Connect
To Top

Γ.ΤΡΕΝΤΣΙΟΣ: ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ο Γιώργος Τρέντσιος είναι ένας ανήσυχος νέος, ενεργός στα κοινά, που θέτει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τρέντσιος μας μιλά για την απόφασή τους να θέσει υποψηφιότητα με τον συνδυασμό ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, του Χρήστου Παπαστεργίου, όπως για τον ρόλο της Περιφέρειας στην ανάπτυξη του τόπου.

Υπάρχει η αίσθηση – ίσως είναι και ο κανόνας – πως οι νέοι άνθρωποι αδιαφορούν γενικότερα για την πολιτική και πολύ περισσότερο αδιαφορούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ισχύει ή όχι;

Είναι αλήθεια ότι αρκετοί νέοι αποστρέφονται την πολιτική, δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά, δεν αναζητούν τη συλλογική έκφραση. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει γενικότερα ιδεολογική σύγχυση, αμφισβήτηση των κομμάτων, κυριαρχεί η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η αίσθηση ότι η πολιτική δεν μεριμνά για τους νέους, η απογοήτευση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης επικράτησε ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Εύκολες λύσεις, εύκολα συνθήματα οδήγησαν σε μια ψευδεπίγραφη ελπίδα, με αποκορύφωμα το 2015. Ο αφορισμός των κεκτημένων της μεταπολίτευσης ήταν η μεγαλύτερη πληγή που δημιουργήθηκε αυτό το διάστημα. Θεωρώ όμως, ότι ο κύκλος αυτός κλείνει και πρέπει με σχέδιο και ειλικρίνεια να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα του τόπου μας. Πιστεύω ότι οι νέοι προβληματίζονται για τα πολιτικά ζητήματα αλλά απαιτούν μια σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική. Η νέα γενιά με φρέσκιες ιδέες και προτάσεις θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη.

Εσείς για ποιο λόγο επιλέξατε να είστε υποψήφιος στον Β΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Οι αιρετές Περιφέρειες, ο Β’ Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρότι δεν έχει ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών, είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην διοίκηση της χώρας. Μια όμως από τις αδυναμίες είναι η μη ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Περιφέρειες και θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλλω σ’ αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών αλλά και των δυνατοτήτων της πρώτης σε έκταση και δεύτερης σε πληθυσμό Περιφέρειας σε όλη τη χώρα, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα και εφόσον μου δοθεί η δυνατότητα θα υπηρετήσω και θα εκπροσωπήσω έντιμα με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα των Σερραίων πολιτών.

Είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Παπαστεργίου. Η απόφασή σας έχει να κάνει με τις πολιτικές σας πεποιθήσεις ή είναι και θέμα επικεφαλής του συνδυασμού;

Είναι συνδυασμός και των δύο. Οι πολιτικές μου αναφορές εκφράζονται από τις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας, του χώρου που έχει κάνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες και τις πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό επίπεδο. Πάντα προς την κατεύθυνση ενός κράτους δικαίου που προσφέρει ασφάλεια και ισοτιμία κι ενός κράτους αποκεντρωμένου, με ισχυρή αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Ο επικεφαλής της παράταξής μας προέρχεται από τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης, έχει μεγάλη εμπειρία και πιστεύει στον εκσυγχρονισμό και στον συντονισμό των μηχανισμών της Περιφέρειας. Ήταν λοιπόν, αυτονόητο ότι σ’ αυτήν την πρόσκληση-πρόκληση θα έδινα το «παρών» με την ενεργή μου συμμετοχή γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που αγκαλιάζει και επηρεάζει άμεσα τους πολίτες, είναι η ασπίδα των τοπικών συμφερόντων και όχι των κυβερνητικών επιταγών.

