Connect
To Top

Β. ΜΗΤΛΙΑΓΚΑ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ

Η δικηγόρος κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό ΣΕΡΡ.Α.Σ. , μας μιλά για την απόφασή της να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση… και όχι μόνο!

Ας ξεκινήσουμε με το να γνωρίσουμε την Βαρβάρα Μητλιάγκα. Θα μας … τη συστήσετε;

Είμαι δικηγόρος, διατηρώ γραφείο ως ελεύθερος επαγγελματίας στην πόλη των Σερρών από το 2004. Είμαι 45 ετών σήμερα, παντρεμένη με τον Απόστολο Γεωργιάδη, μηχανικό Η/Υ και έχουμε δύο παιδιά 14 και 9 ετών, τη Χρυσάννα και το Ζήση. Μετά την αποφοίτησή μου από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όντας ανήσυχο πνεύμα, θέλησα να συνεχίσω τις σπουδές μου εκτός Ελλάδας. Έτσι έζησα για 5 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ολοκλήρωσα δύο μεταπτυχιακά (στο Ευρωπαϊκό και Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο) και τη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Τα όμορφα εκείνα χρόνια γνωρίστηκα με τον νυν σύζυγό μου, ο οποίος επίσης ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή και στη συνέχεια εργαζόταν ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Μαζί με την απόφασή μας να παντρευτούμε και να δημιουργήσουμε οικογένεια, ήρθε και η απόφαση να επιστρέψουμε στην Ελλάδα το 2002, σε χρόνια βέβαια που η χώρα μας είχε πάρει “τα πάνω” της. Αν και δεν ήρθαν όλα ρόδινα, δεν το έχουμε μετανιώσαμε μέχρι σήμερα. Το εξωτερικό ήταν μια πολύ χρήσιμη εμπειρία, αλλά η απόφαση να μείνεις μια ζωή μακριά είναι δύσκολη. Όσο και αν προσαρμοστείς, ποτέ δε νιώθεις “σπίτι” σου.

Κ. Μητλιάγκα, το όνομα έχει τη δική του ιστορία για τον Δήμο μας. Η απόφασή σας να ασχοληθείτε με τα κοινά επηρεάστηκε από το γεγονός πως πάντα ήσασταν κοντά στα δρώμενα του Δήμου;

Φυσικά, θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν επηρεάστηκα. Όχι βέβαια με την έννοια της συνέχισης του ονόματος, ούτε με την έννοια της ηθικής υποχρέωσης, ή επειδή ο πατέρας μου θα το ήθελε, όπως μου λένε μερικοί. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η ενασχόληση με τα κοινά, με την έννοια της “υποχρέωσης” κάθε ενεργού πολίτη, υπήρξε δεδομένη. Πέρα από τον πατέρα μου ο οποίος αναμίχθηκε και πιο ενεργά στο συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση, η μητέρα μου ήταν επίσης άνθρωπος της συμμετοχής και της προσφοράς. Θεωρώ πως είναι πολύ πιο εύκολο να καθόμαστε απ’ έξω και να κρίνουμε αυτούς που συμμετέχουν. Η πραγματική πρόκληση, και αν θέλετε προσωπική ευθύνη του καθενός, είναι να συμμετέχει στα κοινά και να δει τί μπορεί να κάνει ο ίδιος για το σύνολο.

