Connect
To Top

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΛΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Στύλλας, μας εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για το Τοπικό Συμβούλιο Σερρών.

Μας μιλά επίσης, για το ρόλο των Τοπικών Συμβουλίων μέχρι σήμερα και πως μπορούν να μπορούν με τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ” και αν υπάρχει πολιτική βούληση να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην αναβάθμιση της πόλης.

Είναι η πρώτη επαφή σας, ως υποψήφιος, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

Είναι η πρώτη φορά που θέτω υποψηφιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κάνω μετά από ώριμη σκέψη και μεγάλη διάθεση προσφοράς και παρέμβασης σε θέματα και προβλήματα που συναντούμε όλοι οι Σερραίοι καθημερινά. Έχοντας ζήσει για 4 χρόνια στο Λονδίνο το διάστημα 2008-2012 παρατήρησα πόσο ¨πολιτισμένα¨ πολιτικοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι του Βορρά χωρίς ακρότητες και ¨τεχνητές¨ διαφορές αλλά και πόσο σθεναρά διεκδικούν ότι τους αναλογεί όταν πρόκειται για τον τόπο τους και τη γειτονιά τους. Εκεί, τα ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ διαδραματίζουν πολύ σοβαρό ρόλο παρέμβασης και υλοποίησης έργων καθημερινότητας και σχεδιασμού του μέλλοντος μέσω προτάσεων και προγραμμάτων. Τα τοπικά συμβούλια εισακούονται και είναι φορείς υλοποίησης έργων μικρής εμβέλειας. Δεν λέω ότι μοιάζουμε με την Βόρεια Ευρώπη αλλά ούτε και πρέπει, καθώς ο Ελληνικός ενθουσιασμός και το φιλότιμο είναι μοναδικό. Χρειάζεται όμως μια πιο Ευρωπαϊκή και συναινετική προσέγγιση στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πόσο μάλλον σε επίπεδο ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ. Δεν νομίζω ότι το Τοπικό Συμβούλιο που θα προκύψει πρέπει να μπει στο πνεύμα των διαχωρισμών και των στείρων αντιπαραθέσεων. Έχοντας τη διαβεβαίωση του κ.Φωτιάδη για την ουσιαστική αναβάθμιση του Τοπικού Συμβουλίου και τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσουν την επόμενη μέρα των εκλογών, αποφάσισα να διεκδικήσω την ψήφο των Σερραίων συμπολιτών μου.

Είστε ένας νέος δικηγόρος, που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στον τόπο του. Οι νέοι γενικότερα, είναι ευαισθητοποιημένοι με τα κοινά; Ενδιαφέρονται για την Τ.Α.;

Είμαι νέος δικηγόρος καθώς ασκώ μάχιμη δικηγορία την τελευταία 6ετία. Ασχολούμαι με θέματα διοικητικού και εργατικού δικαίου (συνταξιοδοτικές και μισθολογικές διαφορές). Εκτός από τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή του Kingston University London, είμαι και πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Κατέχω Μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και τώρα βρίσκομαι στο τέλος του δεύτερου μεταπτυχιακού μου στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχω ζήσει στις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο την τελευταία δεκαετία και έτσι απέκτησα μια σφαιρική άποψη για θέματα καθημερινότητας των πόλεων όσο μικρές ή μεγαλύτερες και αν είναι. Κατέληξα ότι τα θέματα καθημερινότητας μοιάζουν και οι λύσεις δεν είναι μαγικές. Οι νέοι είναι περισσότερο απογοητευμένοι με την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά αυτό έχει δυστυχώς επίδραση και σε τοπικό επίπεδο καθώς οι νέοι νιώθουμε και είμαστε τα θύματα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διερχόμαστε.

Είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό ΣΕΡΡ.Α.Σ. του Στέφανο Φωτιάδη, για τη Δημοτική Κοινότητα Σερρών. Πιστεύετε πως τα Τοπικά Συμβούλια έχουν λόγο στις αποφάσεις και το ρόλο που τους αρμόζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Κατηγορηματικά ΌΧΙ. Τα τοπικά συμβούλια έχουν σχεδόν διακοσμητικό ρόλο μέχρι σήμερα. Το νομοθετικό πλαίσιο ¨έπνιγε¨τα τοπικά συμβούλια και σώρευε όλες τις εξουσίες και τις λήψεις αποφάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια. Το νέο νομοσχέδιο με την κωδική ονομασία ¨Κλεισθένης¨ προβλέπει ρητά την αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων και ο κ.Φωτιάδης πιστεύει πολύ στο θεσμό αυτό. Αν αξιοποιηθούν σωστά, τα ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά μικρά προβλήματα στις γειτονιές μας και την καθημερινότητά μας. Αρμοδιότητες όπως το πράσινο, οι εργασίες βελτίωσης δρόμων και πεζοδρομίων μικρής κλίμακας καθώς και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται πλέον από τα ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ. Αρκεί να υπάρχει η βούληση.

Ποιο ή ποια πιστεύετε πως είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των Σερρών, που πρέπει να επιλυθούν αμέσως;

Είμαι άνθρωπος ρεαλιστής και γνωρίζω τι δυνατότητες υπάρχουν. Να μην περιμένουμε μεγαλόπνοα σχέδια. Η άποψή μου είναι ότι από τα μικρά και τα καθημερινά θα έρθει η αλλαγή στην πόλη. Χρειαζόμαστε άμεσα δρόμους, πεζοδρόμια, ένα κεντρικό μεγάλο χώρο στάθμευσης δίπλα στο γήπεδο του Πανσερραϊκού και πολύ περισσότερο πράσινο. Το θέμα με τα αδέσποτα πρέπει να λυθεί άμεσα αλλά πάντα σε συνεργασία και συννενόηση με τις φιλόζωικές οργανώσεις και με διάθεση διαλόγου και από τις δύο πλευρές. Οι είσοδοι της πόλης από Δράμα και ειδικά από Θεσσαλονίκη πρέπει να επανασχεδιαστούν ριζικά. Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης ερχόμενος από Θεσσαλονίκη είναι επιεικώς απαράδεκτη. Αν θέλουμε να επενδύσουμε στον τουρισμό και την εξωστρέφεια, πρέπει κάποια στιγμή να αναβαθμίσουμε και το προϊόν ¨ΣΕΡΡΕΣ¨.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Τοπική Αυτοδιοίκηση