Πιστεύετε πως η Περιφέρεια έχει σημαντικό ρόλο; Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη, σε ποιο βαθμό και σε ποια επίπεδα;

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί η Ευρώπη των Περιφερειών, όχι μόνο στο επίπεδο των χρηματοδοτικών πλαισίων αλλά και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε κάθε τοπική κοινωνία με στόχο στρατηγικές προοπτικές, σε βάθος χρόνου. Οι Περιφέρειες πλέον απευθύνονται άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη διαμεσολάβηση των εθνικών κυβερνήσεων. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η μελέτη και η ωρίμανση έργων που δεν αναφέρονται σε παλιά προγράμματα αλλά ενισχύουν την κοινωνία της γνώσης, την καινοτομία, την αειφόρο ανάπτυξη και γενικά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, οι Περιφέρειες είναι ο καταλύτης ανάμεσα στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης και το κεντρικό κράτος.

Με σωστό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αμφίδρομης ενημέρωσης θεσμών – πολιτών, με ευθύνη της ηγεσίας της Περιφέρειας και των διοικητικών μηχανισμών της είναι δυνατόν να αποκτήσουμε σύγχρονες δομές και αναπτυξιακό δυναμισμό. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία με στόχευση κι όχι αποσπασματικά μπορεί να αναδειχθεί σε θεσμό αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οικονομικής ανάπτυξης, δράσεων αλληλεγγύης και έργων υποδομής. Μπορούμε με γνώμονα «τι προσφέρει ο άνθρωπος στον τόπο» να βαδίσουμε στη σύγχρονη, λειτουργική περιφερειακή διακυβέρνηση, στη συμμετοχική λειτουργία της Περιφέρειας, στο δρόμο των Πράξεων και του Αποτελέσματος.

Πως, σε ποιους τομείς, πιστεύετε πως πρέπει και μπορεί να βοηθήσει τον Νομό Σερρών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Ο νομός Σερρών έχει δυνατότητες ανάπτυξης έστω κι αν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται να είναι ο φτωχότερος νομός στη χώρα. Εύφορος κάμπος, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τουρισμός, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, παλαιοντολογικά ευρήματα, σπήλαια με βραχογραφίες από τη νεολιθική εποχή, χιονοδρομικό κέντρο, λίμνη, υδροβιότοποι, γεωθερμικά πεδία, μεταφορές, εμπόριο, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Η λειτουργία του νομού επηρεάζεται από την Περιφέρεια σε όλους τους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιους όπως ο αγροδιατροφικός και ο τουρισμός. Η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά νέες αγορές και να αναπτύξει τις ήδη υπάρχουσες.

Αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ο εκσυγχρονισμός των διοικητικών υπηρεσιών, η οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια και η ποιότητά τους, η διαφάνεια και η ισονομία, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με την διασφάλιση και την αξιοποίηση από την Περιφέρεια, πράγμα που δεν έγινε στο παρελθόν, χρηματοδότησης επενδύσεων από πόρους και προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μπορούν να ιδρυθούν και να εκσυγχρονιστούν παραγωγικές μονάδες προϊόντων, επιχειρήσεις μεταποίησης, εμπορίου, παροχής υπηρεσιών καθώς και να τονωθεί ο εναλλακτικός τουρισμός, η έρευνα και ο πολιτισμός. Οι αριθμοί που παρουσιάζονται σήμερα για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προέρχονται από καθυστερημένες αξιοποιήσεις κονδυλίων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Στο πρόγραμμα της καινοτομίας η Περιφέρεια έχει σήμερα απορροφητικότητα σχεδόν 0%.

Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης, ο ανασχεδιασμός έργων υποδομής για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της γεωγραφικής θέσης του νομού, η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, η προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κοινωνία της γνώσης άπτονται της στρατηγικής και της στόχευσης της Περιφέρειας.

Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος μας και είναι οι πυλώνες της παράταξής μας «Πράξεις για τη Μακεδονία». Για να επιτευχθούν δεν αρκούν οι προγραμματικές δηλώσεις και τα λόγια. Χρειάζεται στρατηγική και στόχευση, στρατηγικός σχεδιασμός με δημιουργικό πνεύμα.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Τοπική Αυτοδιοίκηση