Τι σας ώθησε να πάρετε τώρα την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος; Γιατί με τον Στέφανο Φωτιάδη;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που μου πέρασε από το μυαλό, απλά νομίζω πως ήρθε το προσωπικό “πλήρωμα του χρόνου”. Θα ακουστώ λίγο κοινότυπη, αλλά πιστεύω ακόμη πως η ενασχόληση με τα κοινά είναι πιο δύσκολη για μια γυναίκα/μητέρα απ’ ότι για έναν άντρα. Όχι γιατί η κοινωνία μας δεν είναι εξελιγμένη στον τομέα της ισότητας, πραγματικά πιστεύω ότι οι νεώτερες γενιές μεγαλώνουν με διαφορετικά πρότυπα απ’ ότι οι παλιές. Απλά όσο τα παιδιά είναι μικρά, λειτουργούν ως βασική προτεραιότητα για τη γυναικεία φύση. Τουλάχιστον έτσι λειτούργησαν για μένα. Ήδη κάνω μια δουλειά που χρειάζεται να λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι. Μέχρι τώρα δεν θέλησα να στερήσω από τα παιδιά μου τον χρόνο που τους αφιερώνω. Το ότι βρίσκονται πλέον σε μια ηλικία πιο “διαχειρίσιμη” έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου. Όσον αφορά την επιλογή μου να συνταχθώ με το Στέφανο Φωτιάδη, νομίζω πως ήταν για μένα μονόδρομος. Πέραν από την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπό του, πιστεύω πως η εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση, η γνώση των προβλημάτων και η ικανότητά του να διαχειριστεί ως επικεφαλής μιας παράταξης τη διαχείριση του Δήμου μας είναι αυτό που χρειάζεται η Σέρρες αυτή τη στιγμή. Δεν υποτιμώ φυσικά την καλή διάθεση προφανώς την ικανότητα των λοιπών υποψηφίων δημάρχων, απλά προσωπικά νομίζω πως είναι ο ικανότερος.

Τι βλέπετε στην πόλη ή στην περιφέρεια του Δήμου που σας ενοχλεί; Αν μπορείτε να ιεραρχήσετε κάποια από τα προβλήματα που εντοπίζετε τα οποία κατά την άποψή σας, θα πρέπει να δρομολογηθούν αμέσως.

Δύο είναι τα βασικά πράγματα που με ενοχλούν. Το πρώτο είναι η “ασχήμια” γύρω μας, που έχει να κάνει με την καθαριότητα, τους δρόμους, το πράσινο, τη σωστή σήμανση, την πεζοδρόμηση, γενικά την τάξη και την οργάνωση. Δεν λέω ότι δεν γίνονται προσπάθειες, αλλά το νοικοκύρεμα λείπει από γύρω μας. Θα ήθελα να ζω σε μια πόλη πιο οργανωμένη, πιο τακτοποιημένη και πιο νοικοκυρεμένη. Δύσκολο ναι, αδύνατο όχι. Το δεύτερο που με ενοχλεί είναι η έλλειψη ανάπτυξης και κινήτρων για τη νένα γενιά να παραμείνει, να δουλέψει, να ζήσει και να δημιουργήσει σ’ αυτήν την πόλη και την περιφέρειά της. Οι Σέρρες δυστυχώς έχουν μείνει πίσω σε πολλά. Δεν βοήθησαν φυσικά τα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, αλλά νομίζω πως ο τόπος μας είναι πιο παραμελημένος απ’ ότι άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις και γι’ αυτό έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης οι τοπικοί άρχοντες.. Νομίζω πως πρέπει να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, το τοπικό εμπόριο, την τοπική γεωργία και κτηνοτροφία, την επισκεψιμότητα του τόπου μας προκειμένου να γίνει μια πόλη ζωντανή και κεφάτη που αξίζει να ζήσεις και να επισκεφτείς.

Πολλοί λένε πως οι γειτονιές και τα χωριά είναι παραμελημένα. Συμμερίζεστε την άποψή τους; Τι θα κάνει η παράταξή σας αν είστε η επόμενη δημοτική αρχή;

Δεν έχουν άδικο. Οι γειτονιές και τα χωριά είναι ακόμη πιο παραμελημένα από το κέντρο. Για μένα πρέπει να δούμε τις γειτονιές και τα χωριά ως μικρότερους πυρήνες καθημερινότητας, απ’ όπου πρέπει να ξεκινήσει η οργάνωση και ο εξωραϊσμός. Η παράταξη ΣΕΡΡ.Α.Σ. του Στέφανου Φωτιάδη προτείνει την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού κατ’ αρχήν με τον ορισμό αντιδημάρχων με τοπική αρμοδιότητα, ώστε να ιεραρχούνται και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς και κατά δεύτερον τον ενεργό ρόλο και την αξιοποίηση των τοπικών συμβουλίων τα οποία δυστυχώς, αν και έχουν θεσμοθετηθεί ως θεσμός, δεν χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα σωστά από την κεντρική εξουσία.

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία : Συνεντεύξεις