Connect
To Top

ΑΝ. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ: Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Χρήστου Γιαννούλη, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, μας μιλά για την υποψηφιότητά του και το ρόλο της Περιφέρειας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στροφή στο Β΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Ανδρεάδη. Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στην Περιφέρεια; Πιστεύετε πως έχει ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου;

Συμμετέχω στις εκλογές και στην πολιτική γενικότερα, έχοντας ως πρώτο θέμα την ατζέντα μου  την κλιματική αλλαγή  και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Είναι μείζον πολιτικό, που προκαλεί ή επιδεινώνει μια σειρά ακόμα προβλήματα, όπως η φτώχεια και οι ανισότητες , η μείωση της αγροτικής παραγωγής και το προσφυγικό. Μπορεί βεβαίως να αντιμετωπιστεί,  αλλά απαιτείται  μια γενναία στροφή των Κρατών, των Περιφερειών των Δήμων και των Κοινοτήτων όλου του κόσμου σε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, ενεργειακή ναυαρχίδα του οποίου θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές και στόχος του, η όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, κατ΄ αρχήν από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο.

Είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Γιαννούλη, τον υποψήφιο που στηρίζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θα μας εξηγήσετε τι σας έκανε να αποφασίσετε να συμπορευτείτε μαζί του;

Ο κ. Γιαννούλης είναι ένας άνθρωπος με προοδευτική πολιτική  σκέψη, πετυχημένος δημοσιογράφος,  πανελλαδικά γνωστός, με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον τόπο καταγωγής του, την Πιερία. Ορθά λοιπόν πράττει  ο ΣΥΡΙΖΑ και τον στηρίζει, στηρίζεται επίσης και από ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, της  αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Μακάρι να τον στήριζε και το ΚΙΝΑΛ, θα είχε μεγαλύτερη  απήχηση η υποψηφιότητά του. Το τελευταίο ωστόσο, του οποίου υπήρξα στέλεχος, αλλά κρατώ πλέον αποστάσεις λόγω της μεγάλης συντηρητικής  στροφής του,  δεν συμμετείχε σε συζητήσεις για συνεργασία. Προτίμησε  να ακολουθήσει έναν  μοναχικό δρόμο, δίνοντας χρίσμα  σε ένα δικό του  κομματικό στέλεχος, τακτική που είναι πλέον ξεπερασμένη  σε  περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. 

Είστε ένθερμος υποστηρικτής της «πράσινης» ανάπτυξης. Η Περιφέρεια πως μπορεί να κάνει στροφή σε αυτό τον δρόμο; Με ποιους τρόπους και σε ποιους τομείς;

Τα επόμενα χρόνια και με ορίζοντα το 2030 η Ε.Ε. σχεδιάζει να διαθέσει το 25% του κοινοτικού προϋπολογισμού στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ λοιπόν μπορούν να διεκδικήσουν οι Περιφέρειες, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων  για την προώθηση έργων, δράσεων και παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν στην αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έργα και δράσεις που έχουν σχέση και με την «πράσινη» οικονομία, η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, να βοηθήσει τη χώρα μας στην οριστική της έξοδο από την οικονομική κρίση. 

Τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο στις περιοδείες σας; Ενδιαφέρονται  οι πολίτες για τις εκλογές στην Περιφέρεια; Τι σας ζητούν, ποια είναι τα προβλήματά τους;

Οι πολίτες ενδιαφέρονται για την  απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη , την παιδεία, την υγεία, την ποιότητα ζωής, την υγεία,  τον πολιτισμό τον τουρισμό  τον αθλητισμό. Σε αυτά όλα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας μα, μπορεί να βοηθήσει.

Έχετε εισπράξει σε αυτές τις επαφές σας, μαζί με τον κ. Γιαννούλη, δυσαρέσκεια για την Συμφωνία των Πρεσπών;

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Εμείς,  όπως προανέφερα,  ασχολούμαστε με την τοπική ανάπτυξη, , την υγεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.  Όταν όμως ερωτηθούμε από κάποιους πολίτες, δεν αποφεύγουμε να απαντήσουμε. Λέμε ότι η Σ.τ. Π. δεν αφήνει πληγές στο «σώμα» της χώρας μας. Είναι αξιοπρεπής για τα εθνικά μας συμφέροντα. Για ελάτε στη θέση των γειτόνων μας, στη Βόρεια Μακεδονία που αναγκάστηκαν να   αλλάξουν όνομα, Σύνταγμα, Ιθαγένεια, ονόματα οδών πλατειών και αεροδρομίων , σχολικά βιβλία και χάρτες. Εμείς υποχωρήσαμε μόνο  στα  θέματα  της γλώσσας και της ιθαγένειας και αντί να πάρουν τον χαρακτηρισμό  «σλαβομακεδονική», (που θα μας κάλυπτε πλήρως νομίζω) δεχτήκαμε να χαρακτηριστούν ως   «μακεδονική-σλαβική» ή κάπως έτσι. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι γείτονές μας ,παραδέχτηκαν  κατηγορηματικά ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Μακεδονία, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Υπογράφουν  ότι είναι σλάβικης καταγωγής που ήρθαν στα εδάφη της Μακεδονίας πολλούς αιώνες μετά από Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο. Αυτά πολλοί πολίτες τα κατανοούν κάποιοι άλλοι βεβαίως όχι. Όμως με το πέρασμα του χρόνου όλο και  περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η Συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα μας και για οικονομικούς-αναπτυξιακούς λόγους. 

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» θεωρείτε πως θα δημιουργήσει προβλήματα  (όπως πολλοί πιστεύουν πως θα γίνει) ή θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις τοπικής διοίκησης;

Ο Κλεισθένης και ιδιαίτερα η απλή αναλογική είναι μια μεγάλη τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Το εκλογικό αυτό σύστημα εφαρμόζεται με επιτυχία στη  Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εδώ και πολλές δεκαετίες. Τώρα αν εμείς στην Ελλάδα δεν  καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε, ε τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Προσωπικά όμως είμαι  αισιόδοξος. Προτείνω μάλιστα μια ακόμα τομή, ένα άλλου είδους «γερμανικό»  ψηφοδέλτιο, στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να «σταυρώνει» υποψηφίους από διαφορετικές παρατάξεις. Ένα σύστημα που μπορεί να εφαρμοστεί από τις Εθνικές Εκλογές μέχρι και στις εκλογές των πολιτιστικών συλλόγων και των αθλητικών σωματείων. Αλλά αυτό θα το συζητήσουμε αν θέλετε και αν μου δώσετε τη δυνατότητα σε μια επόμενη συνέντευξη, μετά τις εκλογές.

Προς το παρόν, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα, ο Συνδυασμός μας να είναι ο νικητής των εκλογών και εγώ στη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις