Connect
To Top

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΓΧΟΣ

Αν και οι παράγοντες είναι συχνά διαφορετικοί για κάθε άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί σε πολλούς ανθρώπους με άγχος.

Η αγχώδης διαταραχή εκτιμάται ότι προκαλείται από συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Εκλυτικός παράγοντας  μπορεί να είναι πρόσωπο, μέρος ή πράγμα που φέρνει αισθήματα άγχους.

Για παράδειγμα, αν φοβάστε τους σκύλους, το να δείτε έναν να έρχεται κατά πάνω σας μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αν και οι εκλυτικοί παράγοντες είναι συχνά διαφορετικοί για κάθε άνθρωπο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί σε πολλούς ανθρώπους με άγχος.

Καφείνη

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό-μια αιτία που τόσοι άνθρωποι θέλουν καφέ για να αρχίσουν την ημέρα τους. Μπορεί επίσης να φέρει νευρικότητα, ιδιαίτερα με το δεύτερο ή τρίτο φλιτζάνι. Για πολλούς, το να πιούν καφέ ή τσάι προκαλεί αίσθηση άγχους. Άνθρωποι με διαταραχή πανικού και διαταραχή κοινωνικού άγχους είναι πιο ευαίσθητοι στην επίδραση της καφεΐνης, αναφέρει έρευνα στο journal of anxiety disorders.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση να προκαλέσει αίσθηση νευρικότητας μπερδέματος και θυμού αναφέρει έρευνα. Το να μένει κάποιος ενυδατωμένος τον βοηθά να εστιάζει και να διατηρεί το σώμα του σε καλή λειτουργία. Σε ορισμένους με διαταραχή άγχους, αλλαγές στο σώμα που προκαλούνται από αφυδάτωση μπορούν να φέρουν κρίση πανικού ή αισθήματα γενικευμένου άγχους

Φάρμακα

Ορισμένα μπορούν να προκαλέσουνε άγχος ή να επιδεινώσουν συμπτώματά του. Ορισμένα για το άσθμα, την πίεση, το βήχα, αντισυλληπτικά και για τη συμφόρηση μπορούν να προκαλέσουν αίσθηση άγχους. Συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα, μπορούν να έχουν αυτή την επίδραση.

Νόσοι και λοιμώξεις

Ορισμένοι όγκοι και διατροφικές ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Αν μια νόσος έχει επιδεινωθεί ή αν ξαφνικά εμφανίσατε μια, θα μπορούσε να είναι βοηθητικό να κάνετε τσεκ απ και να μιλήσετε με τον γιατρό για νόσους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο άγχος σας.

Παράλειψη γευμάτων

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τη γενική ευεξία μας το να τρώμε ισορροπημένα. Όταν έχετε αγχώδη διαταραχή, η απάλειψη γευμάτων μπορεί να φέρει αισθήματα άγχους λόγω πτώσης του σακχάρου.

Αρνητικές σκέψεις

Είναι πιθανό να προκαλείτε άγχος με τις σκέψεις σας. Όταν κάτι πάει λάθος η πρώτη σκέψη μπορεί να είναι. ‘’Ωχ, θα είναι φοβερό’’. Και μόνο αυτή η σκέψη μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Συμπληρώματα για απώλεια βάρους

Πολλά συμπληρώματα για χάσιμο βάρους περιέχουν καφεΐνη, ακόμα και αν αυτή δεν αναγράφεται στα συστατικά. Για παράδειγμα, εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και guarana έχουν καφεΐνη.

Άλλο συστατικό η εφεδρα μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία και άγχος. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν λάβετε συμπληρώματα για απώλεια βάρους

Προβλήματα θυρεοειδούς

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και άλλα συμπτώματα σαν του άγχους όπως ταχυπαλμία, ευερεθιστότητα και αυπνία.

Στρες

Αν έχετε στρες, είτε στην προσωπική σας ζωή είτε στη δουλειά, τα συμπτώματα άγχους μπορούν να επιδεινωθούν. Το στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπως παράλειψη γευμάτων, αυπνία, κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση ουσιών, που μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση του άγχους.

Προσωπικοί παράγοντες

Ορισμένες φορές μπορούν να φέρουν άσχημο συναίσθημα ή ανάμνηση.

Για παράδειγμα, μια μυρωδιά θα μπορούσε να σας θυμίζει  ένα τραυματικό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στη διαταραχή μετατραυματικού στρες, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε είδος άγχους.

πηγή: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η “ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ”

  Οι ορμονικές αλλαγές στους άντρες, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, μερικές φορές είναι γνωστές ως το φαινόμενο της “ανδρικής εμμηνόπαυσης”…

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

  Η διατροφή επηρεάζει κάθε λειτουργία του οργανισμού σας. Οι πέντε παρακάτω τροφές έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν την όρασή σας.

  Beautiful Life17 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  Πώς συνδέεται το στρες με τις κρίσεις πανικού; Θεραπεία και συμπληρωματικές χρήσιμοι μέθοδοι αυτοβοήθειας.

  Beautiful Life15 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  Στο έντερό σας υπάρχουν φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και άρα...

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  Η υψηλή και δυνητικά επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στον επιθυμητό βαθμό.

  Beautiful Life14 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

  Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα απορρίπτουν την τακτική σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, επειδή φοβούνται ότι θα αυξήσουν τον πόνο ή την πίεση...

  Beautiful Life13 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΒΑΛΤΕ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ

  Πέντε βήματα/ αρχές για να θέσουμε σωστά τα όρια και να καταφέρουμε ταυτόχρονα να τα διατηρήσουμε.

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

  Οι μώλωπες (μελανιές) μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και η θέση τους μπορεί να είναι μια ένδειξη για την υποκείμενη...

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019
 • ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ;

  Πριν κάνετε το μεγάλο βήμα προς τη συγκατοίκηση, αξίζει να συζητήσετε γύρω από αυτά τα επτά θέματα…

  Beautiful Life12 Σεπτεμβρίου 2019