Connect
To Top

Γ.ΤΡΕΝΤΣΙΟΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ

Για τις προτεραιότητες του συνδυασμού ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μας μιλά ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Τρέντσιος.

Λίγες ημέρες πριν την κάλπη, τι έχετε εισπράξει από τους πολίτες, για εσάς και τον συνδυασμό σας;

Οι πολίτες αγνοούν τις αρμοδιότητες και το πραγματικό έργο της περιφέρειας, είναι αποξενωμένοι από τις ίδιες τις αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αποκλεισμένοι από το μέλλον τους, αγωνιούν για την καθημερινότητα που χειροτερεύει και προσδοκούν κάτι καλύτερο. 

Θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: Τι γίνεται με τα κυρίαρχα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία; Τι γίνεται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Τι γίνεται με την ένταξη των νέων στην παραγωγή; Πώς βλέπει η Περιφέρεια την εγκατάλειψη της υπαίθρου; Ποιες δομές δημιουργεί η Περιφέρεια για να στηρίξει τους πολίτες που «επιχειρούν» ή θέλουν να «επιχειρήσουν»;

Το κυρίαρχο μήνυμα που λαμβάνουμε από τους συμπολίτες μας είναι ότι θα στηρίξουν υποψηφίους που αγωνιούν για τον τόπο τους όχι στα λόγια αλλά με πράξεις. Κατανοούν και βλέπουν ότι η Περιφέρεια μας διοικείται εδώ και μία δεκαετία από την ίδια παράταξη.

Η κοινή πολιτική αντίληψη, παλαιότερων και σημερινών εκπροσώπων της είναι η προτεραιότητα του επικοινωνείν έναντι του πράττειν, της εντύπωσης έναντι της ουσίας, της αποφυγής ανάληψης ευθύνης έναντι των πρωτοβουλιών για λύση προβλημάτων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, παραγωγικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δεν αντέχει άλλη απουσία σχεδίου και έλλειψη Πράξεων. Γι’ αυτό και θα στηρίξει την παράταξή μας «Πράξεις για τη Μακεδονία».

Για μας, η εκλογική αναμέτρηση είναι μάχη για μια καλύτερη ζωή. Για ένα καλύτερο μέλλον όλων μας, για έναν τόπο που να αξίζει σε μας τους νέους, τη γενιά της κρίσης. 

Δείχνουν οι πολίτες ενδιαφέρον για τις εκλογές για την Περιφέρεια; 

Το ενδιαφέρον για τις Περιφερειακές εκλογές δεν είναι το αναμενόμενο γιατί συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές και επίσης ο β’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών. Όπως  προανέφερα, οι πολίτες αγνοούν τον πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην βελτίωση της ζωής τους. 

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές σε όλους ότι η Περιφέρεια είναι ένας δυναμικός Πυλώνας Ανάπτυξης του τόπου, της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και χρειάζεται ανθρώπους στη Διοίκηση που να μπορούν να του προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα και προτάσεις για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο τόπος μας χρειάζεται να αποκτήσει σύγχρονες δομές και αναπτυξιακό δυναμισμό. Να βαδίσει το δρόμο των Πράξεων και του Αποτελέσματος.

Ή κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή και προχωρούμε σε Πράξεις Προόδου ή ακολουθούμε το δρόμο της “ελάχιστης προσπάθειας” και της “μέγιστης εντύπωσης” και καθηλωνόμαστε σε αδιέξοδα και άγονες ασκήσεις επικοινωνίας.

Ποια θέματα και προβλήματα προτάσσουν οι πολίτες των Σερρών, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας;

Χαρακτηριστικό του νομού μας σήμερα είναι η απουσία αναπτυξιακής πολιτικής, πράγμα που οδήγησε στην ανεργία, στη φτώχεια, στη φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό και στη διαρκή υποχώρηση του εισοδήματός μας. Μην ξεχνάμε ότι είναι ο νομός με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας. Από το 2010 που ξεκίνησε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο που να αναδεικνύει το νομό. 

Η συμβολή της Περιφέρειας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ήταν αποσπασματική, σαφώς υποδεέστερη των πολύ μεγάλων δυνατοτήτων της. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ φτωχή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ παρά τη συστηματική παραπλάνηση και τις επικοινωνιακές αλχημείες να εμφανίζονται παλαιότερες ή εκκρεμείς χρηματοδοτήσεις ως τρέχουσα απορροφητικότητα.

Υπάρχουν άμεσα και υπαρκτά ζητήματα π.χ. οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα, μεταφορά του Κέντρου κουνουπιών από το νομό, Λιμάνι Αμφίπολης, λόφος Καστά, φαράγγι Αγγίτη, σπήλαιο Αλιστράτης, γεωθερμικά πεδία κ.ά. που για πολλά χρόνια έχουν λιμνάσει και οι μέχρι τώρα επιλογές της Περιφέρειας αντί να βελτιώσουν τις καταστάσεις τις πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω.

Αδυνατεί η Διοίκηση Τζιτζικώστα να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και είναι ανεπαρκής, αδυνατεί να αξιοποιήσει τη δυναμική της περιοχής. Αδυνατεί να καταθέσει συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις που να μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Διαχειρίστηκε τις μεγάλες δυνατότητες που υπήρχαν με παλαιοκομματική αντίληψη της  εξουσίας για την εξουσία. 

