Connect
To Top

ΤΡΟΦΕΣ VS ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η λήψη συμπληρωμάτων οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα συνολικής πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων.

Τα διατροφικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, αμινοξέα και ένζυμα. Οι προμηθευτές τα παρέχουν στην αγορά σε διάφορες μορφές, ως ταμπλέτες, κάψουλες, σκόνη και σε υγρή μορφή.

Τα πιο συνηθισμένα διατροφικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το μουρουνέλαιο και τη βιταμίνη D. Είναι γνωστό, φυσικά, πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν ολόκληρα γεύματα, τα οποία είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας.

Πολλά συμπληρώματα επίσης περιέχουν ενεργά συστατικά με ισχυρές επιδράσεις. Όμως, οι παρακάτω πράξεις μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή μας: ο συνδυασμός συμπληρωμάτων, η μίξη τους με φάρμακα ή οι μεγάλες ποσότητες ορισμένων συμπληρωμάτων, ειδικά της βιταμίνης Α, της Β και του σιδήρου.

Θρεπτικά στοιχεία από τροφές vs. συμπληρώματα

Αν και είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν διατροφικά συμπληρώματα, μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι οι πολυβιταμίνες, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και η βιταμίνη C δεν είχαν κανένα ιδιαίτερο όφελος (αλλά ούτε και ρίσκο) ως προς την πρόληψη ενάντια σε καρδιαγγειακές νόσους ή πρόωρο θάνατο.

Εντούτοις, το φυλλικό οξύ από μόνο του και οι βιταμίνες Β με φυλλικό οξύ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών. Η ομάδα, από τη Σχολή Friedman Διατροφολογίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Tufts στο Medford, διεξήγαγε μια έρευνα για να αξιολογήσει τη συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

«Καθώς τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι της χρήσης συμπληρωμάτων συνεχίζουν να μελετώνται», τονίζει ο κύριο συγγραφέας της έρευνας Fang Fang Zhang, «κάποιες έρευνες έχουν εντοπίσει συσχετίσεις ανάμεσα στην υπερβολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και σε αρνητικές επιδράσεις, όπως ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου».

Η παρούσα έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από πάνω από 27.000 ενήλικες και εκτίμησε αν η επαρκής ή υπερβολική πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων συσχετιζόταν με θνησιμότητα διαφόρων αιτιών, και αν τα αποτελέσματα άλλαζαν αν τα θρεπτικά συστατικά προέρχονταν από συμπληρώματα και όχι από τροφές.

Για κάθε θρεπτικό στοιχείο, οι επιστήμονες υπολόγισαν την ημερήσια δόση συμπληρωμάτων, συνδυάζοντας τη συχνότητα με τις πληροφορίες προϊόντος για το συστατικό, την ποσότητά του ανά δόση και άλλες πληροφορίες.

Αξιολόγησαν την διατροφική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών των συμμετεχόντων από τροφές χρησιμοποιώντας 24 πληροφορίες σχετικά με το διατροφικό μενού και τα δεδομένα θνησιμότητας από βάση δεδομένων της χώρας.

Τα βασικά ευρήματα ήταν τα εξής:

– Οι επαρκείς προσλήψεις βιταμίνης Α, Κ, ψευδαργύρου και μαγνησίου – από τροφή και όχι συμπληρώματα – συνδέονταν με μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

– Οι επαρκείς προσλήψεις βιταμίνης Α, Κ και ψευδαργύρου – από τροφές, όχι συμπληρώματα, συνδέονταν με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους.

– Οι μεγάλες ποσότητες πρόσληψης ασβεστίου συσχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

– Οι μεγάλες ποσότητες πρόσληψης ασβεστίου από συμπληρώματα (τουλάχιστον 1.000 milligrams/ ημέρα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Εκτός από τις βλαβερές συνέπειες της πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου από συμπληρώματα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι δεν είχαν καμία έλλειψη βιταμίνης D, αλλά κατανάλωναν συμπληρώματά της είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Τα αποτελέσματα στηρίζουν την ιδέα, ότι αν και η χρήση συμπληρωμάτων συνεισφέρει σε αυξημένο επίπεδο συνολικής πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων, υπάρχουν ευεργετικές συσχετίσεις με θρεπτικά συστατικά από τροφές που δεν εντοπίζονται στα συμπληρώματα.

πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Ευ Ζην

 • ΠΩΣ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ

  Τα ενοχικά συναισθήματα έχουν διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Τα πιο ήπια μπορούν να εκδηλωθούν σαν ενοχλητικό παράσιτο, που συνεχώς μας βασανίζει και...

  Beautiful Life17 Αυγούστου 2019
 • ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

  Ο κνησμός (φαγούρα) στο δέρμα του κρανίου είναι ένα πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ…

  Δεν πρόκειται για κάποιου είδους κακόγουστο αστείο: Η αλλεργία στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδα όπως αποκαλείται επιστημονικά, όχι απλώς είναι υπαρκτή πάθηση,...

  Beautiful Life16 Αυγούστου 2019
 • ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  Αν δεν πάτε διακοπές και έχετε άγχος δείτε τρόπους να διώξετε μακριά το στρες.

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΤΕ

  Φάγατε πριν λίγη ώρα και πάλι πεινάτε; Πιστέψτε μας, συμβαίνει σε όλες μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε αποτελεσματικά την πείνα...

  Beautiful Life14 Αυγούστου 2019
 • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ

  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται γενικά η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις του παχέος εντέρου την εβδομάδα.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

  Συνήθως όταν προγραμματίζουμε καλοκαιρινές διακοπές, μεριμνούμε για πολλά πράγματα. Τοποθεσία, μετακινήσεις, κόστη, διαμονή είναι σε πρώτο πλάνο.

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ…

  Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στον γιατρό για κάποιο σύμπτωμα και μετά από σειρά εξετάσεων η απάντηση είναι: «Δεν έχετε τίποτα,...

  Beautiful Life9 Αυγούστου 2019
 • ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΓΩΤΟ ΞΥΛΑΚΙ

  Καλοκαίρι και παγωτό είναι δύο λέξεις που πάνε μαζί. Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσες θερμίδες έχει το κάθε παγωτό και πόση γυμναστική  χρειάζεται...

  Beautiful Life8 Αυγούστου 2019