα. Παίρνουμε μία μικρή βούρτσα για χαλιά και ξεκινάμε το τρίψιμο.

Προσοχή όμως, για να μη χαλάσουμε τα χαλιά μας, καλό θα ήταν να ρωτήσουμε κάποιον ειδικό αν το συγκεκριμένο χαλί μπορεί να καθαριστεί με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, προσοχή γιατί τα χαλιά θέλουν ελαφρύ τρίψιμο. Εάν κάποιο από τα χαλιά δε, μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο αυτό λέγεται…τύχη.

Να γυαλίζουν τα πλακάκια

Για να καθαρίσουμε τα πλακάκια της κουζίνας και του μπάνιου, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα με ουδέτερο pH. Εναλλακτικά, μπορούμε επίσης να αναμίξουμε μαγειρική σόδα και νερό. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα σφουγγάρι ή μία σφουγγαρίστρα (ανάλογα που έχουμε πλακάκια) και αρχίζουμε να πλένουμε δυνατά.

…και τα ξύλινα πατώματα

Στην περίπτωση πάλι που έχουμε ξύλινα πατώματα, η συνταγή αλλάζει. Χρειαζόμαστε ένα ήπιο ειδικό καθαριστικό για πατώματα και πάντα χρησιμοποιούμε τη σφουγγαρίστρα σχεδόν στεγνή (τη στύβουμε πολύ καλά για να μη κρατά νερό, που μπορεί να απορροφήσει το ξύλο και να μουχλιάσει).

Το κλειδί βέβαια για να διατηρήσουμε ένα ξύλινο πάτωμα σαν καινούργιο είναι να περπατάμε με τα ειδικά «υφασμάτινα πατάκια». Προσοχή επίσης και στις γλάστρες εσωτερικού χώρου. Πάντα χρησιμοποιούμε σουπλά ή πιατάκια κάτω από τα φυτά για την αποφυγή ζημιών από το νερό.

…και τα ασημικά

Αφού έχουμε γυαλίσει τα πατώματα, καλό θα ήταν να κάνουμε το ίδιο και με τα ασημικά μας. Η καλύτερη μέθοδος είναι η παραδοσιακή, που θέλει μία παλιά οδοντόβουρτσα και μία οδοντόκρεμα, να είναι οι καλύτεροι φίλοι των ασημικών. Τα τρίβουμε με την οδοντόβουρτσα και λίγη οδοντόκρεμα, τα καθαρίζουμε επιμελώς, τα ξεπλένουμε και τα σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί. Προσοχή, ποτέ δε βάζουμε τα ασημικά στο πλυντήριο πιάτων, γιατί θα καταστραφούν.

Ντουλάπες, συρτάρια
Αφού έχουμε πλύνει τις ντουλάπες και τα συρτάρια μας (μέσα έξω, όχι τσαπατσουλιές) κάνουμε ένα ξεσκαρτάρισμα των ρούχων. Πετάμε ή καλύτερα χαρίζουμε όσα δε χρειαζόμαστε πια και ξανατοποθετούμε τα…καλοκαιρινά, αυτή τη φορά στις θέσεις τους. Θυμηθείτε, πλένουμε τα μάλλινα (στο χέρι) και όλα τα χειμωνιάτικα ρούχα και τα τοποθετούμε σε ειδικές σακούλες φύλαξης (κυρίως από το σκόρο και τη μούχλα) για τον επόμενο χειμώνα. Και αφού τελειώσουμε με τα ρούχα, οργανώνουμε τη βιβλιοθήκη και τα cd μας.

Και τώρα καθάρισμα
Αν νομίζατε, ότι πλέον έχουμε ξεμπερδέψει, δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε. Όλες οι προηγούμενες δουλειές ήταν οι λεγόμενες «βαριές», γιατί τώρα ξεκινά το κανονικό καθάρισμα. Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, πλύσιμο τζαμιών και κουρτινών και δεν έχουμε αρχίσει ακόμα με την βεράντα ή τον κήπο

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Οικία & Διακόσμηση