Δεν μπορεί να τρέχει το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία με προϋπολογισμό κοντά στα 130.000.000 ευρώ και να μην αξιοποιείται. Ένα πρόγραμμα που η υλοποίησή του θα συνέβαλε στα μέγιστα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων (Στρυμόνας, Κερκίνη) που αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για την αγροτική οικονομία μας, στην επέκταση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στην προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Άλλο παράδειγμα, το Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας Ν. Σερρών που ιδρύθηκε το 1996 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών. Το Κέντρο αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ένα από τα πιο δραστήρια της Ευρώπης. Το κέντρο αυτό σταμάτησε να λειτουργεί το 2011 με ευθύνη της Πολιτείας και της Περιφέρειας, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, στην οικονομία και την ανάπτυξη του νομού μας.

Επίσης, στο λόφο Καστά ξεκίνησαν οι ανασκαφές επί Νομαρχίας Σερρών και σταμάτησαν με ευθύνη της Πολιτείας και της Περιφέρειας. Κι αυτό, ενώ έχει εγκριθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 € με το ποσοστό απορρόφησης να είναι σήμερα μηδενικό με ευθύνη βέβαια της διοίκησης Τζιτζικώστα. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι για την ιστορία και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας η ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Οι Σερραίοι πολίτες προτάσσουν τα πολλά προβλήματα τους και απαιτούν λύσεις. Κι αυτό είναι για μας βασική προτεραιότητα. Από το τέλμα της αδράνειας να χαράξουμε άξονες αναπτυξιακής πολιτικής. Να εκπονηθεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και το κυριότερο να υλοποιηθεί, με πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο, για την βελτίωση της καθημερινότητας. Επιδιώκουμε τη συμμετοχή στην Πράξη, την κοινωνική λογοδοσία, τη αναδιαμόρφωση και την συνεχή επικοινωνία πολιτών και διοίκησης.

Το πρόγραμμα του συνδυασμού ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σε ποιους τομείς δίνει προτεραιότητα; 

Ο τόπος μας χρειάζεται να αλλάξει πρόσωπο. Να γυρίσει σελίδα. Να ξεφύγει από τη στασιμότητα και την προσκόλληση σε παρωχημένες, συχνά καταδικασμένες, πρακτικές. Να αποκτήσει σύγχρονες δομές και αναπτυξιακό δυναμισμό. Να βαδίσει το δρόμο των Πράξεων και του Αποτελέσματος.

Προτεραιότητές μας είναι:

Ο ανασχεδιασμός των έργων υποδομής με ενίσχυση της διασύνδεσης με μεγάλα ευρωπαϊκά μεταφορικά δίκτυα. 

Η παρέμβαση για ενίσχυση της παρουσίας της Κ. Μακεδονίας στα ενεργειακά σχέδια που θα την αναβαθμίσουν ως ενεργειακό κόμβο.

Ο συνδυασμός της γεωγραφικής θέσης της Κ. Μακεδονίας και των πολλαπλών μεταφορικών της δικτύων για μία νέα αναπτυξιακή πορεία.

Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, διεθνών καλών πρακτικών και του πολύ καλού επιστημονικού δυναμικού των Πανεπιστημίων της Μακεδονίας για να βάλουμε τον τόπο στο χάρτη της διεθνούς Καινοτομίας.

Η έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα και η προσέγγιση της πλήρους δυναμικής στον τομέα του τουρισμού.

Ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος συνδυάζεται με σχεδιασμό δράσεων σε νέα πεδία (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση).

Στο χώρο του αθλητισμού και πολιτισμού, η ενίσχυση των υποδομών αλλά και η ανάπτυξη νέων δράσεων με διαφάνεια και αξιοκρατία.

Η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την απασχόληση αποτελεί προτεραιότητα που συνδέεται στενά με την αξιοποίηση της επιχειρηματικότητας.

Οι νέες τεχνολογίες και οι βέλτιστες πρακτικές διοίκησης, σήμερα απούσες από την καθημερινότητα στη λειτουργία της Περιφέρειας, όχι μόνο θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και θα βοηθήσουν στη διαφάνεια και στη συμμετοχή των πολιτών στην επίλυση προβλημάτων.

Θέλουμε μία Περιφέρεια με ισόρροπη ανάπτυξη:

• Μεταξύ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξειδικευμένα προγράμματα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάθε μία από αυτές.

• Για όλους τους τομείς της ανάπτυξης μας (αγροτικό, βιομηχανικό, τουρισμό και άλλες υπηρεσίες)

• Για κάθε τομέα καθημερινής δραστηριότητας του πολίτη (αθλητισμό- πολιτισμό- κοινωνικές πρωτοβουλίες- βελτίωση ποιότητας ζωής)

Προτεραιότητά μας είναι μαζί με όλους τους συμπολίτες μας, να εξασφαλίσουμε τη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. Την αξιοπρέπεια σε όλους. Τις ευκαιρίες για εργασία και δημιουργικότητα. Την κάλυψη κάθε πολιτιστικής και αθλητικής ανάγκης των πολιτών. Την εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών και των νέων. Τις γρήγορες και ανεμπόδιστες μεταφορές και μετακινήσεις. Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Να αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά που μας κρατούν δέσμιους της αδράνειας και της ατολμίας. 

Επιλέγουμε το Σχέδιο και τις Πράξεις για το συλλογικό όφελος κι όχι το προσωπικό συμφέρον.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις