Connect
To Top

ΑΝ.ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ: ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σερρών, Αντώνης Γεωργούλας, μας μιλά για το πρόγραμμα της ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΠΕΖΩΝ και το όραμά τους για τον Δήμο Σερρών.

Κ. Γεωργούλα, πως κύλησε η προεκλογική περίοδος; Τι έχετε εισπράξει από  τους Σερραίους μέχρι σήμερα για τη ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ;

Η γενικότερη εικόνα που μέχρι στιγμής έχω σχηματίσει είναι πως κύλησε 
ομαλά, χωρίς εκατέρωθεν εντάσεις και «χτυπήματα κάτω από τη μέση», και 
αυτό το εκλαμβάνω ως ικανοποιητικό δείγμα γραφής, για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Τα μηνύματα που έχουμε από τις επαφές μας με τους Σερραίους δημότες 
είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα σχόλια 
που αφορούν στη δική μου υποψηφιότητα, κάτι που με τιμά ιδιαιτέρως και 
μου δίνει τη δύναμη να ανταποκριθώ στην ευθύνη του ρόλου που έχω 
αναλάβει.

Ποια είναι  τα προβλήματα που προτάσσουν οι Σερραίοι και επιζητούν την άμεση επίλυσή τους;

Είναι σαφές πως κυρίαρχος προβληματισμός των δημοτών είναι η γενικότερη οικονομική δυσπραγία, για την άμεση αντιμετώπιση της οποίας δυστυχώς οι πραγματικές δυνατότητες του Δήμου είναι περιορισμένες.  Παρά το γεγονός αυτό ο Δήμος μπορεί να παρέμβει με τις κοινωνικές δομές που διαθέτει, ώστε να ελαφρύνει το δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο που κουβαλούν στις πλάτες τους οι πολίτες και δη αυτοί που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προς αυτή την κατεύθυνση, δομές όπως η κοινωνική κουζίνα, το κοινωνικό φαρμακείο, το δημοτικό φροντιστήριο, οι δημοτικοί λαχανόκηποι, η μερική απασχόληση ανέργων συνδημοτών μας, η μερική ελάφρυνση του κόστους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, η βοήθεια στο σπίτι, η ενίσχυση και η υποβοήθηση των ΑΜΕΑ, η φύλαξη και απασχόληση των νηπίων για τους εργαζόμενους γονείς … είναι μερικές μόνον από τις δράσεις που καλείται να υποστηρίξει ο Δήμος.


Τι προτείνει η ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ για τον Δήμο Σερρών; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;

Η «διάβαση πεζών», της οποίας η παρουσία στα κοινά της πόλης μετρά 
δεκατέσσερα συναπτά έτη, έχει εδώ και χρόνια επιμεληθεί και επεξεργασθεί 
σειρά θέσεων και προτάσεων, των οποίων η υλοποίηση είμαστε βέβαιοι πως 
θα συνεισφέρει σημαντικά, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει το μέλλον που 
πραγματικά δικαιούται.
Οι κυριότερες θέσεις που διατυπώνουμε και προτείνουμε στους Σερραίους 
δημότες, είναι:  Δημιουργία Δημοπρατηρίου – Κεντρικής Αγοράς για τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων με γνώμονα την υποστήριξη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής. Σχεδιασμός του  Κεντρικού – Μητροπολιτικού Πάρκου της πόλης, το ανεκπλήρωτο όνειρο ενός αιώνα, με άμεσες απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις των υφιστάμενων κτισμάτων.
Ουσιαστική συνεργασία με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας – Επιτροπή Ερευνών. Αξιοποίηση, προς αμοιβαίο όφελος των ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Παραχώρηση του συνόλου της έκτασης που καταλαμβάνουν τα στρατόπεδα στους Σερραίους Δημότες, άμεση αποκατάσταση του κτιριακού τους αποθέματος, και επανάχρησή τους με γνώμονα τις διοικητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της πόλης. Φθάνουν οι εκδουλεύσεις και οι συνεχείς παραχωρήσεις.Προστασία των δημόσιων χώρων και αποκατάσταση της τάξης στο κέντρο της πόλης, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης μετακίνησης ΑΜΕΑ, Πεζών, αμαξιδίων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Θεσμοθέτηση της εκλογικής και οικονομικής αυτοτέλειας των τοπικών 
συμβουλίων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού (Παλαιά προγραμματική δέσμευση της «διάβασης πεζών», που αποβλέπει στις ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης, μέσω των οποίων μεγιστοποιείται η κοινωνική συναίνεση και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς)Πλήρης αποκατάσταση και ουσιαστική ανάδειξη των Βυζαντικών, Οθωμανικών και Νεότερων Μνημείων, με την παράλληλη ένταξή τους στον σχεδιασμό για 
την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.Οικοτουριστική ανάπτυξη του ορεινού άξονα του Δήμου (Λαϊλιάς, Ορεινή, Ξηρότοπος, Βροντού, Ελαιώνας, Λάκκος, Χιονοχώρι, Οινούσα, Ιερά Μονή Αγίου Προδρόμου). Διάνοιξη περιπατητικών διαδρομών, αποκατάσταση γεφυριών και νερόμυλων, δημιουργία ξενώνων, ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων προς ενημέρωση των επισκεπτών.
Σχεδιασμός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοκίνησης.
Ολοκληρωμένη, οικολογική διαχείριση απορριμμάτων. Υλοποίηση ενός 
μοντέλου διαχείρισης φιλικό προς το περιβάλλον. Έμφαση στην ανακύκλωση και.διαλογή στην πηγή, συνεχής ενημέρωση των δημοτών μέσα από δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Πως «βλέπετε» τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στην… εποχή 
του«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»;

Το νέο εκλογικό σύστημα διαμορφώνει νέα δεδομένα που με τη σειρά τους 
αλλάζουν άρδην το μετεκλογικό σκηνικό. Οι απόλυτες πλειοψηφίες στα 
δημοτικά συμβούλια αποτελούν παρελθόν. Η επομένη των εκλογών θα βρει τον εκλεγμένο Δήμαρχο σε αναζήτηση του ικανού εκείνου αριθμού συμβούλων που θα του δώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να ασκήσει εξουσία. Στην εναγώνια αυτή αναζήτηση εύλογο είναι να προκύψουν παρασκηνιακές ή και δημόσιες διαβουλεύσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να διαμορφωθεί το πλειοψηφικό σχήμα. Εύλογο είναι επίσης να εκφράζονται φόβοι για ανοίκειες συναλλαγές και για εκβιαστικές πρακτικές που θα υπηρετούν προσωπικές βλέψεις και προσανατολισμούς, σε βάρος βέβαια των δημοκρατικών θεσμών. Γιατί στην ουσία, και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτό, αυτό που θα δοκιμαστεί σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι η ανθεκτικότητα αυτών ακριβώς των θεσμών.
Η «διάβαση πεζών» με απόλυτο το αίσθημα της ευθύνης και της συνέπειας, 
με βαθιά συναίσθηση του ρόλου της, αλλά και με δεδομένη  την ακλόνητη 
πίστη της στην τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, που εμπράκτως έχει δείξει πως τηρεί απαρέγκλιτα, δηλώνει απερίφραστα πως θα υπερασπιστεί την τήρηση των ανοιχτών, διάφανων και δημόσιων διαβουλεύσεων.  Δηλώνει ακόμη πως θα υποστηρίξει κάθε ανυστερόβουλη και ανιδιοτελή πρωτοβουλία στο πλαίσιο των όποιων συναινετικών διαδικασιών ακολουθηθούν, με αποκλειστικό γνώμονα θέσεις, αρχές και διακηρύξεις. Μέλημά μας ήταν και παραμένει το δημόσιο συμφέρον και το όφελος των Σερραίων δημοτών.
 Η ψήφος στη «διάβαση πεζών» συνιστά στην ουσία το πρόκριμα για την 
ανάδειξη και την τροχοδρόμηση εκείνων των προγραμματικών θέσεων που θα καταστήσουν την πόλη μας βιώσιμη, λειτουργική και πάνω από όλα οικεία για τους ανθρώπους που την κατοικούν.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις